Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a temetők és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a temetők és a temetkezés rendjéről

2023.02.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban Képviselő-testület) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésének felhatalmazása alapján, e törvény illetve ennek végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet rendelkezéseire tekintettel a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja a kegyeleti szolgáltatás megfelelő színvonalú nyújtásának biztosítása.

(2) E rendelet hatálya Dabas város közigazgatási területén, az önkormányzat fenntartásában lévő, új, régi, illetve a korábbi rendeletek megjelenése előtt létesített működő és lezárt köztemetőkre, létesítményeire, azok rendeltetésszerű használatának szabályaira, a temetők területén tartózkodó magánszemélyek jogaira és kötelezettségeire, illetve a temetkezési tevékenységre és a kegyeleti követelményeket biztosító magatartás előírásaira terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) temető fenntartása: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöld területek karbantartása, szükséges felújítása és gondozása.

b) temető üzemeltetése: A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális létesítmények működtetése, illetve az igénybevételhez szükséges egyéb feltételek biztosítása.

c) kegyeleti közszolgáltatás: 1999. évi XLIII. törvény 3 § h)

d) temetkezési szolgáltatás: 1999. évi XLIII. törvény 25 §

e) temetkezési szolgáltató: valamely temetkezési szolgáltatást végző szolgáltató.

3. § (1) A dabasi köztemetők üzemeltetését Dabas Város Önkormányzata látja el. (7. melléklet)

(2) A működő, illetve a lezárt köztemetők kizárólagos tulajdonosa Dabas Város Önkormányzata.

(3) A működő köztemetőket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) A lezárt köztemetőket a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

Temetkezési hely gazdálkodási szabályzatai

4. § (1) Az üzemeltető temetőkben felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül figyelemmel a vallási szokásokra, biztosítani kell a halottak eltemetését.

(2) A temetőkben polgári valamint egyházi temetés egyaránt lebonyolítható.

(3) A polgári szertartás menetét az eltemettetők határozzák meg.

(4) Az elhunytakat eltemetni csak üzemelő, illetve részlegesen üzemelő temetőkben lehet, a temetők rendjének betartásával. Holttest elhamvasztása után az urnába helyezett hamvakat urnatartóban, illetve sírban kell elhelyezni.

(5) A temetőt sírhelytáblákra, a táblákat sorokra kell osztani. Az elhunytak az elhalálozás ideje szerinti sorrendben temetendők, kivétel az előre váltott kettős sírhelyek, ahol a megváltott sírhelybe a második halott később temethető. A temető tábláról készült számozott sírhelysoros térképvázlaton a temetéseket folyamatosan fel kell tüntetni.

(6) A 10 éven aluli elhunytak számára külön sírhelytáblát kell kijelölni. A kijelölés kérdésében a köztemető fenntartója határoz.

(7) Dabas Város Önkormányzata a Dabas, Szabadság úti köztemető X. parcelláját (Dabas külterület 0185/6. helyrajzi szám) díszsírhelyek létesítésére elkülöníti.

(8) Az új köztemetőkben a sírboltok és a családi sírhelyek számára a fenntartó külön táblát jelöl ki.

(9) Az eltemetések, ill. hamvasztottak elhelyezése az alábbi temetkezési helyekre történhet:

a) - egyes sírhelyen

b) - kettős sírhelyen

c) - dísz sírhelyen

d) - sírboltban (2-es, 4-es, 6-os)

e) - urna fülkében

f) - dísz fülkében

g) - urna sírhelyen

h) - hamvak szétszórására kijelölt helyen

i) - le nem bomló anyaggal bélelt egyes sírhelyen

j) - le nem bomló anyaggal bélelt kettes sírhelyen.

(10) Hamvak elszórására, Dabas Város Önkormányzatának tulajdonában álló Dabas belterület 4187. helyrajzi számú köztemető XIX. parcellája került kijelölésre. Hamvak elszórása esetén gondoskodni kell a hamvak talajjal történő összekeveréséről. Az ilyen módon végső nyugalomra helyezett elhunytak emléktáblái a parcella területén kerülnek felállításra.

(11) Dabas Város Önkormányzatának tulajdonában lévő köztemetőkben a sírhelyek és sírboltok méreteit, elhelyezésük és kialakításuk szabályait a jelen rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(12) Holttestre sírnyitási engedéllyel elhalt rátemethető, ha felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,60 m mélységbe kerül. Fertőző betegségben elhunytra csak a temetést követő egy év elteltével lehet. A rátemethető elhaltak számát Budapest Főváros Kormányhivatala Dabasi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály korlátozhatja.

