Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bugyi Nagyközség Önkormányzat 2021. évi költségvetésének teljesítéséről

Hatályos: 2022. 05. 21
Bugyi Nagyközség Önkormányzat 2021. évi költségvetésének teljesítéséről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indoklás
Bugyi Nagyközség Önkormányzatának
2021. évi beszámolójához
Önkormányzatunk 2021. évi költségvetésének december 31-i teljesítéséről szóló beszámoló rendeletéhez az alábbi részletes indoklást adom:
Az önkormányzat és intézményeinek együttes költségvetési bevételei 2 715 299 770 Ft összegű teljesítést mutatnak, ami 82,61 %.
Az intézményi működési bevételek részben az intézmények szakmai feladatainak ellátásából adódó alaptevékenységi bevételekből, részben az önkormányzati ingatlanok, helyiségek bérbeadásának díjaiból, közszolgáltatási díjbevételekből tevődnek össze.
Az önkormányzat állami költségvetési támogatása 100 %-ban realizálódott. Év közben több jogcímen is állapítottak meg részünkre támogatást: a bölcsőde működéséhez kapcsolódóan, könyvtári érdekeltségnövelő támogatásra, és az iparűzési adó 50 %-kal történő mérsékléséhez kapcsolódó támogatásra, valamint az előző évi normatív elszámolásból adódó többlet normatíva összegére.
Az összes bevételi jogcímen belül a felhalmozási bevétel 43,61,% teljesítést mutat. Ennek egyik oka, hogy az eladásra szánt 32 db telek értékesítése nem valósult meg teljes mértékben, a másik oka, hogy a Sári úti ingatlanok értékesítési összege áthúzódott a 2022. évre
Támogatások, kiegészítések és átvett pénzeszközök jogcímen tervezett bevétel is alacsony teljesítést mutat az időarányos szinthez viszonyítva. A Bugyelláris Egyesület krumplifesztivál lebonyolításához kapcsolódó megelőlegezett támogatás a 2021. évben nem érkezett vissza.
A Borzasi Kápolna felújításához kapcsolódó támogatás is áthúzódik a 2022. évre.
A finanszírozási bevételeink 77,65 %-ban teljesültek, mivel a tervezett értékpapír eladás/beváltás nem valósult meg teljes mértékben, mert a kiadások függvényében nem volt szükséges az ehhez kapcsolódó portfolió megszüntetése.
Az önkormányzat és intézményeinek együttes kiadási előirányzata 65,93 %-kal, 2 166 895 951 Ft-tal teljesült.
A személyi juttatási jogcím tartalmazza a jogszabályi kötelező bér és egyéb juttatásokat. A foglalkoztatottak a béremelése a költségvetésben elfogadott mértékben saját hatáskörben megtörtént. A költségvetésben tervezett cafetéria juttatás, az iskolakezdési támogatás kifizetése minden érintett munkavállaló részére megtörtént. Az egyszeri év végi juttatást is tartalmazza a teljesítés.
A dologi kiadások esetében is biztosított volt az önkormányzati feladatok megvalósítása. Ezen a jogcímen szerepelnek a karbantartási, üzemeltetési, szakmai feladatellátáshoz kapcsolódó és az általános forgalmi adó kiadások. Az üzemeltetési kiadások nagysága a kiadási jogcímen belül jelentős részt képeznek, nagyságrendjük kis mértékben befolyásolhatók. Az igénybevett szolgáltatások tekintetében az áremelés folyamatos volt, azonban önkormányzatunk a központi szabályozás miatt az emelést nem háríthatta át, ami többletkiadást jelentett.
Ebben a költségvetési évben a felhalmozási kiadásaink 68,13 %-ban teljesültek. Az új településrész útépítésének tervezett összege az aszfaltozás elmaradása miatt áthúzódik a 2022. évre.
A nagyobb beruházásunk mellett több kisebb fejlesztés is megvalósult.
Az átadott pénzeszköz jogcím tartalmazza a Kertváros Kistérségi Társulás, a sportegyesületek, a táboroztatás, a különböző tagdíjak befizetéseit is. A pénzeszköz átadása szerződés alapján, elszámolás mellett valósult meg. Fejlesztési célú támogatásként a Bugyi SE. TAO pályázatához nyújtottunk támogatást. Ezen a kiadási jogcímen van az uszoda építési beruházáshoz kapcsolódó támogatásunk, amit az OÁZIS Sportszolgáltató Kft részére adtunk át, részben visszafizetési kötelezettséggel, részben pedig végleges támogatásként.
A finanszírozási kiadás az intézmények részére átadott intézményi finanszírozás összegét, valamint az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetését, és forgatási célú értékpapírok tételeit tartalmazza.
A költségvetésben vállalt feladatok teljesültek, az intézmények zavartalan működése biztosított volt a gazdálkodási időszak alatt.
A tárgyidőszak végére az önkormányzat és intézményei együttesen 223 660 539 Ft szabadon felhasználható maradvánnyal, és 302 765 885 Ft pénzkészlettel rendelkeztek. Az értékpapír befektetésünk értéke 355 897 571,- Ft.
Az önkormányzati intézmények feladatellátásának értékelése
- Bugyi Nagyközségi Polgármesteri Hivatal
A bevétel 141 417 020 Ft és a kiadás 140 812 755 Ft teljesítést mutat. A feladatellátás 17 fővel történt meg, és a pandémiás időszakot is figyelembe véve a működés egész évben zavartalan volt.
Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Településfejlesztési-ellátási és Üzemeltetési Szerve
A bevétel 86 628 306 Ft és a kiadás 86 314 857 Ft teljesítést mutat. A feladatellátást 16 fővel oldották meg. Ebben az évben is folytattuk a közcélú foglakoztatási programot. Az intézmény feladata különösen a községgazdálkodás, az intézmények zavartalan működésének biztosítása. A feladatellátás egész évben zökkenőmentes volt.
- Bugyi Nagyközségi Napköziotthonos Óvoda
A bevétel 194 900 953 Ft és a kiadás 194 669 996 Ft teljesítést mutat. A feladatellátás 29 fővel történt meg. A zavartalan működés a koronavírusjárvány okozta lebetegedések miatt többször akadályokba ütközött, de a feladatellátás biztosított volt.
Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár
A bevétel 82 595 398 Ft és a kiadás 82 306 371 Ft teljesítést mutat. A feladatot 8 fő teljes állású munkavállalóval teljesítették. Az intézmény működése biztosított volt. A tervezett rendezvények megtartották.
A koronavírus okozta helyzet minden intézmény számára jelentős kihívást jelentett. Sajnálatos módon sok munkavállaló megbetegedett, de ezek ellenére az intézményeink működése biztosított volt, a feladatok ellátása az akadályok ellenére is megtörténtek.
Önkormányzatunk fejlesztési feladatait a központi támogatáson felül a saját forrásából finanszírozta. Hitel igénybevételére nem került sor.
Összességében a fentiek alapján elmondható, hogy önkormányzatunk 2021. évben az adott fejlesztési célkitűzéseit csak részben, kötelező feladatait azonban teljes egészében teljesítette.
Bugyi, 2022. május 09.
Nagy András Gábor
polgármester