Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 18/2004 (X.1.) önkormányzati rendelete

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról, valamint a díjfizetési kedvezményekről és mentességekről

Hatályos: 2009. 10. 19- 2012. 01. 31

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 18/2004 (X.1.) önkormányzati rendelete

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adatszolgáltatási és eljárási szabályokról, valamint a díjfizetési kedvezményekről és mentességekről

2009.10.19.

Bugyi Nagyközség Önkormányzata „A környezetterhelési díjról” szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény ( továbbiakban: Törvény) 21. §. (2) bekezdésében és a 26. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díjjal kapcsolatos eljárási és adatszolgáltatási szabályok, valamint a díjfizetési kedvezmények illetve mentességek helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Bugyi község közigazgatási területén minden természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki/amely a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz ( továbbiakban: kibocsátó).

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azon esetekre amelyekben:

a) a kibocsátott szennyvíz nem kommunális (nem lakossági) jellegű,

b) ha a kibocsátott kommunális szennyvíz éves mennyisége több mint 500 m³/év.

Ezekben az esetekben a vízjogi engedélyezési jogkörrel felruházott illetékes területi környezetvédelmi és vízügyi hatóság jár el.

II. Fejezet

Eljárási szabályok

2. § (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján történő szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj megállapításával, beszedésével, ellenőrzésével és végrehajtásával adóztatási kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.

(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a bevallására és beszedésére való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására, a Törvényben és e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Art. rendelkezéseit kell alkalmazni.

A talajterhelési díj mértékének meghatározása

3. § (1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (2) bekezdésben meghatározott alapja a (4) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a területérzékenységi szorzó határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja:

a) szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében

b) igazoltan elszivárgott , illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra

c) figyelembe vett vízmennyiséggel.

d) A nem szolgáltatott ivóvizet ( házi fúrt kútból ivóvizet) használó kibocsátók esetében a 47/1999. ( XII. 28) ) KHVM rendelet alapján meghatározott átalány mértéket kell

figyelembe venni (1 számú melléklet).

(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállítat e, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke 120 Ft/m3.

(5) A Bugyi község közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó 1,5, azaz másfél; a szorzó 1, azaz egy.

(6)1 Talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó a Törvény alapján megállapított talajterhelési díj 2004. évben 20 %-át, 2005. évben 20 %-át, 2006. évben 50 %-át, 2007. évben 75 %-át, 2008. évben 90 %-át, 2009. évtől 100 %-át köteles fizetni ( összegszerűen a 2 számú melléklet tartalmazza)

A díjfizetési kötelezettség keletkezése, megszűnése

4. § (1) Díjfizetési kötelezettség

a) a települési vízvezeték-hálózatra való rácsatlakozás napján

b) házi fúrt kút használatba vétele napján

keletkezik.

(2) A díjfizetési kötelezettség megszűnik a közcsatornára való rákötés napján.

(3) Amennyiben a vízóra átírása nem történt meg a tényleges felhasználó nevére, a díjfizetésre a tényleges felhasználó köteles.

(4) A kibocsátó személyében történő évközi változást a Szolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni.

A díjelőleg befizetése

5. § (1) A kibocsátó az éves talajterhelési díj elszámolása (bevallása) előtt negyedévente díjelőleget köteles fizetni.

(2) A kibocsátó a negyedévi díjelőleget a negyedév utolsó napjáig fizeti meg az (5) bekezdésben meghatározott kivétellel a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben.

(3) A 2004. év III-IV. negyedévben esedékes negyedéves díjelőleget 2005. március 31-ig kell egy összegben megfizetni

(4) A 4. §-ban foglalt évközi változások esetén a díjelőleget a következők szerint kell fizetni:

a) díjfizetési kötelezettség keletkezése esetén a változás évében nem kell díjelőleget fizetni,

b) díjfizetési kötelezettség megszűnése esetén a változás időpontjának negyedévében – a negyedév utolsó napján esedékes – díjelőleget nem kell megfizetni.

(5) Ha a kibocsátó folyamatosan működtet kibocsátás mérő rendszert, a mérések alapján a folyó negyedévre irányadó díjelőleget kell megfizetni.

A díj fizetése

6. § (1) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-éig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és a 5. § (2) bekezdés alapján befizetett díjelőleg különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja vagy visszaigényli.

(2) A 2004. év III-IV. negyedévben esedékes negyedéves díjakat 2005. március 31-ig kell egy összegben megfizetni.

(3) A 4. §-ban foglalt évközi változás esetén az éves díjat a következők szerint kell megfizetni:

a) díjfizetési kötelezettség keletkezése esetén a bevallás alapján számított (rész) éves tényleges díj összegét a tárgyévet követő év március 31-ig kell megfizetni,

b) díjfizetési kötelezettség megszűnése esetén a bevallás alapján számított (rész) éves tényleges díj és a már befizetett díjelőleg különbözetét a változás időpontját követő hó 15. napjáig kell megfizetni, illetve túlfizetés esetén visszaigényelni.

