Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2021. (XII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületi térfigyelő rendszerről szóló 15/2015 (IV.30) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 04
A közterületi térfigyelő rendszerről szóló 15/2015 (IV.30) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Dabas Város Önkormányzata elkötelezett a térfelügyeleti rendszer további fejlesztése, bővítése mellett. Első lépésként a Képviselő-testület felülvizsgáltatta a jelenlegi rendszert, majd hosszú távú tervet készíttetett a jövőbeni fejlesztések ütemezése miatt. Ezt követően meghatározásra került a 2018-2019-es fejlesztési ütem, melyre tavalyi évben közbeszerzést írtunk ki, decemberben szerződést kezdődtek, majd 2019 júniusában elkészült a meglévő rendszer bővítése, fejlesztése több mint 15 millió Ft értékben. Ekkor 32 helyszínen 40 kamerával voltunk jelen a város életében.
Még 2019-ben hivatali beruházásként 2 további kamerával bővült térfelügyeleti rendszerünk. Majd sor került a 2020 évi fejlesztések megtervezésére és ütemezésére. A beruházás 2020. augusztusában került kivitelezésre, és átadásra közel 10 M Ft értékben. Új kamera végpontok (8 db) létesítése mellett meglévő pontok technológiai fejlesztésére is sor került.
A 2021. évet 53 IP kamerával indítottuk. Az idei évi fejlesztés keretében Önkormányzatunk 5 elavult kamera cseréjét, és 4 helyszínen 5 új kamera telepítését rendelte meg. A kivitelezési munkálatok 2021. augusztusában kezdődtek meg. Elsőként a rendszer adatátviteli hálózatának fejlesztése történt meg. Új végpontként került kiépítésre a futókör védelmére a Jubileumi Parkban egy forgatható PTZ kamera. Emellett mobilkamerával is védi Önkormányzatunk az új futókört. Vörösmarty utca forgalombiztonságának javítása érdekében dupla kamera pont létesült egy fix és egy rendszámfelismerő kamera segítségével. Reméljük az utca sebességhatárt túllépő használóit is féken tartja. Zlinszky utca Szakorvosi rendelőintézet parkoló szakaszára is került egy forgatható kamera. Valamint új rendszámfelismerős kamera végpont került kiépítésre az újonnan kiépített Wesselényi utca és 5 számú főút csomópontban. Jelenleg a rendszer 58 kamerával büszkélkedhet, melyből 20 darab kamera képes automatikus rendszám-azonosításra, ami8 az eszközállomány 1/3-át teszi ki.
2021-ES ÉV FEJLESZTÉSI ÜTEM:
1. Futókör kamera
2. Elavult kamerák cseréje
3. Gerinchálózat fejlesztése
4. Kamera adatkapcsolatok cseréje
5. Vörösmarty u. 82. sz. előtti dupla kamera pont
5. Zlinszky utca- Szakrendelő parkoló szakasz megfigyelése
6. Wesselényi utca- Fő út kereszteződés, rendszámfelismerő kamera
A BERUHÁZÁS ÖSSZÉRTÉKE NETTÓ 5.5 MILLIÓ
Emiatt a rendeletet módosítani szükséges. Kérem a T. Képviselő-testületet, fogadja el a mellékelt rendelet-tervezetet és a határozati javaslatokat.
A 2010. évi CXXX. törvény 17. §-ában meghatározottak szerint a jogszabály készítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit.
A hatásvizsgálat során vizsgálni kell a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, amelynek az alábbiakban teszek eleget: