Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2018.(III.22) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 11/2018.(III.22) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogszabályban meghatározottak alapján a bölcsődei ellátásért és a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A bölcsődében és a mini bölcsődében a fenntartó döntésétől függ, hogy a gondozásra megállapít-e térítési díjat vagy kizárólag a gyermekétkeztetésért kell fizetni. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a szülő (térítési díjra kötelezett) vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését, vagy a mindenkori intézményi térítési díj és a számára megállapítható személyi térítési díj különbözete egy részének a megfizetését.
A bölcsődei intézményi gondozási díj alapja a nyersanyagköltséggel csökkentett szolgáltatási önköltség továbbá az állami finanszírozásból származó normatív támogatás különbözete. A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április 1-éig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség egy alakalommal korrigálható, ha a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. Gyvt.147. § (a). A bölcsődében a szolgáltatási önköltség a bérből, járulékból, dologi kiadásokból, rezsiből, beruházásokból tevődik össze. Garanciális szabály, hogy az intézményi térítési díj jelenti a maximumot, tehát ennél magasabb összegben nem állapítható meg a személyi térítési díj. A személyi térítési díj megállapításánál a család egy főre eső havi jövedelmét kell figyelembe venni, tehát a szabályozás figyelemmel van a szülők anyagi helyzetére.
Az önköltség számítás törvényeit alapul véve, a 2021.év adatait begyűjtve és egyeztetve megállapítható, hogy a 2022-es év gazdasági változásai a számításokat nagyban befolyásolják.
2022.évben a bölcsődei gondozás intézményi térítési díja 12.237,- Ft/nap/fő.
Ezek alapján javaslom a bölcsődei gondozási díj jelenlegi 500-, Ft/nap/fő -ről 1.000-, Ft/nap/fő összegre emelését.