Bugyi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 12
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Bugyi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdése szerinti jogalkotói kötelezettségnek eleget téve - figyelemmel Magyarország központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2019. (XII. 18.) számú rendelet 71. §-a és a 368/2011. (XII.31.) Kormány rendelet az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkezéseire
az Önkormányzat 2022 évi költségvetéséről elkészült rendelethez az alábbi indoklás kapcsolódik:
A Polgármesteri Hivatal, valamint az intézmények költségvetését is tartalmazza az Önkormányzat rendelete.
2. §, 3. §, 4. §, 5. §, 6 és 7. §-hoz
Az Önkormányzat és intézményeinek együttes bevételi és kiadási főösszege 2 399 040 458 Ft. Ez az összeg már korrigálva van az intézményeknek a működéshez átadott finanszírozással. Erre, azért van szükség, mert amit az önkormányzat már megkapott támogatásokat, normatív állami hozzájárulásokat továbbítja az intézményei felé és ezt még egyszer nem vesszük figyelembe, mert akkor duplikálódás fordul elő.
A bevételeket az alábbiak szerint terveztük:
- Az intézményi működési bevételeknél az önkormányzat a 2022. évben sem hajthatott végre emelést a koronavírus világjárványra tekintettel. Így a bevételeinket a 2020. évi mértékkel terveztük. A jogcímek között vannak a helyiség bérleti díjak (művelődési ház terembérlet, a mobil adó-vevő tornyok bérleti díjai, Zóna Kft. által fizetett bérleti díj, az esküvői rendezvények díjtételei). A mobil adó-vevő tornyok bérleti díjai esetében a Telenor Magyarország Zrt. szerződése alapján 2011. évben előre kifizette 2026. február 28-ig tartó időszakra vonatkozóan a bérleti díját, így 2022. évre a Magyar Telekom NyRt., a Vodafone Magyarország Zrt. és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. tornyok bérleti összegével kalkuláltunk.
- Közhatalmi bevételi jogcímen belül az iparűzési adó bevételeinknél a 2022. évi teljesítési adatok figyelembevételével terveztünk. A kis és középvállalkozások ebben az évben is élhetnek az iparűzési adó 50 %-kal történő mérséklésével. Önkormányzatunk ezt az összeget visszakapja a központi költségvetésből. Az önkormányzatot megillető talajterhelési díjat, a mezőőri járulékot és az egyéb végrehajtásból származó bevételeket is terveztük.
- A normatív állami hozzájárulások összege az előző évi tervezetthez képest jelentősen változik. Az önkormányzat a működési támogatását is megkapja, viszont ezzel ellentétben a szolidaritási hozzájárulás összege is emelkedik.
A normatív hozzájárulás tartalmazza továbbá az óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő oktató munkáját közvetlenül segítők bértámogatását, óvodaműködtetési támogatást, ingyenes és kedvezményes gyermekétkeztetés támogatást, a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséhez kapcsolódó, a könyvtári és közművelődési támogatásokat és a bölcsőde működéséhez kapcsolódó támogatásokat is. A normatív hozzájárulás tartalmaz kiegészítő támogatást is, 29 452 744 Ft összeggel. Ennek a jogcíme a minimálbér és a garantált bérminimumra történő bérkiegészítés.
Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is részt veszünk a közfoglalkoztatási programban. A 2022. évben 8 órás munkaidővel tudunk személyeket alkalmazni. A támogatás a bér és a járulék 100 %-a, egyéb közvetlen költség (útiköltség, munka és védőruha) igénylésére nincs lehetőség.
- A felhalmozási bevételeknél terveztük 16 db építési telek, az OBO részére értékesítendő területek, a Sári utca melletti ipari területek értékesítésének még hátralévő részét, valamint az Abay köz végén lévő kettő telek értékesítését.
- A támogatások és átvett pénzeszközök között van a védőnői szolgálat és az iskola-egészségügyi feladatok finanszírozása, a mezei őrszolgálat és a területalapú támogatás, a közcélú munka támogatása, a gyermekvédelmi támogatás is. Ezen felül terveztük a pályázati úton megvalósuló projektek támogatási összegeit is.
A normatív támogatást önkormányzathoz kell tervezni, ennek átadása az intézmény részére folyamatosan történik. Az átadott összegeket az önkormányzatnál finanszírozási kiadásként, az intézményeknél finanszírozási bevételek közé kellett tervezni.
