Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a közterületek használatának rendjéről
Általános indokolás
Az elmúlt években a hatályos rendelet alkalmazásával összefüggő gyakorlati tapasztalatok alapján elengedhetetlen a szabályozás teljeskörű felülvizsgálata. E rendelettel egyidejűleg egyéb olyan önkormányzati rendeletek felülvizsgálata, szükség szerinti módosítása és újra alkotása (komplex deregulációja) is megtörtént, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a lakosság biztonságérzetét, komfortérzetét, életminőségét pozitívan – egymással is összhangban – befolyásolja.
A hatályos rendelet előírásokat tartalmaz az ingatlanhasználónak közterületen elvégzendő kötelezettségeire vonatkozóan, amely tárgykör szabályozására nem a rendelet felhatalmazó szakaszában foglalt jogszabályok, hanem a hulladékról szóló törvény alapján van lehetőség önkormányzati szintű jogalkotásra.
Részletes indokolás
Az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
1. §-hoz
Meghatározza a közterület-használati engedélyhez kötött tevékenységek körét a hatósági ügyre irányadó jogszabályi kereteket, továbbá azon eseteket, amely nem igényli közterület-használati engedély beszerzését, illetve azon tevékenységeket, amelyre nem adható közterület-használati engedély. Rendelkezéseket határoz meg a közterületen történő szeszesital fogyasztásának tilalmára és a kivételek szabályaira. Meghatározza, hogy mely esetben tagadható meg a közterület-használati engedély kiadása.
2. §-hoz
Meghatározza a közterület-használati engedélyezési eljárásban a hatáskörrel felruházott hatóságot, továbbá a hatósági eljárás során mérlegelési jogkör gyakorlásának szempontjait.
3. §-hoz
Meghatározza a közterület-használati engedély kérelmezésének módját, a kérelem tartalmi elemeit, valamint a kérelemhez egyes esetekben csatolandó dokumentumok körét.
4-5. §-hoz
A közterület-használati engedély megadásának szabályait határozza meg, továbbá részletesen szabályozza a közterület-használati engedély tartalmi követelményeit. Szabályokat állapít meg egyes közterület-használattal járó tevékenységek végzéséhez. Meghatározza azon adatkezelők körét, akik közterület-használati önkormányzati hatósági ügyben kezelt adatokhoz hozzáférhetnek.
6. §-hoz
Meghatározza a közterület-használati engedély érvényességét, valamint az ellenőrzésre jogosultak körét.
7-8. §-hoz
Meghatározza a közterület-használati díj fizetésre kötelezett alanyát, a díj számításának módját, továbbá közterület-használati díj megfizetése alóli mentesítettek körét, valamint a közterület-használati díj kedvezményes megállapításának feltételeit.
9. §- hoz
Meghatározza közterület-használati engedély megszűnésének, szüneteltetésének okait, és a közterület-használati díj elszámolásának módját.
10. §-hoz
A hatályos közterület használati nem tartalmazza a közterületek filmforgatási célra való igénybevételének szabályait. A filmforgatásra vonatkozó külön szabályok beépítésre kerültek a közterület-használati rendeletbe. A szabályozási kötelezettség miatt rendelkezni kell erről a tárgykörről.
11. §-hoz
Meghatározza a jogellenes (ideértve az engedély nélküli vagy az engedélytől eltérő) közterület-használat jogkövetkezményéit, valamint az alkalmazható közigazgatási szankciók formáját és mértékét.
12. §-hoz
A rendelet hatályba lépését szabályozza, amellyel egyidejűleg hatályát veszti a jelenleg hatályos közterület-használati rendelet.