Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2024. 03. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2024.03.01.

Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet célja az avar és a kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.

(2) A rendelet területi hatálya kiterjed Dabas Város belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok területeire.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, amennyiben a település területén ingatlannak rendelkeznek, tevékenységet folytatnak, állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodnak, ingatlant használnak, bérelnek.

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: faág, gally, nyesedék, szár, levél, gyökér és egyéb növényi maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék) égetésre alkalmas száraz állapotban.

3. § (1) Az avart és a kerti hulladékot elsősorban helyben történő komposztálással kell hasznosítani.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható, nem lebomló, komposztálásra alkalmatlan (vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

4. § (1) Avar és kerti hulladék égetése 2024. március 18-24., 2024. április 15-21. és 2024. október 7-13. közötti időszakokban megengedett. Az égetés időtartama a 30 percet nem haladhatja meg, tartós füstölés nem engedélyezett.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése tartósan ködös, esős időben, erős szél esetén.

(3) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az égetés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(4) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű hulladékot, veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket vagy ezek maradékait.

(5) A kerti hulladékot csak olyan telken lehet égetni, ahol az égetés nem okoz kárt. Avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

(6) Sportpályák, zöldfelületek, parkok 150 méteres körzetén belül, valamint a közutak mentén a közúttól számított 20 méteren belül nem gyújtható tűz.

5. § (1) Az avar és a kerti hulladék égetését kizárólag nagykorú, cselekvőképes személy végezheti. A szabad tüzet nem lehet őrizetlenül hagyni.

(2) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy megfelelő mennyiségű vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kéziszerszámot.

6. § Aki az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartatja be, levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormány rendelet alapján.

7. § Hatályát veszti az avar és a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról szóló 21/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.