Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2017. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 12. 14

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2017. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és a piacokról1

2023.01.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi XLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed:
a) Az NHSZ Dabas Kft. által fenntartott havi egy alkalmas vásárra.
b) A Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft. által fenntartott piacra.
(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes, illetve jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, akik a vásárteret, illetve a piaccsarnokot üzemeltetik, használják, illetve igénybe veszik.

2. §

A vásár és piac ideje, üzemeltetője

(1) A vásár helyszíne: Dabas belterület 1814/5. helyrajzi számú vásártér. ( 2370 Dabas, Vásártér utca 4.)
(2) A vásár ideje minden hónap második vasárnapja.
(3) Dabas Város Polgármestere kivételesen indokolt esetben (különösen egyházi ünnepek idején) dönthet a vásár időpontjának egy héttel való elhalasztásáról, vagy előrehozataláról. Az időpont megváltoztatását a helyben szokásos módon ki kell hirdetni.
(4) A vásár nyitvatartási ideje:
a) kirakodóvásár esetén: 04:30-14:00
b) állatvásár esetén: 05:00-14:00
(5) piac helyszíne: Dabas belterület 2253/2. helyrajzi számú ingatlan ( 2370 Dabas, Iskola utca 1/A)
(6) piac nyitvatartási napjai: Minden hét keddi, pénteki és szombati napja.
(7) piac nyitvatartási ideje: 06.00.-13.00.
(8) A vásár üzemeltetője: NHSZ Dabas Kft.
(9) A piac üzemetetője: Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft.

3. §

Az üzemeltető feladatai

(1) Az üzemeltető feladata a vásár, illetve a piac üzemeltetése, az üzemeltetés rendjének meghatározása, különösen:
a) a vásárokra, piacra vonatkozó jogszabályok betartása
b) A vásár- illetve piacszabályzat betartása, betartatása
c) A vásár és a piac tisztán tartása
d) A vonatkozó díjak beszedése

4. §

A vásári árusítás feltételei

(1) A vásáron árusításra jogosultak a saját termékeiket előállító őstermelők, valamint egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok.
(2) A vásár területén árusítók kötelesek árusításra való jogosultságukat igazoló irataikat a vásár teljes tartama alatt maguknál tartani, és azt felmutatni.
(3) A vásár területén árusításra jogosult személy a vásár területén köteles a 1. számú. mellékletben részletezett díjat fizetni.
(4) A helypénzt a területet elfoglalása előtt ki kell fizetni. A helypénz kifizetéséről az árus helyjegyet kap, melyet a vásár teljes időtartama alatt köteles magánál tartani.
(5) A helypénz bérlet formájában is meg lehet váltani. A bérlet időtartama 6 hónap. A bérletet az Üzemeltetőnél lehet kiváltani.
(6) A bérletes köteles a bérlet befizetését igazoló iratait a vásár teljes tartama alatt magánál tartani.
(7) Azok az árusításra jogosult személyek, illetve társaságok, amelyek nem rendelkeznek bérlettel a vásár kezdetén azokat a szabadterület helyeket foglalhatják el, amelyeket számára a szervező kijelöl.

5. §

A vásárrendészetről

(1) A vásár alkalmával az első fokú vásárrendészeti hatóság Dabas Város Jegyzője.
(2) Dabas Város Jegyzőjének vásárrendészet körében hozott határozatai ellen Dabas Város Képviselőtestületéhez lehet benyújtani fellebbezést.
(3) Dabas Város Jegyzője a vásár rendje elleni cselekmények miatt elrendelheti az árusító személy vagy szervezet kitiltását a vásár területéről. A kitiltás legrövidebb ideje 1 nap, leghosszabb ideje 1 év.
(4) A Dabasi Vásár rendjének részletes szabályait jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
(5) A vásár időtartama alatt a Vásártér közlekedésének rendjét a Dabas Város vásárterének és a környező közterület parkolási rendjéről szóló 44 / 2017. (XII.1.) önkormányzati rendelet függeléke tartalmazza.

6. §

A piac különös szabályai

(1) A piacon árusításra jogosultak a saját termékeiket előállító őstermelők, valamint az egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok.
(2) A piac területén árusítók kötelesek árusításra való jogosultságukat igazoló irataikat a vásár teljes tartama alatt maguknál tartani, és azt felmutatni.
(3) A piac területén árusító személy köteles a piac használatáért az 1. számú mellékletben meghatározott helypénzt fizetni.
(4) A helypénzt a területet elfoglalása előtt ki kell fizetni. A helypénz kifizetéséről az árus számlát kap, melyet a piac teljes időtartama alatt köteles magánál tartani.

7. § E rendelet 2017. szeptember 1-jén lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. december 15. napjával.

2

Az 1. melléklet a Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.