Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (III. 17.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2020. (III. 17.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.01.01.

Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény83/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, és magyar helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Bugyi Nagyközség polgárainak érdekeit szem előtt tartva, a helyi társadalom művelődési értékeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, a feladatellátás formáját, módját és mértékét. A rendeletalkotással kapcsolatban előzetesen egyeztet a feladatellátásban érintett művelődő közösségekkel.

2. § Az önkormányzat elismeri, hogy Bugyi Nagyközség minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.

3. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési, intézményre, közösségi színterekre azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

4. § Bugyi Nagyközség Önkormányzata a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét ötévente felülvizsgálja, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A §. (2) pontja figyelembevételével szükség szerint módosítja.

Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) az amatőr alkotó- és előadóművészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet,

b) közösségi színtereket biztosít,

c) a kiemelt nagyközségi nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el, ütemezésükre éves programtervet készít,

d) támogatja Bugyi nagyközség kiemelkedő kulturális egyesületeit, alapítványait, civil szerveződéseit.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa fenntartott és működtetett Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtárral, mint önálló intézménnyel látja el. Az intézmény a feladatellátást költségvetési szervként végzi.

(2) Az intézmény a település közművelődési és könyvtári alapszolgáltatásait integrált intézményként, együttesen látja el melynek nevében tükröződnek a szervezeti egységek elnevezései.

(3) Az intézményfenntartás és működtetés módját, illetve az intézmény tevékenységét az alapító okirat határozza meg.

(4) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához közművelődési intézményt tart fenn:

a) Megnevezése: Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár

b) Székhelye: 2347 Bugyi, Beleznay tér 2.

c) Telephelye: 2347 Bugyi, Kossuth Lajos u. 1.

(5) A közösségi színterek használatának részletes szabályai az egyes közösségi színterek önkormányzat által jóváhagyott használati szabályzataiban kerülnek rögzítésre.

(6) Bugyi Nagyközség Önkormányzata a közművelődési színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet közművelődési feladatokat ellátó, az 1997. évi CXL. törvény 79. §-ban meghatározott követelményeknek megfelelő jogi, vagy természetes személyekkel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2) – (4) pontjaiban előírt kötelezettségeket.

(7) Az önkormányzat által fenntartott közművelődési és közgyűjteményi intézménynek, közösségi színtereknek minden év március 01-ig be kell küldenie a polgármesteri hivatalnak a képviselő-testület kulturális feladatokat ellátó bizottsága által elfogadott, előző évi tevékenységről szóló beszámolóját, és a tárgyévi – költségszámítással alátámasztott - munkatervét. A Képviselő-testület 30 napon belül dönt a beszámoló és munkaterv elfogadásáról. Ha a Képviselő-testület 3o napon belül nem dönt, a beadott beszámolót és munkatervet elfogadottnak kell tekinteni.

(8) A közösségi színterek, a közművelődési intézmény, valamint annak közművelődési feladatokat ellátó közgyűjteményi telephelye bérleti és használati díjait jelen rendelet 1 számú melléklete tartalmazza..

7. § A nagyközség közművelődési alapszolgáltatásait ellátó, abban résztvevő, a 6. § szerinti intézmények, közösségi színterek feladata, hogy egymásnak szolgáltatást, szakmai segítséget nyújtsanak, együttműködve hatékonyabbá tegyék a helyi lakosság igényeinek kielégítését.

A közművelődés finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez – adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek, tevékenységük elismerése

9. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

a) Tájház,

b) Bugyi SE,

c) a nevelési-oktatási intézmények,

d) az egyházak,

e) a költségvetési támogatásban részesülő művészeti csoportok, egyesületek,

f) testvér település,

g) magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek,

h) Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

i) helyi média,

j) mindazok, akik e rendeletben foglaltakkal azonosulnak.

(2) Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi kultúra területén kifejtett kiemelkedő tevékenységet az „Osváth László Díj”-jal ismeri el, a Bugyi Nagyközség Díszpolgára Cím, valamint egyes kitüntető díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló rendelet szerint.

Záró rendelkezések

10. § (1) A rendelet 2020. március 18. napján lép hatályba,

(2) ezzel egyidejűleg a 5/2018. (IV. 23.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

HELYISÉG 1

KERESKEDELMI CÉLÚ

KULTURÁLIS CÉLÚ

Nagyterem (volt könyvtár) 2

8 190

6 870,- Ft/óra

Kodály terem,
Fazekas Jenő terem 3

3 430

2 850,- Ft/óra

Kazinczy terem 4

4310

3 870,- Ft/óra

1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „HELYISÉG” sora a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Nagyterem (volt könyvtár)” sora a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Kodály terem, Fazekas Jenő terem” sora a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Kazinczy terem” sora a Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.