Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál igénybe vehető szociális szolgáltatásokról és azok térítési díjáról

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete

A Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál igénybe vehető szociális szolgáltatásokról és azok térítési díjáról

2023.04.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló” 1993. évi III. törvény 92. § (1) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint Inárcs, Kakucs, Újhartyán, Újlengyel, Pusztavacs települések Képviselő- testületeinek hozzájárulásával, a „Magyarország helyi önkormányzatairól” szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed Dabas városra és a Társult Önkormányzatok „Együtt” Segítőszolgálata Társulásban (továbbiakban: Társulás) részt vevő településekre Inárcs, Kakucs, Újhartyán, Újlengyel, Pusztavacs településekre valamint e települések közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és a Szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.

Szociális szolgáltatások

2. § (1) A Társulás a Sztv. 57. § (1) bekezdés c) – g) pontjában meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátást a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (2373 Dabas, Áchim u. 6.) által látja el. Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodás keretébe tartozó ellátások külön eljárás nélkül történő nyújtásáról váratlanul fellépő, a létfenntartást veszélyeztető, súlyos krízishelyzetben az intézmény vezetője jogosult intézkedni.

(2) Alapszolgáltatások közül a Segítőszolgálat az alábbi feladatokat látja el:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

d) közösségi ellátások

Étkeztetés

3. § (1) Az étkeztetést a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ biztosítja a rászorulóknak, a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által szerződött főzőhellyel (2. melléklet). Amennyiben a főzőhely időszakosan nem üzemel, úgy a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ más szolgáltató igénybevételével meleg ételt vagy melegíthető élelmiszert biztosít.

(2) Az étkeztetés iránti kérelmét szóban vagy írásban a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál kell benyújtani az igénylőnek vagy törvényes képviselőjének.

(3) Az ellátás igénybevételéről az intézmény vezetője dönt. Döntéséről tájékoztatja az ellátott lakóhelye szerinti önkormányzat illetékes bizottságát.

(4) Étkeztetésre – napi egyszeri meleg étel biztosítására – jogosult

a) az a 65. életévét be nem töltött személy, aki

aa) korhatár előtti ellátásban;

ab) rehabilitációs-, rokkantsági ellátásban;

ac) fogyatékossági támogatásban;

ad) aktív korúak ellátásában;

részesül, vagy annak elbírálása folyamatban van és egészségi állapota miatt önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni, valamint nincs olyan hozzátartozója, eltartója, aki ellátásáról gondoskodna;

b) az a 65. életévét betöltött személy, aki kora miatt önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozója, eltartója, aki ellátásáról gondoskodna;

c) az a hajléktalan személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, és érvényes negatív tüdőszűrő lelettel és orvosi igazolással alátámasztja, hogy közétkeztetésben ellátható és más szolgáltatónál nem vesz igénybe étkeztetés szociális alapszolgáltatást;

(5) Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt a személyt

a) mozgásában korlátozott;

b) krónikus betegségben szenved;

c) fogyatékossága miatt önmaga ellátásáról nem tud gondoskodni;

d) pszichiátriai-, vagy szenvedélybetegsége következtében fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes;

(6) Az egészségi állapot miatti rászorultságot háziorvosi vagy kezelőorvosi igazolással kell igazolni, mely tartalmazza az érvényességi időt is.

(7) A háziorvos vagy kezelőorvos 90 napnál nem régebbi javaslata alapján – az étkeztetésben részesülő személynek az egészségi állapotára tekintettel – kérelemre diétás étkeztetés biztosítható.

(8) Munkaszüneti és pihenőnapon való étkeztetésre az a munkanapokon is ellátásban részesülő személy jogosult, aki az étkezést önmaga számára biztosítani nem tudja és nincs olyan hozzátartozója, aki az étkezéséről gondoskodni tudna.

(9) Mindazok részére akik az egészségi állapotuk vagy koruk miatt az ebédért saját maguk elmenni nem tudnak, illetve ezt a szolgáltatást kérik, a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ térítési díj ellenében házhoz szállítja az ebédet.