Az alábbi kimutatás tartalmazza, hogy az intézmények átvett pénzösszegei milyen mértékben tartalmaznak normatív támogatást és önkormányzati hozzájárulást:
- Polgármesteri Hivatal 13. sz. melléklet
Finanszírozási bevétel 137 053 000 Ft
ebből normatív hozzáj.: 91 005 480 Ft
önkormányzati tám: 46 047 520 Ft
- Napköziotthonos Óvoda: 14. sz. melléklet
Finanszírozási bevétel: 220 431 000 Ft
ebből normatív hozzáj.: 146 262 424 Ft
önkormányzati tám: 74 168 576 Ft
- Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár: 15. sz. melléklet
Finanszírozási bevétel: 101 489 000 Ft
ebből normatív hozzáj.: 11 952 413 Ft
önkormányzati tám: 89 536 587 Ft
- Településfejlesztési- Ellátási és Üzemeltetési Szerv: 16. sz. melléklet
Finanszírozási bevétel 108 737 000 Ft
ebből normatív hozzáj.: 12 132 520 Ft
önkormányzati tám: 96 604 480 Ft
-Bugyi Nagyközségi Csemete Bölcsőde: 17. sz. melléklet
Finanszírozási bevétel 67 899 000 Ft
ebből normatív hozzáj.: 36 682 000 Ft
önkormányzati tám: 31 217 000 Ft
- Az előző évi maradvány a 2021. december 31-i tervezett maradvány összege.
A kiadások tervezésénél az alábbiak alapján jártunk el:
- A személyi juttatásoknál a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt a kötelező bérnövekedést, valamint a 2021. és a korábbi években végrehajtott béremeléseket is tartalmazza a személyi kiadások.
A kulturális ágazatban központilag 20 % béremelést hajtottak végre. A szociális szférában, így nálunk a bölcsődei dolgozóknál 25 és 39 % közötti béremelés történt.
Az óvodai munkavállalók esetében az ágazati pótlék 10 % mértékét emelték 20 % mértékre. A tervezett összegek tartalmazzák a polgármester és alpolgármester béremelés kiadását is.
A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is tervezzük a helyi bérrendezést. A 2021. évi eredeti előirányzatban szereplő bértömegből számított 20 %-os illetmény és ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulás emeléssel számoltunk (összesen 51 000 000 Ft összegben). Ez az összeg a céltartalékba került, mivel felosztását a későbbiekben tervezzük.
A munkavállalók ebben az évben is részesülnek központilag bérkompenzációban (az adójóváírás megszüntetése miatt), aminek összegét nem építettük be a költségvetésbe, az átvezetés a tényleges kifizetés alapján évközi módosítással történik.
Az iskolakezdési támogatást is terveztük ebben az évben is. Ezt bérként lehet rendelkezésre bocsájtani. Terveztük továbbá az 1000,- Ft/hó/fő bankszámla hozzájárulást, ami fedezi a munkavállaló illetmény fizetési számlájára történő utalás vagy készpénzben történő kifizetésének költségét.
Közcélú foglalkoztatást 8 fő 8 órás dolgozóval terveztünk a TEFÜSZ intézményhez. A közfoglalkoztatási minimálbér 8 órás jogviszonyra 100 000,- Ft/hó/fő.
Terveztük a koncepcióban meghatározottak szerint a cafetéria keretében adott béren kívüli juttatások összegét is. A központi költségvetés előírja, hogy a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak éves cafetéria kerete a nettó 400 000,- Ft-ot nem haladhatja meg. A cafetéria nettó juttatást 15 % személyi jövedelemadó és 13 % szociális hozzájárulási adó terheli.
A juttatás mértékét nettó 200 000,- Ft-tal terveztük.
A korábbi évekhez hasonlóan terveztük a 20 és a 30 éves jogviszonyra vonatkozó „jubileumi” jutalmakat is. Ezeket jutalom címen lehet kifizetni. A Polgármesteri Hivatal azon dolgozóinál, akik a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011 évi CXCIX törvényben foglalt jubileumi jutalom hátrányos számítás szabályai miatt a jubileumi jutalomtól elestek és legalább 5 éve köztisztviselői jogviszonyban állnak az alábbi jutalomban részesülnek
a) 20 évi jogviszony esetén egy havi,
b) 25 évi jogviszony esetén két havi,
c) 30 évi jogviszony esetén három havi,
d) 35 évi jogviszony esetén négy havi,
e) 40 évi jogviszony esetén öt havi.
- A munkáltatót terhelő közterheket 13 % szociális hozzájárulási adóval számoltunk, valamint tartalmazza a cafetéria utáni közterheket is.
