Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

A PIACI ÁRUSÍTÓ HELY MŰKÖDÉSI RENDJÉRŐL

Hatályos: 2024. 01. 01

Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2008. (VI. 23.) önkormányzati rendelete

A PIACI ÁRUSÍTÓ HELY MŰKÖDÉSI RENDJÉRŐL

2024.01.01.

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló módosított 1990. évi LXV. számú törvény 16. §-a alapján, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra figyelemmel - a piaci árusító hely rendjét, valamint a helypénzek mértékét az alábbiak szerint határozza meg:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bugyi területén lévő árusító helyre.

(2) A rendelet szabályait a piacon értékesítő, szolgáltató tevékenységet végzők, valamint a rendező szervek kötelesek betartani.

A piac

2. § (1) Bugyi Nagyközség Önkormányzata Bugyi nagyközségben helyi árusító helyet tart fenn. Az árusítás helye: Bugyi, Új utca és Teleki utca kereszteződésében lévő, 2103/95. hrsz alatt lévő önkormányzati terület.

(2) 1Az árusító hely rendjéről és a használati díjak beszedéséről a közterület-felügyelet, a fenntartásáról és a tisztántartásáról a TEFÜSZ intézmény gondoskodik.

(3) Az árusító hely nyitvatartási ideje: január 01-től december 31-éig hétfőtől- szombatig 6 - 12 óráig. Az árusok az árusító helyeket a nyitási idő előtt egy órával foglalhatják el, és legkésőbb 15 óráig kötelesek azt tisztán elhagyni. (A szemetet összegyűjtve, a tárolóban kell elhelyezni.)

A piac általános rendje

3. § (1) Az árusító hely területén csak a piaci tevékenységgel kapcsolatos szállítást végző járművek közlekedhetnek és tartózkodhatnak.

(2) Az árusító helyen árusítás során meg kell tartani az elárusító-helyre, az árusítást végző személyre és az árusított termékekre vonatkozó kereskedelmi, közegészségügyi, állategészségügyi, növény-egészségügyi és köztisztasági előírásokat.

(3) A árusító helyen csak az árusíthat, aki megfelel a vásárokról és piacokról szóló 35/1995.(IV.5.) Korm. rendelet 4. §-ban foglaltaknak. (3 sz. melléklet)

(4) A mezőgazdasági terményforgalmazás általános szabályai a piaci árusításra is érvényesek. A mezőgazdasági őstermelő kizárólag saját gazdaságában előállított terméket árusíthat.

(5) A piaci árusítók a termékek árát kötelesek árcédulával vagy összesített árjegyzéken feltüntetni.

(6) Az árus köteles az árusításhoz szükséges engedélyeket és nyilvántartásokat (pl. permetezési napló) magánál tartani és ezeket felhívásra az ellenőrzést végzőnek bemutatni, a szakértői vizsgálathoz szükséges árumintákat ingyenesen rendelkezésre bocsátani.

(7) A árusító helyen árusítás során csak hitelesített mérleget szabad használni.

(8) A árusító helyen árusítók kötelesek az elárusító helyüket tisztán tartani.

(9) Romlott , vagy romlásnak induló anyagot a árusító hely területére bevinni tilos

(10) Az árusító hely területére kutyát és más állatot bevinni tilos.

(11) Tilos a árusító hely közlekedési útjain árusítani, az utakat árúkkal, göngyöleggel eltorlaszolni.

(12) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árúkat úgy kell elhelyezni, hogy azok a szabad közlekedést ne akadályozzák. Az egymás melletti sátrak, asztalok között legalább 50 cm széles térközt kell hagyni. A piachoz nem tartozó asztalokat sátrakat és állványokat a piac befejeztével el kell szállítani.

(13) A tűzrendészeti követelmények betartása az árusító hely területén mindenkire nézve kötelező.

(14) Az árusító hely területén vízvételi lehetőségről, a WC fenntartásáról a fenntartó gondoskodik.

A piacon árusítható termékek köre

4. § (1) A árusító helyen árusítható termékek köre:

a) Zöldség, gyümölcs, élő és művirág, mezőgazdasági termék, karácsonyi fenyőfa,

b) Ruházat, vegyes iparcikk, háztartási cikk, kultúrcikk, kivéve a (3) bekezdés szerinti áruféleségek.

(2) A közvetlen fogyasztásra kerülő élelmiszerek árusítása csak asztalról történhet.

(3) A piacon nem hozható forgalomba élő állat, állati eredetű termék, elektromos műszaki cikkek, valamint a 35/1995(IV.5) Korm.r. 3§.(2)-(3) bekezdésében meghatározott termékek ( 2.sz. melléklet)

A helyhasználat ideje, díja

5. § (1) A piaci árusító helyen a fenntartó helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani.

(2) A piacon az árusok áruikat asztalról és állványról árusíthatják. Az árusító hely területén a fenntartó által biztosított asztalokon állandó helyhasználatot lehet megszerezni. Azaz árus, aki állandó hellyel nem rendelkezik, illetve az állandó helyét a piac kezdetéig nem foglalja el, az érkezés sorrendjében foglalhat helyet.

