Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők illetményalapjáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a köztisztviselők illetményalapjáról
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló LV. törvény értelmében lehetőség van arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete a 2024. évre vonatkozóan magasabb összegben határozza meg a köztisztviselői illetményalapot. Az említett jogszabályi hivatkozás 61. § (6) bekezdés így szól:
A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
A képviselő-testület 2023 évben 70.000 Ft-ban határozta meg a köztisztviselői illetményalapot.
A 20% emelést az többi szektor- egészségügyi dolgozók pedagógusok béremeléshez viszonyítva került tervezésre. Amennyiben a Képviselő-testület hivatalának dolgozói részére, munkájuk ösztönzése és az éves infláció mérséklése végett 20%-kal emelni szándékozik az illetményalapot, úgy az alábbi plusz forrás szükséges:
A 2024. évben az illetményalap 84.000,-Ft-ra való emelése az előzetes számítások alapján
éves szinten kb. 38 millió Ft többletforrást igényel, járulékokkal együtt. Ennek egy részére az állami többlet támogatás nyújt fedezetet, 10 millió forint összegben