(10) Az intézményi jogviszony keletkezését a kérelem benyújtását követően az intézmény vezetőjének döntése alapozza meg. A döntést írásban meg kell küldeni az ellátást igénylőnek, illetve törvényes képviselőjének.

(11) Intézményi jogviszony létrejötte esetén az intézmény vezetője az ellátás igénybevételének időpontjában megállapodást köt az ellátottal, illetve törvényes képviselőjével

(12) Az ellátott és hozzátartozója a szolgáltatás igénybevétele előtt köteles

a) nyilatkozni a tájékoztatásban foglaltak tudomásul vételéről, elfogadásáról;

b) adatokat szolgáltatni az intézményben vezetett nyilvántartásokhoz;

c) nyilatkozni arról, hogy az ellátáshoz való hozzájutás feltételeiben és a jogosult, továbbá a közeli hozzátartozója személyazonosító adataiban beállott változásokat haladéktalanul közli az intézmény vezetőjével.

(13) Az étkeztetésért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat a Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személy köteles fizetni (kötelezett).

(14) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját (továbbiakban intézményi térítési díj) Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete évente kétszer állapíthatja meg. Az intézményi és személyi térítési díjak megállapításánál a Szt. 115-117. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni. Az ellátott által fizetendő térítési díj összegéről (személyi térítési díj) az intézmény vezetője dönt, majd írásban értesíti a térítési díj összegéről az ellátás igénybevételét megelőzően a térítési díj fizetésére kötelezettet.

(15) A szociális alapszolgáltatások személyi térítési díjának megállapításánál a Szt. 116. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmet kell figyelembe venni. Az étkezésért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a Szt. 116. § (3) bekezdés a) pontban meghatározott mértéket.

(16) Az étkeztetés intézményi térítési díját, a szállítás intézményi térítési díját és a fizetendő személyi térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(17) Ingyenesen kell biztosítani az ellátást azon személy részére, aki a Szt. 4. §-ában meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik.

(18) A személyi térítési díjakat az intézmény vezetője évente két alkalommal felülvizsgálhatja. A Szt. 115. § (6) bekezdése alapján az intézmény vezetője által elvégzett felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.

(19) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő személy az ellátást követő hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

(20) Az intézmény, a jogosult, vagy fizetésre kötelezett kérelmére a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjat indokolt esetben a Társulási Tanács mérsékelheti vagy elengedheti abban az esetben, ha az ellátást igénylő a számára e rendelet alapján megállapítható személyi térítési díj megfizetésével létfenntartását időszakosan vagy tartósan veszélyeztető helyzetbe kerülne, különösen családi és egészségi állapotában, jövedelmi helyzetében bekövetkezett változás miatt.

(21) Amennyiben a kötelezett a megállapított személyi térítési díj csökkentését vagy elengedését kéri, a térítési díj megállapításáról szóló értesítő kézhezvételétől számított 8 napon belül, részletes indoklással ellátott kérelmét a Társulási Tanács elnökéhez címezve az intézmény vezetőjéhez nyújtja be. A kérelemhez minden esetben csatolni szükséges a kérelemben megjelölt indokokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat, mert ennek hiányában a személyi térítési díj csökkentése vagy elengedése nem állapítható meg. A kérelemről a Társulási Tanács dönt.

(22) Az intézményi jogviszony megszűnik, illetve azt az intézmény vezetője megszünteti a Szt. 100. § és 101. §-ában foglaltaknak megfelelően. Az intézmény vezetője az intézményi jogviszony megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti az ellátottat vagy törvényes képviselőjét.

(23) Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az intézményi jogviszony keletkezésével, megszüntetésével, a megállapított térítési díjjal kapcsolatos döntését vitatja, a döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezéssel fordulhat a Társulási Tanács elnökéhez. A fellebbezést a Társulási Tanács elnökéhez címezve, de az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

Házi segítségnyújtás

4. § (1) A ház segítségnyújtást a Szt. 63. §-ában meghatározottak szerint biztosítja az önkormányzat a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által.

