Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/ 2022. ( V. 30) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.16.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 31
Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/ 2022. ( V. 30) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.16.) rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az Önkormányzat az államháztartásról szóló 2011. CXCV. törvény 34. §-a alapján a Képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
A rendelet módosításánál a következőket vettük figyelembe:
a Képviselőtestület költségvetést érintően hozott döntéseit, átcsoportosítási határozatait,
Polgármester, saját hatáskörben elrendelt előirányzat átcsoportosításokat, módosításokat
a MÁK által közölt pótelőirányzatokat,
a 2022. évi költségvetés tervezésekor figyelmen kívül hagyott tételeket.
Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést szíveskedjen megtárgyalni!
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz és a 4. §-hoz
Az önkormányzat összevont költségvetésénék főbb kiadási és bevételi főösszegeit tartalmazza működési és felhalmozási célonként.
Az önkormányzat összevont kiadási és bevételi főösszegét tartalmazza.
2. §-hoz
A felhalmozási hiány összegét és forrását tartalmazza.
Az önkormányzat összevont költségvetési bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként a rendelet 1. számú melléklete mutatja be.
A költségvetési rendeletben megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, azok átcsoportosításról -a meghatározott kivétellel- a képviselő-testület dönt.
A költségvetési rendeletünk lehetővé teszi a polgármester számára az önkormányzat tekintetében a bevételek és kiadások módosítását, azok közötti átcsoportosítást.
Az önkormányzat költségvetési szerveinél a bevételi és kiadási előirányzatok módosítása, átcsoportosítása saját hatáskörben is végrehajtható.
3. §-hoz
A módosuló mellékleteket tartalmazza.
4. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.