Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 22/2012 (X.24.) önkormányzati rendelete

Az avar- és kerti hulladék égetéséről, továbbá a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének szabályairól

Hatályos: 2012. 10. 24

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 22/2012 (X.24.) önkormányzati rendelete

Az avar- és kerti hulladék égetéséről, továbbá a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkentésének szabályairól

2012.10.24.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában, a környezetvédelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (3) bekezdésének b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az avar-és kerti hulladékok égetésének, valamint a háztartási tüzelőberendezésekkel okozott légszennyezés csökkenésének, ezáltal a környezet-és levegő minőségének megőrzése- és védelme, valamint az emberek egészsége és életminősége megóvásának érdekében az alábbi rendelet alkotja.

1. § (1) A Rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

(2) A Rendelet területi hatálya Bugyi Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar és kerti hulladék: az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, és egyéb növénymaradvány (a továbbiakban: kerti hulladék);

b) háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék;

c) tulajdonos: az ingatlan, ingatlanrész, helyiség tulajdonosa, haszonbérlője, használója, haszonélvezője;

d) légszennyezés: légszennyező anyagnak a légszennyező anyag kibocsátási határértéket meghaladó mértékű levegőbe bocsátása;

1. Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

3. § (1) A kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban helyszíni komposztálással történhet.

(3) lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kertihulladék égetését elvégezni kizárólag március és április, valamint október és november hónapokban, keddi és szombati napokon, 9 és 18 óra között lehet. Az égetés maximum 40 percig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (különösen: műanyagot, gumit, vegyszert, festékét, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot).

(5) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni nem szabad. Az égetést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(6) Kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. A kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(7) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(8) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetet ne zavarja, továbbá tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(9) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.

(10) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(11) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást vízzel, földtakarással vagy egyéb módon meg kell szüntetni

4. § Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

5. § (1) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.

(2) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

(3) Védett természeti területen avar és kerti hulladék égetése tilos

2. Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

6. § (1) Az egyedi fűtéssel rendelkező ingatlanon megfelelően karbantartott tüzelőberendezésben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag az egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot, valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Veszélyes hulladék nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben való égetése tilos.

(4) A háztartásban, kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

(5) Tilos minden olyan háztartási tevékenység folytatása, a környezeti levegő olyan mértékű megterhelése, amely légszennyezést okoz.

7. § (1) A rendeletben foglaltak betartásának ellenőrzése, illetve az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedések megtételére - amennyiben az intézkedés más szerv hatáskörébe nem tartozik – Bugyi Nagyközség Közterület-felügyelete.

(2) Ezen rendelet 2012. október 24. napján lép hatályba.

(3) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 9/2001. (V. 14.). sz. rendelet 3. §-4. §-5. §-6. §. hatályát veszti.