- A dologi kiadásoknál a tavalyi év adatait vettük figyelembe a tervszámok kialakítása során. A koncepcióban leírtaknak megfelelően az emelést szinte csak a közüzemi díjak esetében vettük figyelembe, 7 %-kal megemelve. Itt terveztük az intézmények és egyéb szervezetek részére biztosított busz igénybevételt is. A művelődési ház tekintetében történt a dologi kiadásoknál nagyobb tervezés, mert az intézményvezető javaslatára engedélyeztük a 2023. évi augusztus 20-i rendezvényre egy évvel előbb történő szerződéskötést. Erre azért van szükség, mert így nagyobb az esélye, hogy kedvezőbb áron tudunk szerződni.
- A felújítási és beruházási kiadások között azokat a beruházásokat terveztük, amelyeket mindenféleképpen meg kell vagy szeretnénk megvalósítani. Az államháztartásra vonatkozó könyvviteli jogszabály alapján a kis értékű – egyedi 200 000,-Ft-ot meg nem haladó értékű – tárgyi eszközök beszerzését, amelyek a tevékenységet 1 éven túl szolgálják a beruházási kiadások között kell tervezni és kimutatni. Annak ellenére, hogy az állományba vétellel egyidejűleg értékcsökkenésként el is kell számolni, a bruttó értéket és az értékcsökkenést is tételesen be kell mutatni, ezért a beruházási kiadások között kell szerepeltetni ezen beszerzéseket. Ezen kívül a koncepcióban megfogalmazott fejlesztési feladathoz kapcsolódó kiadások is megjelentek a rendeletben.
- Az egyéb működési célú kiadások között van a civil szervezetek működési támogatása, a Kertváros Kistérség működési hozzájárulása, a tábortámogatás, a Caritas Bt. működési támogatása is. A Bugyi SE a működtetéséhez szüksége forrást 44 millió Ft-ban mutatta ki. A költségvetésben 24 millió Ft-tal terveztünk, és év közben az egyesület bevételeit és kiadásait és az önkormányzat anyagi helyzetét figyelembe véve újra kell tárgyalni a támogatási összeget. Az egyesület körzetközpontként működik a településen. Az edzők ennek keretében külön juttatásban részesülnek. Ezt az MLSZ utólag finanszírozza meg. A bérek havonkénti rendezéséhez kérnek 6 millió Ft visszatérítendő támogatást. Ez szintén tervezve lett.
Ezen kiadások között szerepel a 2017. évtől bevezetett szolidaritási hozzájárulás összege, amely önkormányzatunk esetében 214 605 088,- Ft, amit a nettó finanszírozás során vonnak el.
- Az egyéb felhalmozási célú kiadások között szerepeltettük a Bugyi Sportegyesület részére a TAO pályázathoz átadott támogatási összeget.
- Az ellátottak pénzbeli juttatásai jogcím a szociálisan rászorulók részére kifizetett támogatásokból tevődik össze. A számítások során a rendszeres segélyek, a települési támogatások, egyéb szociális ellátások összegével terveztünk. Az előirányzatnál kalkuláltuk a fogyatékos gyerekek támogatását, az év végi idősek juttatását, a rászoruló családok évvégi támogatását, átmeneti és temetési segélyeket, a szociális ösztöndíjat, valamint a Bursa Hungarica támogatást is. A számvetés során figyelembe vettük a Szociális Bizottság javaslatát a juttatások 50 %-kal történő emelésére.
Terveztük továbbá a nyugdíjasoknak nyújtott hulladékszállítási díj kedvezményét is.
Az általános tartalék összege 365 894 171,- Ft, amiből 2 000 000 Ft polgármesteri keret. Az általános tartalék összegéből 363 894 171,- Ft felhasználásáról a képviselő-testület rendelkezik. A 2 000 000 Ft polgármesteri keret felett a polgármester jogosult rendelkezni.
A tartalék tartalmazza a szennyvíztisztító beruházásra kifizetett előleg még beruházásként el nem számolt összegét. Ez az összeg már az előleg kifizetésekor bevételre el lett számolva, azonban a kivitelezés részszámláiban számolják el és akkor kerül a felhalmozási kiadási rovatra. Addig csak a mérlegben jelenik meg, mint kifizetett előleg.
A céltartalék összege 51 000 000 Ft, ami tartalmazza a 2022. évi béremelés személyi juttatások és járulékok összegét
- A finanszírozási kiadás tartalmazza az intézmények részére átadott működéshez szükséges pénzeszközöket, valamint a központi költségvetésbe visszafizetendő 2022. évi állami támogatási előleget is.