Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2024. 02. 17

Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2017. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

2024.02.17.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32 cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya Bugyi Nagyközség közigazgatási területén belül a házasság megkötésével kapcsolatos anyakönyvvezetői közreműködést igénylő szolgáltatást igénybe vevőkre és ezen eljárásban közreműködő anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

2. §1 E rendelet alkalmazásában:

a) külső helyszín: a hivatali helyiségen kívüli helyszín,

b) házasulók: egymással házasságot létesíteni szándékozók, akik e szándékukat az anyakönyvvezető előtt jegyzőkönyvbe foglalták,

c) hivatali helyiség: Bugyi Nagyközségi Polgármesteri Hivatal 2347 Bugyi, Beleznay tér 1. sz. alatti házasságkötő terme

d) hivatali munkaidő: Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a mindenkor hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidő

3. Hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli történő házasságkötés létesítésének engedélyezését az elektronikus rendszer által előállított nyomtatványon kell kérni a bejelentési szándékkal egy időben, de legalább az anyakönyvi esemény tervezett időpontját megelőző 30. napig.

(2) A kérelemről a jegyző – az anyakönyvvezető javaslatának figyelembe vételével – dönt.

(2a)2 A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén a kérelmezőknek kell gondoskodniuk a külső helyszínnek az anyakönyvi esemény megtartására alkalmas keretéről. A jogszabályban meghatározott feltételek meglétéről az anyakönyvvezető az (1) bekezdés szerinti kérelem engedélyezése előtt köteles a helyszínen meggyőződni.

(3)3

(4) A kérelmezők az anyakönyvvezető házasságkötés helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe történő visszaszállításáról a díj megfizetésével gondoskodnak.

(5) A hivatali helyszínen kívüli anyakönyvi események lebonyolításakor az anyakönyvi alapiratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

4. A többletszolgáltatási díj megfizetésének mértéke, módja

4. §4 (1) Az Önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget.

(2)5 A hivatali munkaidőn túli és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés lebonyolításáért a szertartásban érintetteknek 52 000,-Ft összegű díjat kell fizetniük az Önkormányzat részére. A díj áfamentes.

(3) A hivatali munkaidőn túli és a hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításáért a (2) bekezdésben foglalt díj 50%.-át kell megfizetni. A díj áfamentes

(4) Amennyiben a házasulandók legalább egyike a tervezett házasságkötés napján 1 éve állandó bejelentett bugyi lakcímmel rendelkezik, a házasulandókat a 4. § (2) bekezdésben meghatározott díjból 50% kedvezmény illeti meg.

(5) Amennyiben a házasulandók legalább egyike a tervezett házasságkötés napján 1 éve állandó bejelentett bugyi lakcímmel rendelkezik, a házasulandókat a 4. § (3) bekezdésben meghatározott díjból 100 % kedvezmény illeti meg.

(6) A házasságkötés lebonyolításáért fizetett díjat az 3. §-ban meghatározott kérelem benyújtásával egyidejűleg a Bugyi Nagyközség Önkormányzatának 64400020-10202368-00000000 számú elszámolási számlájára kell megfizetni, melyet a kérelem benyújtásakor igazolni kell.

(7) Az anyakönyvvezető a kérelem teljesítése esetén köteles a szertartásban érintettek részére az (2) és (3) bekezdésben említett házasságkötés lebonyolításáért fizetett díjjal kapcsolatos kellő tájékoztatást megadni.

(8) Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló végleges döntés kézhezvételét követő naptól kérheti a díj visszafizetését.

5. § (1) Amennyiben a hivatalos helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény, vagy közeli halállal fenyegető állapot miatt kerül sor, a házasulók mentesülnek a díjfizetési kötelezettség alól.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, kora miatt az anyakönyvvezető előtt a hivatali helyiségben megjelenni nem képes. E körülmény fennállását és a közeli halállal fenyegető állapotot a házasulók kérelmükben megjelölni és igazolni kötelesek.

5. Anyakönyvvezető díjazása

6. § (1) Az anyakönyvvezetőt Hivatali munkaidőben tartott házasságkötéséért díjazás nem illeti meg.

(2)6 Az anyakönyvvezető a hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért eseményenként nettó 15.000,-Ft díjazás illeti meg.

(3) A (2) bekezdésben foglalt díjazás az anyakönyvi eseményt követően kerül kifizetésre.

(4)7 Az anyakönyvvezetőt az e rendelet hatálya alá tartozó eseményeken való megfelelő megjelenés érdekében évente 25.000, -Ft összegű költségtérítés illeti meg.

6. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a családi események szolgáltatási díjairól szóló 3/2011 (II.15.) számú önkormányzati rendelet, valamint a köztisztviselők juttatásairól és támogatásáról szóló 19/2012. (IX.18.) sz. önkormányzati rendelet 6. §-a.

(3)8 Az Anyakönyvi eseményekkel összefüggő rendeletek módosításáról szóló 16/2022(VI.17.) rendelet rendelkezéseit előszőr a rendelet kihirdetését követő házassági szándék bejelentéséről felvett jegyzőkönyveknél kell alkalmazni.

1

A 2. § a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2a) bekezdését a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

A 3. § (3) bekezdését a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdése a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdése a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 16.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

7

Beiktatta a 8/2020. (III.17.) sz. önk. rendelet, hatályos, 2020. március 18-tól.

8

A 7. § (3) bekezdését a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (VI. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.