(2) A házi segítségnyújtás iránti kérelmét szóban vagy írásban a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál kell benyújtani az igénylőnek vagy törvényes képviselőjének.

(3) Az ellátás igénybevételéről az intézmény vezetője dönt a gondozási szükséglet valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatának és igazolásának részletes szabályairól szóló 36/2007. (XII.22.) SZMM rendelet alapján. Döntéséről tájékoztatja az ellátott lakóhelye szerinti önkormányzat illetékes bizottságát.

(4) Az intézményi jogviszony keletkezését a kérelem benyújtását követően az intézmény vezetőjének döntése alapozza meg. A döntést írásban meg kell küldeni az ellátást igénylőnek, illetve törvényes képviselőjének.

(5) Intézményi jogviszony létrejötte esetén az intézmény vezetője az ellátás igénybevételének időpontjában megállapodást köt az ellátottal, illetve törvényes képviselőjével

(6) Az ellátott és hozzátartozója a szolgáltatás igénybevétele előtt köteles

a) nyilatkozni a tájékoztatásban foglaltak tudomásul vételéről, elfogadásáról;

b) adatokat szolgáltatni az intézményben vezetett nyilvántartásokhoz;

c) nyilatkozni arról, hogy az ellátáshoz való hozzájutás feltételeiben és a jogosult, továbbá a közeli hozzátartozója személyazonosító adataiban beállott változásokat haladéktalanul közli az intézmény vezetőjével.

(7) A házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat a Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személy köteles fizetni (kötelezett).

(8) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete évente kétszer állapíthatja meg. Az intézményi és személyi térítési díjak megállapításánál a Szt. 115-117. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni. Az ellátott által fizetendő térítési díj összegéről (személyi térítési díj) az intézmény vezetője dönt, majd írásban értesíti a térítési díj összegéről az ellátás igénybevételét megelőzően a térítési díj fizetésére kötelezettet.

(9) A szociális alapszolgáltatások személyi térítési díjának megállapításánál a Szt. 116. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmet kell figyelembe venni. A házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a Szt. 116. § (3) bekezdés b) és c) pontban meghatározott mértéket.

(10) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díját és a fizetendő személyi térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(11) Ingyenesen kell biztosítani az ellátást azon személy részére, aki a Szt. 4. §-ában meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik.

(12) A személyi térítési díjakat az intézmény vezetője évente két alkalommal felülvizsgálhatja. A Szt. 115. § (6) bekezdése alapján az intézmény vezetője által elvégzett felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.

(13) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő személy az ellátást követő hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

(14) Az intézmény, a jogosult, vagy fizetésre kötelezett kérelmére a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjat indokolt esetben a Társulási Tanács mérsékelheti vagy elengedheti abban az esetben, ha az ellátást igénylő a számára e rendelet alapján megállapítható személyi térítési díj megfizetésével létfenntartását időszakosan vagy tartósan veszélyeztető helyzetbe kerülne, különösen családi és egészségi állapotában, jövedelmi helyzetében bekövetkezett változás miatt.

(15) Amennyiben a kötelezett a megállapított személyi térítési díj csökkentését vagy elengedését kéri, a térítési díj megállapításáról szóló értesítő kézhezvételétől számított 8 napon belül, részletes indoklással ellátott kérelmét a Társulási Tanács elnökéhez címezve az intézmény vezetőjéhez nyújtja be. A kérelemhez minden esetben csatolni szükséges a kérelemben megjelölt indokokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat, mert ennek hiányában a személyi térítési díj csökkentése vagy elengedése nem állapítható meg. A kérelemről a Társulási Tanács dönt.

(16) Az intézményi jogviszony megszűnik, illetve azt az intézmény vezetője megszünteti a Szt. 100. § és 101. §-ában foglaltaknak megfelelően. Az intézmény vezetője az intézményi jogviszony megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti az ellátottat vagy törvényes képviselőjét.

