Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 9/2016 (V.17.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kivitelezésben közterületen megvalósuló járdaépítések költségviseléséről

Hatályos: 2016. 05. 18

Bugyi Nagyközség Önkormányzat Képviselő testületének 9/2016 (V.17.) önkormányzati rendelete

a magánszemélyek kivitelezésben közterületen megvalósuló járdaépítések költségviseléséről

2016.05.18.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) E rendelet célja, hogy a gyalogos közlekedési infrastruktúra fejlesztése érdekében Bugyi nagyközség belterületén a magánszemélyek kivitelezésében közterületen és közterületként használt területen megvalósuló járdaépítések során felmerülő anyagköltség egy részét az önkormányzat viselje.

(2) E rendelet hatálya Bugyi Nagyközség belterületére terjed ki.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) járda: a közútnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, attól szintkülönbséggel, szegéllyel vagy más módon elválasztott része, amely szilárd burkolattal (beton, térkő) rendelkezik.

b) járdaépítés: az ingatlan előtti szilárd burkolattal nem rendelkező járdaszakasz szilárd burkolattal (térkő) történő ellátása.

c) térkő: járda burkolásához szükséges és erre célra gyártott 6 cm vastag betonelem.

d) szegélykő: a járda burkolásának megtámasztásához szükséges és erre célra gyártott 5 cm széles betonelem, illetve gépjármű áthajtásának helyén un. K szegély.

2. § (1) Az önkormányzat a magánszemélyek kivitelezésében, a tulajdonukat képező lakóingatlan előtti közterületen és közterületként használt területen történő járdaépítéssel összefüggő - e rendeletben foglalt feltételek teljesítésével - alábbi anyagokat biztosítja, illetve a következőkben felsoroltak szerint azoknak költségeit viseli:

1. országos közút mellett elhelyezkedő ingatlanok esetében 1,55 m szélességű járda építéséhez szükséges térkő burkolatot és az utcafront teljes szélességében szegélykövet (1,5 m széles járdaburkolat +0,05 m szegély),

2. önkormányzati tulajdonú közterületek mellett elhelyezkedő ingatlanok esetében 1,05 m szélességű járda építéséhez szükséges térkövet és az utcafront teljes szélességében szegélykövet (1,0 m széles járdaburkolat +0,05 m szegély),

3. abban a kivételes esetben, ha legalább három szomszédos ingatlan tulajdonosa együttesen, egyidőben és egybefüggően megépíti a járdát, az építés aljzatához szükséges sóder költségét azon belterületi, beépített, vagy beépítésre szánt egyedi telkek esetében, melyek kerítéshossza meghaladja a 60 métert és tulajdonosa egybefüggően megépíti a járdát az építés aljzatához szükséges sóder költségét.

(2) A kapubejárókhoz műszakilag indokolt útalap erősítéseknek (beton alap), továbbá az esetlegesen a 6 cm-nél vastagabb térkövezés anyagköltségét a Hivatal nem biztosítja.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt anyagok helyszínre szállításról az igénylőnek kell gondoskodnia.

(4) A járdaépítéssel összefüggő kivitelezés munkadíját a kérelmező viseli.

(5) A megadott feltételek teljesülése esetén a sódert (homokos kavicsot) a BUSPED Kft telephelyéről szállíthatja el - szintén saját költségén - a kérelmező, melyre külön utalvány kerül hivatalunk részünkről kiadásra.

3. § (a) A térkő igénylésének eljárása az ingatlantulajdonos (vagy meghatalmazottja) írásban beadott kérelme nyomán indul, melyet az erre rendszeresített nyomtatványon kell kérnie.

(b) A kérelem elbírálására a polgármesteri hivatal képviselőjének helyszíni szemléje után kerül sor, aki a helyszíni állapotról felmérést és vázlatot készít.

c) A Polgármesteri Hivatal az 1. §-ban meghatározott mennyiségű térkövet és szegélykövet az erre a célra rendszeresített JÁRDAÉPÍTÉSI UTALVÁNY kiadásával teljesíti, mely kizárólag a KK Kavics Kft. telephelyén váltható be.

d) Az utalvány másra át nem ruházható és kizárólag a kérelemben megjelölt ingatlan előtti utcaszakasz járdaépítésére használható fel.

e) A térkövet és szegélykövet a JÁRDAÉPÍTÉSI UTALVÁNY kiadását követő 60 napon belül a meghatározott helyre kell beépíteni. (Ezen határidő kérelemre meghosszabbítható.)

f) Amennyiben a kiadott térkövet, szegélykövet e rendeletben foglalt határidő - meghosszabbítás esetén a meghosszabbított határidő - elteltével nem építik be vagy nem a kérelem szerinti helyre építik be, a kiadott térkő és szegélykő árának erejéig a kérelmezőt visszafizetési kötelezettség terheli.

4. § a) A térkőnek és szegélykőnek szakszerű beépítését és az anyag felhasználását a Hivatal ellenőrzi.

b) Az ingatlan tulajdonosának joga és kötelessége a járdaburkolat karbantartása, tisztán tartása, síkos időben csúszásmentesítése.

5. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba,

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Jelen rendelet 2016. május 18. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a magánszemélyek kivitelezésben közterületen megvalósuló járdaépítések költségviseléséről szóló 20/2011. (IX.20.) számú rendelet.