Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (III.3.) önkormányzati rendelete jének indokolása

Az üzletek éjszakai nyitva tartásáról

Hatályos: 2011. 04. 01
Az üzletek éjszakai nyitva tartásáról
Általános indokolás
Dabas város területéről az elmúlt években számos panasz érkezett a vendéglátó ipari egységek, kocsmák, kávézók nyitva tartásával és zajhatásával, valamint az éjszakai, hajnali órákban távozó vendégek hangoskodásával, utcai viselkedésével kapcsolatban, mely zavarja a szomszédos lakók nyugalmát. Különbség merült fel a vállalkozók gazdasági érdeke és az ott lakók nyugodt környezetet igénylők pihenéshez való joga között.
Önkormányzatunk mindkét érdeket méltányolhatónak és védendőnek érzi, ez azonban csak az egyik „érv” szükséges korlátozásával valósítható meg. Így az üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozni kell, jogaik és kötelezettségeik egyértelmű lehatárolásával.
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Bevezető rendelkezés
Kereskedelmi jogszabály az üzletek nyitva tartását illetően alapvetően a kereskedőkre bízta a nyitvatartási idejük meghatározását, s csupán bejelentési kötelezettség terheli őket a jegyző felé.
A 2006. június 1-jén hatályba lépett kereskedelmi törvény (2005. évi CLXIV. Tv.) is így szabályoz, de már felhatalmazást adott a képviselő-testületnek arra, hogy rendeletben szabályozza az üzletek éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét.
A helyi rendeletalkotás célja a lakosság pihenéshez való jogának biztosítása, mely alkalmas lehet az üzletek működésével összefüggő, közterületen megvalósuló jogsértő cselekmények felszámolására.
1. §.
A rendelet személyi és tárgyi hatályát tartalmazza. E rendelet Dabas város területén 40 üzletet érintene, melyből kb 10 tart nyitva 22 óra után.
2. §.
Értelmező rendelkezések a rendelet alkalmazását könnyítik meg.
3. §.
Rendelkezik az üzletek éjszakai nyitva tartásának korlátozásáról, mely hétköznap és vasárnap 05.00-22.00-ig pénteken legfeljebb 05.00-24.00 óráig, szombaton legfeljebb 05.00-02.00 óráig tarthatnának nyitva.
A (2) bekezdés a kötelezés alóli kivételeket jelenti, melyek elsősorban elhelyezkedésükből, jelentőségükből kifolyólag nem gyakorolnak káros hatást az ott élők nyugalmára.
A korlátozás nem vonatkozik szilveszter és az önkormányzat által szervezett rendezvényekre.
4. §.
E rendelet megsértőivel szemben alkalmazható szabálysértési tényállást tartalmazza.
5. §.
A rendelet hatályba léptető, átmeneti és az EU-val történő megfeleltetését szolgáló rendelkezéseket tartalmazza.