(17) Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az intézményi jogviszony keletkezésével, megszüntetésével, a megállapított térítési díjjal kapcsolatos döntését vitatja, a döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezéssel fordulhat a Társulási Tanács elnökéhez. A fellebbezést a Társulási Tanács elnökéhez címezve, de az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(18) Házi segítségnyújtás esetében a gondozási szükséglettel nem rendelkező személy is ellátható a szociális szolgálat szabad kapacitása esetén, amennyiben az ellátást igénylő, illetve a szolgáltatás térítési díját megfizető személy írásban vállalja az intézményi térítési díj megfizetését.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtást

5. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást a Szt. 65. §-ában meghatározottak szerint biztosítja az önkormányzat a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás iránti kérelmét szóban vagy írásban a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál kell benyújtani az igénylőnek vagy törvényes képviselőjének.

(3) Az ellátás igénybevételéről az intézmény vezetője dönt a Szt. 65. § (4) bekezdése alapján. Döntéséről tájékoztatja az ellátott lakóhelye szerinti önkormányzat illetékes bizottságát.

(4) Az intézményi jogviszony keletkezését a kérelem benyújtását követően az intézmény vezetőjének döntése alapozza meg. A döntést írásban meg kell küldeni az ellátást igénylőnek, illetve törvényes képviselőjének.

(5) Intézményi jogviszony létrejötte esetén az intézmény vezetője az ellátás igénybevételének időpontjában megállapodást köt az ellátottal, illetve törvényes képviselőjével

(6) Az ellátott és hozzátartozója a szolgáltatás igénybevétele előtt köteles

a) nyilatkozni a tájékoztatásban foglaltak tudomásul vételéről, elfogadásáról;

b) adatokat szolgáltatni az intézményben vezetett nyilvántartásokhoz;

c) nyilatkozni arról, hogy az ellátáshoz való hozzájutás feltételeiben és a jogosult, továbbá a közeli hozzátartozója személyazonosító adataiban beállott változásokat haladéktalanul közli az intézmény vezetőjével.

(7) Amennyiben a kérelmező jogosult az ellátásra, de szabad készülék nem áll rendelkezésre, akkor az igénylő várólistára kerül. A várólistán szereplő kérelmezők közül mindig a legrászorultabbat kell bevonni az ellátásba.

(8) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat a Szt. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személy köteles fizetni (kötelezett).

(9) A személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások térítési díját Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete évente kétszer állapíthatja meg. Az intézményi és személyi térítési díjak megállapításánál a Szt. 115-117. §-aiban foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni. Az ellátott által fizetendő térítési díj összegéről (személyi térítési díj) az intézmény vezetője dönt, majd írásban értesíti a térítési díj összegéről az ellátás igénybevételét megelőzően a térítési díj fizetésére kötelezettet.

(10) A szociális alapszolgáltatások személyi térítési díjának megállapításánál a Szt. 116. § (1) bekezdésében meghatározott jövedelmet kell figyelembe venni. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg a Szt. 116. § (3) bekezdés e) pontban meghatározott mértéket.

(11) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi térítési díját és a fizetendő személyi térítési díj mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(12) Ingyenesen kell biztosítani az ellátást azon személy részére, aki a Szt. 4. §-ában meghatározott jövedelemmel nem rendelkezik.

(13) A személyi térítési díjakat az intézmény vezetője évente két alkalommal felülvizsgálhatja. A Szt. 115. § (6) bekezdése alapján az intézmény vezetője által elvégzett felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének kezdő időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.

(14) A személyi térítési díjat az ellátást igénybe vevő személy az ellátást követő hónap 10. napjáig köteles megfizetni.