(13) Urnát urna fülkébe elhelyezni urna sírba temetni vagy sírhelybe rátemetni lehet, e rátemetéshez nem szükséges sírnyitási engedély.

Díszsírhelyek alapítása

5. § (1) Díszsírhelyben történő eltemettetésre jogosultak Dabas Város Díszpolgárai, valamint olyan személyek, akik tevékenységükkel jelentősen gazdagították a Város anyagi, kulturális és erkölcsi értékeit.

(2) A Díszsírhely egyes sírhely. Díszsírhelyre, a rátemetés szabályainak betartásával temetkezhet a díszsírhely jogosultjának özvegye, illetve gyermekei.

(3) A díszsírhely megváltásának költségeit Dabas Város Önkormányzata viseli. A díszsírhely használati ideje a temető megszüntetéséig tart. A temető megszüntetése esetén - hozzátartozók hiányában- a hamvak elhelyezése Dabas Város Önkormányzatának feladata.

(4) A díszsírhely gondozásáról –hozzátartozók hiányában- Dabas Város Önkormányzata a saját költségén gondoskodik.

(5) Díszsírhely adományozására javaslatot tehet:

a) Az Önkormányzat bizottsága

b) Települési képviselő

c) Alpolgármester

(6) Önkormányzat által fenntartott közintézmény vezetője, vezető-helyettese.

(7) A javaslat megtételétől számított 1 napon belül Dabas Város Polgármestere dönt a díszsírhely odaítéléséről.

Temetkezési hely használati ideje és a megváltás díja

6. § (1) Az egyes temetkezési helyeket az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás) és ezzel a temetkezési hely felett a megváltás napjától rendelkezési jogosultságot szerez.

(2) Temetési helyet – a sírbolt, az urnafülke (kolumbárium) és a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével – megváltani csak haláleset bekövetkezése miatt lehet.2

(3) Az egyes temetkezési helyek használati idejét jelen rendelet 4. számú melléklete tartalmazza.

(4) A rendelkezési jogosultság a temetési hely felett meghosszabbítható. Az újraváltás ideje a 4. számú mellékletnek megfelelően alakul.

(5) Az újraváltásra a használati idő lejártát követően fél év türelmi időt kell biztosítani.

(6) A Dabas Város Önkormányzat Képviselő-testülete által adományozott díszsírokat, urnafülkéket a temető fennállásáig meg kell tartani. Ezen temetési helyek használati ideje nem vizsgálható.

(7) A temetkezési helyek megváltása térítésköteles.

(8) A díjat minden esetben a temetés, rátemetés és kihantolást megelőzően kell megfizetni.

(9) A temetésre használt helyek magánszemélyek között csere, adásvétel, illetve öröklés tárgyai nem lehetnek.

(10) Az egyes temetkezési helyek megváltásáért fizetendő díjakat jelen rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.

(11) Le nem bomló anyaggal bélelt egyes vagy kettős sírhely megváltása esetén a sírhely megváltása csak Dabas Város Polgármesterének engedélyével lehetséges.

(12) Amennyiben Dabas Város Polgármestere a (11) bekezdés alapján kért engedélyt nem adja meg, úgy 3 napon belül Dabas Város Képviselő-testületéhez lehet fellebbezést benyújtani. A Képviselő-testület a benyújtott fellebbezést 3 napon belül bírálja el.

Rátemetés

7. § (1) Rátemetésre vonatkozó engedélyt csak akkor lehet adni, ha a sírhely táblát még nem zárták le és a később eltemetett részére sírhely esetén 25 év, urnasírhely esetén a 25 év nyugvási idő biztosítható.

(2) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. A rátemetésre vonatkozó engedélyt a fenntartó a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

Sírjelek alkalmazása, mérete

8. § (1) Felállítandó síremlék tervrajzát az üzemeltetőnél be kell mutatni. Szabálytalan, közízlést sértő síremléket felállítani nem lehet. Síremlék a talapzattal együtt legfeljebb 1,8 m magas lehet.

(2) Szabálytalan, illetve közízlést sértő síremlék elbontását Dabas Város Jegyzője elrendelheti. Az elbontás költségeit a rendelkezési jog jogosultja köteles viselni.

(3) Sírboltot építeni csak építési bejelentési dokumentációval lehet, melyet az építési hatóságon kell megkérni. A dokumentációhoz csatolni kell a temető fenntartó hozzájárulását.

