Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

talajterhelési díjról

Hatályos: 2023. 02. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 31.) önkormányzati rendelete

talajterhelési díjról

2023.02.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ktdt.) 21/A. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Dabas Város közigazgatási területén minden olyan környezethasználóra, aki az engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát a környezetbe (a továbbiakban: kibocsátó).

2. § (1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj alapja, az egységdíj, valamint Dabas Város közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja csökkenthető a Ktdt. 14.§-ában foglaltak szerint.

(3) Dabas Város közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó :1,5 azaz másfél.

3. § (1) Díjfizetési kötelezettség

a) a települési vízvezeték-hálózatra való rácsatlakozás napján

b) házi fúrt kút használatbavétele napján keletkezik.

(2) A díjfizetési kötelezettség megszűnik a közcsatorna-hálózatra való rákötés napján.

(3) Amennyiben a vízóra átírása nem történt meg a tényleges felhasználó nevére, a díjfizetésre a tényleges felhasználó(k) köteles.

(4) Több felhasználó esetén a talajterhelési díjat a vízdíjfizetés arányában kell megfizetni.

(5) A kibocsátó személyében történő évközi változást a szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető közszolgáltatóhoz való bejelentés napjától kell figyelembe venni.

4. § (1) Mentesül a talajterhelési díj megfizetése alól az a talajterhelési díj fizetésére kötelezett 70 éven felüli, aki egyedül él és jövedelme nem éri el a szociális vetítési alap 150 %-át,

(2) Az (1) bekezdésben foglalt mentesség a tárgyévi díjbevallásnál akkor érvényesíthető, ha az a díjfizetési időszak (naptári év) teljes egészében fennállt.

(3) A kibocsátónak a mentesség igénybevételére vonatkozó kérelmét, és a szükséges igazolásokat a bevallással együtt a tárgyévet követő március 31-ig kell megküldenie.

5. § A díjat a bevallással egyidejűleg kell megfizetni Dabas Város Önkormányzatának 64400082-30006056-71200088 számú talajterhelési díj számlájára.

6. § (1) Az önkormányzat részére a szennyvízcsatorna-hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat a tárgyévet követő év január 31. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

(2) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati Adóhatóság.

(3) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjmentességben részesülő személyekről az Adóhatóság nyilvántartást vezet.

7. § A bevallás és a talajterhelési díj befizetésének elmulasztása esetén alkalmazandó jogkövetkezményekre, valamint az ellenőrzésre az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény és az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

8. § Hatályát veszti A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjról szóló 72/2012. (XII. 14.) önkormányzati rendelet.