Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2023.05.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Dabas Város közigazgatási területén az önkormányzati beruházásban megvalósult víziközművekre történő utólagos rákötésre.

2. § (1) Dabas Város tulajdonában lévő közműhálózathoz történő utólagos csatlakozásért a tulajdonos utólagos csatlakozási hozzájárulást köteles fizetni.

(2) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól mentes:

a) aki korábban még nem kötött rá a közműves szennyvízelvezető-hálózatra, de az adott szennyvízelvezetési hely vonatkozásában a hozzájárulás megfizetését igazolni tudja,

b) korábban önerős beruházásban megvalósított víziközmű hálózat építésében igazolt módon részt vállalt.

3. § A meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke egy rendeltetési egység esetén:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén- a b) pontban felsorolt utcák kivételével-: 120.000, - Ft+ÁFA

b) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén a Rabárerdő utca, a Venyige utca és a Szőlő utca meghatározott része (Vacsi úttól növekvő házszámok) esetében: 0,-Ft 2023. augusztus 31-ig.

c) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén: 400.000, - Ft+ÁFA

4. § (1) Az utólagos csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú határkört a polgármester gyakorolja. A polgármester Dabas Város Önkormányzat Képviselő- testülete által átruházott hatáskörben eljárva, határozatban dönt az utólagos csatlakozás hozzájárulás mértékéről és megfizetés módjáról.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedélyezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezései az irányadók.

(3) Az érdekelt az utólagos hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül köteles megfizetni az önkormányzati határozatban megjelölt számlaszámra. A 15 napos határidőre történő megfizetés alól mentesül az, aki részére részletfizetési kedvezmény biztosított.

(4) A hozzájárulás megfizetése alól- a Rabárerdő utcára, a Venyige utcára és a Szőlő utca meghatározott részére (Vacsi úttól növekvő házszámok) vonatkozó ívóvíz-hálózatra történő csatlakozás kivételével- felmentés nem adható

(5) A polgármester kamatmentes részletfizetést engedélyezhet a kötelezett kérelmére, azzal a kikötéssel, hogy az egyhavi fizetendő részlet mértéke nem lehet kevesebb, mint 30.000, - Ft+ÁFA.

(6) Amennyiben a részletfizetés engedélyezésre kerül, úgy a kötelezett csak az utolsó havi részlet kifizetésével válik jogosulttá a közmű létesítmények rácsatlakozására.

5. § Hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csalatkozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről szóló 29/2017. (VIII.10.) önkormányzati rendelet.

6. § A rendelet 2023. május 1-én lép hatályba.