(4) Ha a sírbolt helyet a megváltástól számított két éven belül nem építik be, a fenntartó köteles az érdekeltet 60 napon belül a szabályoknak megfelelően beépítésre felhívni. a beépítés elmaradása esetén a befizetett díjat kezelési költség levonásával visszatéríteni. Ezt követően a fenntartó a sírbolt helyet újra értékesítheti.

(5) Ha a sírboltot engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően építik meg, az építési engedélyezési eljárásról szóló jogszabály szerint kell eljárni.

(6) A sírbolt feletti rendelkezési jogot a sírbolt létesítője, örököse vagy az a személy gyakorolhatja, akinek a jogosultságát a sírboltkönyvbe bejegyezték. Sírbolt létesítőnek az tekinthető, aki a használati díjat befizette és a minőségét a sírboltkönyvbe bejegyeztette.

(7) A sírok, sírok fölé emelt síremlékek, fejfák, sírboltok tisztántartásáról, karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén, annak létesítője illetve a létesítő örököse köteles gondoskodni.

(8) A megrongálódott, düledező sírjel, sírboltok helyreállítása a létesítő, vagy annak örököse felhívható. Ha a létesítő, illetve örököse ismeretlen személy, őt a temető bejáratánál, illetve a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kifüggesztett hirdetmény felhasználásával kell értesíteni. A hirdetmény kifüggesztési ideje 90 nap.

(9) Amennyiben a létesítő, illetve annak örököse a felhívásnak nem tesz eleget, a helyreállítási munkákat a köztemető fenntartója fogja elvégezni, illetve elvégeztetni. A munkadíjat a létesítő illetve a létesítő örököse ebben az esetben is köteles megfizetni.

(10) Amennyiben a síremléket és a sírboltot nem állítják helyre, a köztemető üzemeltetőjének kérésére Dabas Város Jegyzője elrendelheti a síremlék, illetve a sírbolt eltávolítását. A Jegyző továbbá megtilthatja a megrongálódott sírhelyre, illetve sírboltba való temetkezést.

(11) A sírbolt eltávolítása esetén a sírboltot – sírnyitási engedéllyel – ki kell üríteni és a holttestmaradványokat – ha a halott hozzátartozói az áttemetésről, elszállításáról nem gondoskodnak – közös sírba kell elhelyezni, ha a 25 éves porladási idő eltelt.

(12) Ha a 25 éves porladási idő még nem telt el, a temető fenntartója a más sírba való áttemetésről gondoskodni köteles.

(13) A sírbolt, síremlék bontása, valamint az áttemettetés során felmerülő költségek viselője a temetkezési hely felett rendelkezési joggal bíró személy.

(14) Díszsírhelyek síremlékeinek fenntartásáról a létesítő illetve örökös köteles gondoskodni.

Temetők rendje

9. § (1) Temetőbe a ravatalozóba kiszállított halottról, vagy halva született gyermekről kiállított halott vizsgálati bizonyítványt a gondnoknak be kell mutatni. A gondnok a halottat bejegyzi a betűsoros névmutatóba, és gondoskodik a ravatalozóban való elhelyezésről.

(2) Az elhunytat, illetve a hamvakat a temetést megelőzően legalább egy munkanappal a temetőbe kell szállítani az azonosítás biztonságos elvégzése érdekében.

(3) Ha az elhunyt másképp nem rendelkezett, akkor a sírboltba házastársa, egyenes ági rokonai, valamint azok házastársaik temethetők. Más hozzátartozók csak akkor temetkezhetnek, ha a kérelmező az előbb felsorolt jogosultak írásbeli hozzájárulását felmutatja, vagy írásban nyilatkozik, hogy az elhunytnak közelebbi betemetésre jogosult hozzátartozója nincs.

(4) Közös üregű sírboltba halottat csak kettős koporsóban szabad elhelyezni, és az egyiket légmentesen kell zárni.

(5) Holttest maradványok közös sírba helyezését a temetés időpontjának és közös sír megjelölésével kell feljegyezni.

A temetők használatának és igénybevételének szabályai

10. § (1) A Dabas Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló köztemetők nyitvatartási idejét jelen rendelet 5. számú melléklete határozza meg.

(2) Az 5. számú mellékletben szabályozott nyitvatartási időtől Mindenszentek ünnepének hetében a köztemető üzemeltetője eltérhet. Az üzemeltetőnek az eltérést helyben szokásos módon, kifüggesztéssel kell jeleznie.

(3) A temetőben nem tanúsítható olyan magatartás, vagy tevékenység, mely a temetőlátogatók kegyeleti érzését sérti.

