Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek használatának rendjéről szóló 31/2022.( XI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 09

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.09.
a közterületek használatának rendjéről szóló 31/2022.( XI.9.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A rendelet módosítás részben olyan szabályokat határoz meg a közterületek vendéglátó-ipari célú igénybevételére vonatkozóan, amelyek lehetőséget biztosítanak a helyi vállalkozások számára ahhoz, hogy a korábbiakhoz képest jelentősen kedvezőbb feltételek mellett vehessék igénybe szolgáltatásaikhoz a közterületeket. A rendelet módosítás elsősorban a Pincehegyen működő vállalkozások támogatását célozza, ám nyilvánvalóan nem hozhatja hátrányosabb helyzetbe a szabályozás a település egyéb területein működő vendéglátó-ipari egységeket, ezért a kedvezményes közterület-használat feltételeit eltérés nélkül teszi alkalmazhatóvá valamennyi ilyen tevékenységet folytató gazdasági társaság számára. A rendelet módosítása jogilag rendezett feltételeket biztosít a Pincehegyen lévő, magántulajdonú borospincék előtti közterületeken létesített utcabútorok (elsősorban asztalok, padok) jogszerű közterület-használatának vonatkozásában is. A rendelet módosítás technikai pontosítást is tartalmaz, amelynek eredményeként az Önkormányzat gazdasági társaságai, intézményei által szervezett rendezvények tekintetében nem a díjkedvezménnyel érintett kategóriában, hanem az engedélyhez nem kötött tevékenységek körében határozza meg a közterület rendeltetéstől eltérő használatának feltételeit.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1. melléklethez
1. §-hoz
Meghatározza, hogy nem kell közterület-használati hozzájárulást beszerezni a Pincehegyen, magántulajdonban lévő borospincék előtti közterületeken kihelyezett utcabútorok létesítéséhez. Technikai pontosítás érdekében kerül módosításra, kiegészítésre a rendelkezés, mivel a Rendelet eddig csak az önkormányzat által szervezett rendezvények esetében tette lehetővé a közterület-használati hozzájárulás nélküli rendezvény szervezését, ám erről jellemzően az önkormányzat a gazdasági társaságai, illetve intézményei útján gondoskodik.
3. §-hoz
Meghatározza az egyes vendéglátó-ipari célú közterület-használat díját. A rendelkezés differenciált módon biztosít kedvezményes feltételeket azzal, hogy 100 m2 területhasználatban maximalizálja az éves közterület-használati díj mértékét, amelyen felül minden további m2 már jelentős többletköltséget jelent a közterületet használó vállalkozás számára. A rendelkezés célja, hogy térben is kereteket szabjon az ilyen célú, rendeltetéstől eltérő közterületi igénybevételnek, ugyanakkor ne zárja ki annak lehetőségét, hogy akár csak szezonálisan a kedvezményes területhasználaton felül is igényelhessen a vendéglátó-ipari egység közterület használatot, ám ebben az esetben ennek díját már kedvezményesnek nem tekinthető feltételek mellett kelljen megfizetnie.
4. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.