Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Páty Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 17
Páty Község Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
II. RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §-hoz
A kiadási és bevételi előirányzok főösszegeit Áht. szerinti részletezését és a rendelet mellékleteinek megnevezését tartalmazza.
2. §-hoz
Az önkormányzat és intézményei költségvetéseiről, kiadási és bevételi főösszegeiről ad tájékoztatást.
3. §-hoz
Kötelező rendelkezéseket tartalmaz. Tartalmazza a kedvezményes adóztatású cafatéira összegét az önkormányzat alkalmazottai tekintetében, a bankszámla hozzájárulás havi maximális értékét, valamint a Mötv. szerint kötelező polgármesteri keret mértékét, és a testvértelepülési keret mértékét határozza meg.
4. §-hoz
Nem állít korlátokat az előirányzat felhasználása tekintetében, de felhívja a figyelmet, hogy az előirányzatokban biztosított pénzeszközöket a feladatok felmerülése esetén kell elkölteni. Fontos rendelkezése, hogy a dologi előirányzatok maradvány összegeit nem lehet személyi kifizetésre használni. Garanciális szabályokat tartalmaz a jutalmak kifizetésével kapcsolatban.
5. §-hoz
A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos minimális polgármesteri jogosítványokat tartalmazza, előírva a rövid határidejű beszámolási kötelezettséget. a képviselő-testület a felhasználásról nem dönt és nem mérlegel hanem határozattal tudomásul veszi.
6. §-hoz
A költségvetési szervek vezetői írásban indokolni kötelesek előirányzat módosítási kérelmüket.
7. §-hoz
Fontos garanciális szabály, hogy az előirányzatok esetleges zárolásáról a képviselő-testület dönt. Ilyen esetek előfordulása tekintettel a költségvetési általános tartalékra illetőleg a némileg alultervezett adóbevételekre nem valószínű.
8. §-hoz
Kívánatos, hogy a felhasználási ütemterv, valamint a beruházási kiadások várható ütemét figyelembe véve az átmenetileg nem használt pénzösszegeket rövid lejáratú kamatozó állampapírokban tartani.
9. §-hoz
Az önkormányzat és intézményeinek létszámát határozza meg.
10. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.