(4) A temető tisztaságának megőrzése valamennyi temetőlátogatónak kötelessége. A temetőlátogatók a hulladékot kötelesek a hulladékgyűjtő helyre vinni, ott elhelyezni és mindennemű szennyezéstől tartózkodni.

(5) A temető területén csak temetkezési helyek díszítésére szolgáló kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el (virág, dísznövény, váza stb.) Egyéb engedély nélkül elhelyezett temető rendjét zavaró tárgyakat a temető fenntartó eltávolíthatja, illetve az eltávolításra az érintettet felhívhatja.

(6) A temetőben a temető létesítményeit, sírokat, azokon lévő síremlékeket, növényeket, táblákat, bármi más tárggyal beszennyezni, rongálni, virágot, ágat letépni, sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvenni, vagy eltávolítani, a temetőből jogosulatlanul kivinni nem szabad.

(7) A köztemetőben lévő bokrok, fák kivágásához a köztemető fenntartójától kell engedélyt kérni.

(8) A temető területére - a jogosult kommunális és a temetkezési és egyéb szolgáltatást végző (sírköves) gépjármű, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók kivételével- motorkerékpárral, személy- és tehergépjárművel behajtani nem szabad.

(9) A látogatók a gépjárműveiket csak az erre a célra a temetőn kívül kijelölt területen helyezhetik el. A köztemetők mellett parkolásra kijelölt terület használata térítésmentes.

(10) A kerékpárok sírsorok közé nem vihetők be. .

(11) Temetőbe állat - a vakvezető kutya és a temetési lovasfogat kivétel – nem vihető be.

(12) A köztemetőben elhelyezett és meggyújtott gyertyákat és mécseseket a távozás előtt el kell oltani.

(13) Halottak napján és Mindenszentek ünnepén a gyertyák és a mécsesek eloltása, illetve mindenféle tűzveszély megelőzése a köztemető üzemeltetőjének a feladata.

(14) A köztemető területén nem szabad avart, illetve elszáradt virágot elégetni.

(15) Bármilyen okból feleslegessé vált sírköveket a temetkezési hely felett rendelkezési joggal bíró személy köteles elszállítani a bontási munkák végétől számított 8 napon belül. Amennyiben a rendelkezési jog jogosultja a kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a köztemető üzemeltetője gondoskodik a sírkövek elszállításáról. Az elszállítás költségeit át kell hárítani a rendelkezési jog jogosultjára.

(16) A sírokra egy méternél magasabbra növő bokor illetve fa nem ültethető. A szabály megszegőit a köztemető üzemeltetője felhívhatja a bokor, illetve a fa eltávolítására. A rendelkezési jog jogosultjának 30 nap áll rendelkezésére, a határidő eredménytelen elteltét követően a köztemető üzemeltetője jogosult a szükséges munkálatok elvégzésére. A bokrok illetve a fák eltávolításának költségeit a rendelkezési jog jogosultja köteles viselni.

(17) A temetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(18) Sírgondozási díj megfizetése ellenében a Dabas Város Önkormányzata Temetőüzemeltetési Irodáján alkalmi vagy éves jellegű teljes körű sírgondozás (öntözés, kapálás, gereblyézés) rendelhető. A sírgondozási díjakat a rendelet 6. sz. melléklete tartalmazza.

Temetőben végzett egyéb tevékenységek ellátásának rendje

11. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végezni díjfizetés ellenében lehet. Az e rendelet által előírt díjakat a 6. számú melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet által előírt díjak meg nem fizetése esetén a szolgáltatás nyújtására, illetve a munka elvégzésére nem kerülhet sor.

(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak a fenntartó hozzájárulásával lehet. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(4) A köztemető területén végzett építési munkálatok során fokozott figyelemmel kell lenni a temető környezetének megóvására. A környezetben felmerülő károk illetve szennyeződések eltávolításáért a munkálatot végző személy a felelős. A szükséges helyreállítási munkálatokat a köztemető üzemeltetője is elvégezheti, vagy elvégeztetheti. A felmerült költségeket a munkálatok elvégzőjének kell viselnie.

(5) A sírhelyek környéke nem ásható fel, a talaj nem hordható el, vagy sírfeltöltésre nem használható fel. A temetőben a sírhelyek nem keríthetők be, erre engedély nem adható.

(6) A temető területének – beleértve a temető kerítésétől számított 3 m-es sáv - tisztántartása, e területről a hó eltakarítása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.

