Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 16/2015 (XII.14.) önkormányzati rendelete

az újszülött gyermekek támogatásáról

Hatályos: 2022. 02. 15

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 16/2015 (XII.14.) önkormányzati rendelete

az újszülött gyermekek támogatásáról

2022.02.15.

Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, és Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RÉSZ

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Bugyi Nagyközség kedvezőbb demográfiai mutatóinak elérése, lakosság megtartó erejének növelése, és az önkormányzat hozzájárulása a szülők gyermekvállalással, neveléssel járó anyagi terheinek csökkentéséhez.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed minden Bugyi Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárra és az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező bevándoroltakra.

3. Hatáskör

3. § A támogatás odaítélésével és az elszámolással kapcsolatos hatásköröket – a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a Szociális és Jóléti Bizottság gyakorolja. A támogatás megállapítására irányuló kérelemről a Szociális és Jóléti Bizottság határozattal dönt.

4. A támogatás formája, mértéke és igénybevétele

4. § A támogatásra jogosultság feltétele, hogy

a) legalább az egyik szülő – a gyermek születését közvetlenül megelőző 1 évben – megszakítás nélkül Bugyi Nagyközség közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Bugyin tartózkodik,

b) gyermeket saját háztartásában, Bugyi nagyközségben neveli, és

c) a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba bugyi nagyközségi lakóhely kerül bejegyzésre.

5. § (1)1 A támogatás összege újszülött gyermekenként egyszeri 30.000,- Ft, mely egy összegben, vissza nem térítendő támogatásként készpénzben kerül átadásra a jogosult szülő részére.

(2) Ikerszülés esetén a támogatás összege gyermekenként kerül megállapításra.

6. §2

7. § (1) A támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített nyomtatványon a Bugyi Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szociális és Jóléti Bizottságának lehet benyújtani, a gyermek születésétől számított 1 éven belül. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a gyám és az örökbefogadó szülő esetén a támogatás a gyámságról és az örökbefogadásról szóló döntés véglegessé válástól3 számított 6 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek 1 éves korának a betöltéséig igényelhető.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b ) a szülő(k) és a gyermek lakcímkártyájának másolatát,

c ) gyám (kivéve hivatásos gyám) esetén a gyámkirendelő határozat gyámhatóság által hitelesített példányát,

d ) örökbefogadó szülő esetén az örökbefogadás igazolására szolgáló okiratot.

e ) a gyermek ellátásával kapcsolatos, szülő nevére kiállított és minimum a támogatás összegével megegyező számlát.4

(4) A támogatás iránti kérelmet a benyújtásától számított 60 napon belül el kell bírálni, és intézkedni kell a támogatás kifizetéséről.5

8. § (1) A támogatás teljes összege a gyermek szükségleteinek megfelelően, a gyermek ellátásával- és a gyermek lakhatásával kapcsolatos kiadásokra használható fel.

(2)

(3)6

ZÁRÓ RÉSZ

9. § (1) Jelen rendelet 2016. 01. 01. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendeletben meghatározott támogatásra a rendelet hatálybalépését követően született gyermekek szülei jogosultak.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. §-t a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Módosította az 1/2018. (I.22.) sz. önk. rendelet, hatályos 2018. január 22-től

4

Módosította a 10/2018. (VI.18.) sz. önk. rendelet, hatályos 2018. július 01-től

5

Módosította a 10/2018. (VI.18.) sz. önk. rendelet, hatályos 2018. július 01-től

6

Hatályon kívül helyezte a 10/2018. (VI.18.) sz. önk. rendelet, hatálytalan 2018. július 01-től

7

Az 1. melléklet a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.