(15) Az intézmény, a jogosult, vagy fizetésre kötelezett kérelmére a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díjat indokolt esetben a Társulási Tanács mérsékelheti vagy elengedheti abban az esetben, ha az ellátást igénylő a számára e rendelet alapján megállapítható személyi térítési díj megfizetésével létfenntartását időszakosan vagy tartósan veszélyeztető helyzetbe kerülne, különösen családi és egészségi állapotában, jövedelmi helyzetében bekövetkezett változás miatt.

(16) Amennyiben a kötelezett a megállapított személyi térítési díj csökkentését vagy elengedését kéri, a térítési díj megállapításáról szóló értesítő kézhezvételétől számított 8 napon belül, részletes indoklással ellátott kérelmét a Társulási Tanács elnökéhez címezve az intézmény vezetőjéhez nyújtja be. A kérelemhez minden esetben csatolni szükséges a kérelemben megjelölt indokokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat, mert ennek hiányában a személyi térítési díj csökkentése vagy elengedése nem állapítható meg. A kérelemről a Társulási Tanács dönt.

(17) Az intézményi jogviszony megszűnik, illetve azt az intézmény vezetője megszünteti a Szt. 100. § és 101. §-ában foglaltaknak megfelelően. Az intézmény vezetője az intézményi jogviszony megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti az ellátottat vagy törvényes képviselőjét.

(18) Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az intézményi jogviszony keletkezésével, megszüntetésével, a megállapított térítési díjjal kapcsolatos döntését vitatja, a döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezéssel fordulhat a Társulási Tanács elnökéhez. A fellebbezést a Társulási Tanács elnökéhez címezve, de az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

Közösségi ellátások

6. § (1) A közösségi pszichiátriai ellátás olyan önkéntesen igénybe vehető, hosszú távú, közösségi alapú gondozás, amelynek során a gondozás és a pszicho-szociális rehabilitáció az ellátott otthonában, illetve lakókörnyezetében történik. A közösségi ellátást a Szt. 65/A. §-ában meghatározottak szerint biztosítja az önkormányzat a Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ által.

(2) Az igénybevétel feltétele a pszichiátriai betegség fennállásának orvosi dokumentációkkal való igazolása.

(3) Az ellátás igénybevételéről az intézmény vezetője dönt a benyújtott szakorvosi vélemény alapján.

(4) Az intézményi jogviszony keletkezését a kérelem benyújtását követően az intézmény vezetőjének döntése alapozza meg. A döntést írásban meg kell küldeni az ellátást igénylőnek, illetve törvényes képviselőjének.

(5) Intézményi jogviszony létrejötte esetén az intézmény vezetője az ellátás igénybevételének időpontjában megállapodást köt az ellátottal, illetve törvényes képviselőjével

(6) Az ellátott és hozzátartozója a szolgáltatás igénybevétele előtt köteles

a) nyilatkozni a tájékoztatásban foglaltak tudomásul vételéről, elfogadásáról;

b) adatokat szolgáltatni az intézményben vezetett nyilvántartásokhoz;

c) nyilatkozni arról, hogy az ellátáshoz való hozzájutás feltételeiben és a jogosult, továbbá a közeli hozzátartozója személyazonosító adataiban beállott változásokat haladéktalanul közli az intézmény vezetőjével.

(7) Az intézményi jogviszony megszűnik, illetve azt az intézmény vezetője megszünteti a Szt. 100. § és 101. §-ában foglaltaknak megfelelően. Az intézmény vezetője az intézményi jogviszony megszüntetéséről, valamint a megszüntetés ellen tehető panaszról írásban értesíti az ellátottat vagy törvényes képviselőjét.

(8) Ha az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének az intézményi jogviszony keletkezésével, megszüntetésével kapcsolatos döntését vitatja, a döntés kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezéssel fordulhat a Társulási Tanács elnökéhez. A fellebbezést a Társulási Tanács elnökéhez címezve, de az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

7. § Hatályát veszti A Dabasi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál igénybe vehető szociális szolgáltatásokról és azok térítési díjáról szóló 13/2019. (VII.18.) önkormányzati rendelet.