(3) Az állandó helyhasználati engedélyt negyed-, fél- és éves időtartamra lehet kiadni. Az állandó helyhasználati díjat előre, minden évben március l -ig, - későbbi kezdés esetén a helyfoglalás időpontjában – kell megfizetni, megállapodás alapján.

(4) Az engedélyt a polgármester írásban adja ki. A helyhasználat feltételeit az engedély tartalmazza. A helyhasználó a kijelölt helyet engedély nélkül nem változtathatja meg, a piac területén máshol nem árusíthat, árut és göngyöleget máshol nem rakhat le.

(5) A helyhasználatért díjat kell fizetni . A helyhasználati díj kiszabásának alapja az elfoglalt területnagysága, illetve az asztalok száma. A legkisebb igénybe vehető terület 1m2, asztalról történő árusításnál l asztal.

(6) Helyhasználati díjat kell fizetni a piac területére felhozott, illetve az ott tárolt minden árúért, göngyölegért, valamint a gépjármű és utánfutó után.

(7) Az állandó és a napi helyhasználati díj összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(8) Aki a kijelölt helynél nagyobb területet foglal el, az engedélyezett árusító helyen felüli terület után a napi helyhasználati díj kétszeres összegét köteles megfizetni.

(9) Az állandó helyhasználatot a használó 15 napos határidővel írásban felmondhatja. A fenntartó az állandó helyhasználatot felmondhatja, ha az árusító az árusító hely rendjét felszólítás ellenére sem tartja be, illetve az engedélyhez kötött termék árusítójától a kereskedői engedélyt megvonták.

(10) Őstermelői igazolvánnyal rendelkező őstermelő magánszemély 1 m 2 terméket árusíthat a piac területén kijelölt helyen ingyenesen.

Vegyes rendelkezések

6. § (1) Az árusítás rendjének biztosítása, valamint e rendeletben és az egyéb árusításra vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése a Közterület-felügyelő feladata

(2) A fenntartó a piac rendjét megszegő személyt legfeljebb három hónapra a piac területéről kitilthatja. Az egy napra szóló kitiltást a fenntartó megbízottja szóban rendelheti el, míg az ennél hosszabb időre szólót a jegyző határozattal rendeli el.

(3)2

Záró rendelkezés

7. § (1) E rendelet 2008. augusztus 0l–én lép hatályba.

1. melléklet

HELYPÉNZEK MEGÁLLAPÍTÁSA
Árusító asztal

1a.3 helyi bérlet 295,- Ft/m2

1b.4 napijegy 450,- Ft/m

1c. Sátorból, egyéb árusok földről, gépjárműről

1d.5 napijegy 450,- Ft/m2

2. melléklet

Forgalomba nem hozható termékek:
35/1995(IV.5) Korm. r. 3. §.(2)-(3) bek.

1 Vásáron és piacon még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba:

a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő;

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény;

c) kábítószernek és pszichotrop anyagnak minősülő termék;

d) mérgező és veszélyes anyag;

e) látást javító szemüveg, kontaktlencse;

f) fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, külön jogszabály alapján II., III., IV. vagy V. osztályba tartozó pirotechnikai termék, gázspray;

g) "A" és "B" tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag;

h) kulturális javak;

i) védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény-, illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma;

j) olyan termékek vagy hulladékok, amelyek forgalomba hozatala előzetes vagy egyéb engedélyhez kötött, vagy amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

2. Vásáron és piacon csak működési engedéllyel rendelkező üzletben hozható forgalomba:

a) fűszerpaprika-őrlemény;

b) a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény szerint meghatározott jövedéki termék;

c) növényvédő szer;

d) barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;

e) gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek);

f) külön jogszabály alapján I. osztályba tartozó pirotechnikai termék.

3. melléklet

1 Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, mezőgazdasági termelő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész, valamint - az (5) bekezdésben foglaltak szerint - magánszemély árusíthat.

2. A mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező személy kizárólag

a) a saját gazdaságában előállított zöldséget, gyümölcsöt, virágot,

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított terméket,

c) mézet…………

árusíthat, az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint.

3. Gomba csak ott árusítható, ahol a piaci gombaárusítás ellenőrzésére és árusítási engedély kiadására a piac területén a teljes nyitvatartási idő alatt szakellenőr működik.

4. A népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

5. Az egyéni vállalkozónak, illetve mezőgazdasági kistermelőnek nem minősülő - az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező - egyéb magánszemély a tulajdonát képező vagyontárgyakat a kirakodóvásáron és használtcikk-piacon alkalomszerűen értékesítheti. A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, továbbeladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

1

Módosította a 18/2017. (XII.20.) hatályos 2018. jan. 01-től

2

Hatályon kívül helyezte a 13/2012. (V.20.) sz. rendelet, hatályos 2012. 06.01-től

3

Az 1. melléklet 1a. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 1a. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1b. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 1b. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1d. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 1d. pontja a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.