Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 11. 10

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2022. (XI. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.10.
Dabas Város Helyi Építési Szabályzatáról
Általános indokolás
Dabas Város Önkormányzata 2019 évben döntött az új településfejlesztési koncepció és településrendezési eszközök kidolgozásáról.
A tervezetek 2021. szeptemberében elkészültek, ezt követően megkezdődött a tervezetek a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) teljes eljárásban történő egyeztetésének a keretében a véleményezési szakasz.
A véleményezési szakasz eredményesnek bizonyult, számos vélemény érkezett. A beérkezett partnerségi vélemények a tervezetben módosítást kívántak eszközölni. Egyes államigazgatási vélemények tekintetében véleményeltérés állt fenn, a véleményező és az Önkormányzati elképzelések között.
A vélemények összehangolására több egyeztető tárgyalás került összehívásra, az egyeztetéseket követően a véleményezési szakasz a Képviselő-testület döntéseivel eredményesen lezárult. Ezt követően kezdeményeztem az állami főépítész záró véleményét. A záró véleményezési szakaszban az Építési és Beruházási Minisztérium Országos Főépítésze az új beépítésre szánt területekkel kapcsolatos Képviselő-testületi döntésekkel összefüggésben formai kifogást tett, és erre hivatkozással új - a tartalmat nem változtató – döntéseket kért, illetve a záró véleményezési szakasz kezdeményezését megismételtette.
Hosszú várakozást követően a Pest Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésze
PE/AF/00159-11/2022. ügyiratszámon kiadta a tervezetekkel kapcsolatos záró szakmai véleményét (melléklet). Az Állami Főépítész a Településfejlesztési Koncepció és a Településszerkezeti Terv tervezetével kapcsolatban nem tett észrevételt. A vélemény alapján a Településfejlesztési Koncepció és Településszerkezeti Terv változatlan tartalommal került elfogadásra 2022. október
27-én. Az állami főépítész a záró szakmai véleményében a helyi építési szabályzat több §-a tekintetében a szöveg felülvizsgálatát javasolta, és egyes övezeti paraméterek tekintetében – 2 esetben - az OTÉK-kal ellentétes paraméterre hívta fel a figyelmet. A Helyi Építési Szabályzat felülvizsgálata az észrevételek alapján megtörtént, a szükséges szövegpontosítások átvezetésre, a kifogásolt övezeti paraméterek javításra kerültek. A Helyi Építési Szabályzat tervezete a záró szakmai vélemény alapján került a jóváhagyáshoz előkészítésre.
A Tr. alapján a dokumentumok elfogadása meghatározott sorrendben történhet, a Településfejlesztési Koncepció és a Településszerkezeti Terv 2022. október 27-én elfogadásra kerültek, a döntéseket a Helyi Építési Szabályzat követi.
Részletes indokolás
Az 1–85. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben meghatározott feladatkörében eljárva Dabas Város Helyi Építési Szabályzatát jelen rendelet alábbiakban foglaltak szerint állapítja meg.
1. Dabas Város Helyi Építési Szabályzat jelen rendelet részeinek, fejezeteinek és mellékleteinek együttesen alkalmazandó összessége, amelyek
Első rész: Általános előírások
1. fejezet: Általános előírások (1-8. oldal)
2. fejezet: A környezet alakítására vonatkozó előírások (7-12. oldal)
3. fejezet: Egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások (12-15. oldal)
4. fejezet: Közműellátás és elektronikus hírközlés előírásai (15-18. oldal)
5. fejezet: Az építés általános szabályai (19-25. oldal)
Második rész: Részletes építési övezeti, övezeti előírások
1. fejezet: Beépítésre szánt területek építési övezeteinek előírásai (26-43. oldal)
2. fejezet: Beépítésre nem szánt területek övezeti előírásai (44-55. oldal)
3. fejezet: Záró rendelkezések (55. oldal)
Mellékletek:
1. melléklet: a Szabályozási Terv SZT-1 – SZT-35 jelű és sorszámú, M= 1:4000 méretarányú szelvényekben
2. melléklet: a Szabályozási Terv SZT-J jelű jelmagyarázata
3. melléklet: a DÉSZ-ben alkalmazott építési övezetek, övezetek és paramétereik
3.1. Jelmagyarázat, rövidítések magyarázata
3.2. Építési övezetek
3.3. Övezetek
4. melléklet: a DÉSZ-ben alkalmazott építési övezetek, övezetek területén elhelyezhető rendeltetések, melléképítmények, épület és rendeltetési egység számok
4.1. Jelmagyarázat, rövidítések magyarázata
4.2. Az építési övezetek területén elhelyezhető rendeltetések, melléképítmények
4.3. Az ipari park, ipari területek területére vonatkozó egyedi rendeltetési követelmények
4.4. Az övezetek területén elhelyezhető rendeltetések, melléképítmények
4.5. Épület, önálló rendeltetési egység és lakásszám építési övezetenként történő meghatározása
5. melléklet: az állattartó építmény, építményrész elhelyezésének szabályai
6. melléklet: a közművesítési zónák területei
1. Dabas Város Helyi Építési Szabályzat a 2022. november 10. napján érvénybe, ezen naptól alkalmazható.
2. Dabas Város Helyi Építési Szabályzatnak 2. pont szerinti érvénybelépésével egyidejűleg Dabas Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2006 (VI.22.) sz. többször módosított rendelete és a rendelettel jóváhagyott Szabályozási Terve hatályát veszti és nem alkalmazható.