(7) Az üzemeltető feladata a hulladékgyűjtők elhelyezése és a hulladék folyamatos elszállíttatása. A keletkezett hulladékot a kihelyezett konténerekben kell gyűjteni, majd a helyi hulladékgazdálkodóval kötött megállapodás alapján a kijelölt hulladékkezelő telepre kell szállítani ártalmatlanítás céljából.

(8) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért és egyéb káreseményért az üzemeltetőt és a fenntartót felelősség nem terheli.

A temetkezési szolgáltatókról

12. § (1) A temetkezési szolgáltatók a rendelet 6. számú mellékletének rendelkezéseiben foglalt díjfizetés ellenében végezhetnek temetkezési szolgáltatási tevékenységet Dabas Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló köztemetőkben.

(2) A díjfizetési kötelezettséget előre kell teljesíteni.

(3) A temetkezési szolgáltatók a temetéseket csak munkanapokon, előre meghatározott idősávon belül végezhetik.

(4) A temetések a temető nyitva tartási ideje alatt végezhetőek.

(5) A temetések pontos időpontját a köztemető üzemeltetőjének 2 munkanappal a temetés előtt be kell jelenteni.

(6) A köztemető üzemeltetője felelős azért, hogy a különböző temetkezési szolgáltatók munkavégzése közötti összhangot biztosítsa.

(7) A temetési szolgáltatók azonos feltételekkel vehetik igénybe a köztemető létesítményeit.

(8) A létesítmények igénybevétele az igénybevételi kérelmek beérkezési sorrendjében történik. A köztemető üzemeltetőjének kötelessége, hogy a beérkező kérelmekről nyilvántartást vezessen.

13. § (1) A köztemető üzemeltetőjének a feladata, hogy ellenőrizze, hogy a temetési szolgáltatást nyújtani szándékozó rendelkezik-e a jogszabályokban előírt követelményekkel.

(2) Temetkezési szolgáltató a temetés előtt két munkanappal köteles megfizetni a köztemető létesítményeinek használatáért fizetendő díjat.

Egyéb szolgáltatókról

14. § (1) A Dabas Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló köztemetők területén egyéb, nem a temetkezési szolgáltatások körébe tartozó vállalkozási tevékenység is végezhető.

(2) Nem temetkezési szolgáltatónak minősül például a kőfaragás, sírgondozás, emlékkészítés.

(3) A nem temetési szolgáltatást végző vállalkozók a munkavégzésük megkezdése előtt 1 munkanappal kötelesek tevékenységüket bejelenteni a köztemető üzemeltetőjénél.

(4) Az üzemeltető kötelezettsége, hogy ellenőrizze a tevékenységet végezni kívánó vállalkozó vállalkozási engedélyét. Az engedélyt a vállalkozó felszólításra köteles felmutatni, amennyiben ezt nem teszi meg, úgy a munkavégzés nem engedélyezhető.

(5) A nem temetkezési szolgáltatás körébe tartozó tevékenység csak munkanapokon, a köztemető nyitvatartási idejéhez alkalmazkodva végezhető.

(6) A nem temetkezési közszolgáltatást végző vállalkozó munkanaponként köteles a köztemető üzemeltetőjének temető fenntartási hozzájárulást fizetni.

(7) A temető hozzájárulási díj mértékét a rendelet 6. számú melléklete szabályozza.

(8) A nem temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó a munkavégzése során tekintettel kell, hogy legyen a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet23 § szabályaira.

Temető rendezés

15. § (1) Sírboltok, sírok felnyitásához sírnyitási engedély szükséges Budapest Főváros Kormányhivatala Dabasi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálytól.

(2) A temető, illetve különböző részeinek lezárását, kiürítését, illetve áthelyezését, stb. tartalmazó hirdetményt több központi helyen ki kell függeszteni, a hirdetményben meg kell határozni a temető, temetőrészt, valamint, hogy hol lehet kapni részletes felvilágosítást.

(3) A lezárást, kiürítést megelőzően legalább 6 hónappal és azt követően kéthavonként összesen három alkalommal egy országos, és egy területileg illetékes napilapban (helyi újságban) meg kell hirdetni, és helyi szokásoknak megfelelően az egyházi hirdetőn is ki kell függeszteni.

(4) Temetőrendezés során, sírásás, exhumálás, kihantolás folyamán talált ékszerekről és egyéb értékekről a temető fenntartóját azonnal értesíteni kell, és jegyzőkönyvet kell felvenni, továbbá gondoskodni kell a tárgyak megőrzéséről, értesíteni kell a tulajdonost (örökösöket).

16. § Hatályát veszti a temetők és a temetkezés rendjéről szóló 26/2012. (III.30.) önkormányzati rendelet.