(4) Az új létesítményt üzemeltető kibocsátó az üzemelés első évében fizetendő díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31-éig fizeti meg.

(5)2 A megállapított talajterhelési díjat a Bugyi Nagyközség Polgármesteri Hivatal „Talajterhelési díj” beszedési számla: 6440002030000426-71200045 számú számla javára kell teljesíteni.

A talajterhelési díj bevallása

7. § (1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31-éig tesz bevallást.

(2) A 4. §-ban foglalt évközi változások esetén a díjfizetési kötelezettségek keletkezéséről, illetve megszűnéséről a változás időpontját követő hó 15. napjáig kell bejelentést tenni.

(3) A (2) bekezdésben foglalt esetben a bevallást – a tárgyévi tényleges fogyasztás alapján –

a) díjfizetési kötelezettség keletkezése esetén tárgyévet követő év március 31-ig,

b) megszűnése esetén a változás időpontját követő hó 15. napjáig kell benyújtani.

III. Fejezet

Talajterhelési díj mentességek és kedvezmények

8. § (1) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályban meghatározott, vízjogi engedéllyel létesített egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz, illetve akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag nem áll számára rendelkezésre.

(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát, ammónium, szulfát, klorid tartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-al a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot felmérés keretében mért értéket.

(3) A (3) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrizni és ellenőrzés esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.

(4) Kérelemre 50%-os talajterhelési díjkedvezményt vehet igénybe az a rászorult, akinek háztartásában:

a) családban élő esetén a háztartás egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át (továbbiakban:nyugdíjminimum), ami 2004. évben 34.800 Ft

b) egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át, ami 2004. évben 46.400 Ft.

(5) A (2) pontban megállapított díjkedvezmény csak 2004. és 2005 évre vonatkozik.

(4) A (2) bekezdésben foglalt mentességek a tárgyévi díjbevallásnál akkor érvényesíthetőek, ha azok a díjfizetési időszak (naptári év) teljes egészében fennállnak.

(5) a a (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően a mentességi feltétel a naptári év teljes egészében nem áll fenn , akkor a mentességi feltétel év közbeni keletkezése esetén a tárgyévi bevallásban nem lehet érvényesíteni, viszont a tárgyévet követő évben a kibocsátónak előlegfizetési kötelezettsége nem keletkezik.

(8) kibocsátónak a talajterhelési díjmentességre való jogosultságot – bevallás mellékleteként benyújtott igazolásokkal ( vízjogi engedéllyel létesített egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény, egyedi szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása, a kérelmező illetve a vele közös háztartásban élők előző évi összes nettó jövedelmének igazolása) hitelt érdemlően igazolni kell.

(9) A mentesség igénybevételére benyújtott kérelmet a jegyző bírálja el. A feltételekben bekövetkezett változásokat az ingatlan tulajdonosának be kell jelentenie a Polgármesteri Hivatalban.

IV. Fejezet

Adatszolgáltatásra vonatkozó szabályok

9. § Az Adóhatóság részére a víz,- és szennyvízcsatorna hálózatot üzemeltető Szolgáltató ( DAKÖV Kft) a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat:

a) a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról korrigálva locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint a ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz m3-ben megjelölt éves mennyiségéről,

b) negyedévet követő hónap 5. napjáig a kibocsátók köréről

c) arról, hogy az adott ingatlan esetében a csatornahálózatra való rákötés megtörtént vagy sem;

d) hogy a rendelkezésre álló adatok szerint – adott esetben – a kiépített szennyvízcsatornára való rákötésnek vannak-e műszaki akadályai.

V. Fejezet

A talajterhelési díjból származó bevételek felhasználása

10. §3 (1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj a települési önkormányzat – környezetvédelmi alapjának a bevételét képezi.

(2) A települési önkormányzat – a fővárosban a kerületi önkormányzat – a talajterhelési díjból származó bevételt – a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használhatja fel.

(3) A (2) bekezdés szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázisvédelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és a tényleges szennyezőforrások szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.

ZÁRÓ RÉSZ

11 § (1) E rendelet a október 01-én lép hatályba

(2) A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

11/A. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló , az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK iránylevnek megfelelő szabályozást tartalmaz.

Szatmári Benő
polgármester

Szatmári Attila
jegyző

1

Módosította az 1/2005(I.17.) önkorámnyzati rendelet. Hatályos 2005. január 17. napjától

2

Módosította az 1/2005(I.17.) önkorámnyzati rendelet. Hatályos 2005. január 17. napjától

3

Módosította 1/2005(I.17.) önkrományzati rendelet. Hatályos 2005. január 17 napjától.