Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 16/2015 (XII.14.) önkormányzati rendelete

az újszülött gyermekek támogatásáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2018. 06. 30

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2015. (XII.14.) sz. önkormányzati rendelete az újszülött gyermekek támogatásáról


Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, és  Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. §

A rendelet célja Bugyi Nagyközség kedvezőbb demográfiai mutatóinak elérése,  lakosság megtartó erejének növelése, és az önkormányzat hozzájárulása a szülők gyermekvállalással, neveléssel járó anyagi terheinek csökkentéséhez.


2. A rendelet hatálya

2. §

A rendelet hatálya kiterjed minden Bugyi Nagyközség közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárra és az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira, valamint a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldi személyekre, vagy állandó tartózkodásra jogosító személyazonosító igazolvánnyal rendelkező

bevándoroltakra.

3. Hatáskör

3. §

A támogatás odaítélésével és az elszámolással kapcsolatos hatásköröket – a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben – a Szociális és Jóléti Bizottság gyakorolja. A támogatás megállapítására irányuló kérelemről és a számadás elfogadásáról a Szociális és Jóléti Bizottság határozattal dönt.

4. A támogatás formája, mértéke és igénybevétele

4. §

A támogatásra jogosultság feltétele, hogy

a.) legalább az egyik szülő – a gyermek születését közvetlenül megelőző 5 évben – megszakítás nélkül Bugyi Nagyközség közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Bugyin tartózkodik,

b.) a gyermeket saját háztartásában, Bugyi nagyközségben neveli, és

c.) a gyermek megszületésekor annak lakóhelyeként a lakcímnyilvántartásba bugyi  nagyközségi lakóhely kerül bejegyzésre.


5. §

(1) A támogatás összege újszülött gyermekenként egyszeri 20.000,- Ft, mely egy összegben, vissza nem térítendő támogatásként készpénzben kerül átadásra a jogosult szülő részére.


(2) Ikerszülés esetén a támogatás összege gyermekenként kerül megállapításra.

6. §

 Az újszülött gyermek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladhatja meg.

7. §

(1) A támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített nyomtatványon a Bugyi Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Szociális és Jóléti Bizottságának lehet benyújtani, a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül. A határidő elmulasztása jogvesztő.

 (2) Az (1) bekezdéstől eltérően a gyám és az örökbefogadó szülő esetén a támogatás a gyámságról és az örökbefogadásról szóló döntés jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek 1 éves korának a betöltéséig igényelhető.

(3)  A kérelemhez csatolni kell:

a.) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b.) a szülő(k) és a gyermek lakcímkártyájának másolatát,

c.) gyám (kivéve hivatásos gyám) esetén a gyámkirendelő határozat gyámhatóság által hitelesített példányát,

d.) örökbefogadó szülő esetén az örökbefogadás igazolására szolgáló okiratot.

(4) A támogatás iránti kérelmet a benyújtásától számított 30 napon belül el kell bírálni, és intézkedni kell a támogatás kifizetéséről.


8. §

(1) A támogatás teljes összege a gyermek szükségleteinek megfelelően, a gyermek ellátásával- és a gyermek lakhatásával kapcsolatos kiadásokra használható fel.

(2) A támogatott a támogatás összegének a fenti kiadásokra való felhasználásáról – annak kifizetésétől számított 30 napon belül – számlák bemutatásával elszámolni köteles. A számlákat és a bizonylatot a Bugyi Nagyközségi Polgármesteri  Hivatalánál kell benyújtani.

(3) Amennyiben a támogatott a támogatás összegével elszámolni nem tud, vagy nem az (1) bekezdésben meghatározott célra használta fel, a támogatás egy összegben való visszafizetésére köteles.

5. Záró rendelkezések

9. §

(1) Jelen rendelet 2016. 01. 01. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendeletben meghatározott támogatásra a rendelet hatálybalépését követően született gyermekek szülei jogosultak.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Kelt: Bugyi. 2015. december 10.


                        Szatmári Attila                                            Somogyi Béla

                                jegyző                                                   polgármester


Kihirdetési záradék:

Jelen rendelet kihirdetésének napja: 2015. december 14.          

        Szatmári Attila

                                                                                                 Jegyző















Mellékletek