Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

A közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2023. 03. 01

Dabas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
A közterületi térfigyelő rendszerről
Végső előterjesztői indokolás
Dabas Város Önkormányzata elkötelezett a térfelügyeleti rendszer további fejlesztése, bővítése mellett. Első lépésként a Képviselő-testület felülvizsgáltatta a jelenlegi rendszert, majd hosszú távú tervet készíttetett a jövőbeni fejlesztések ütemezése miatt. Ezt követően meghatározásra került a 2018-2019-es fejlesztési ütem, melyre közbeszerzést írtunk ki, majd 2019 júniusában elkészült a meglévő rendszer bővítése, fejlesztése több mint 15 millió Ft értékben. Ekkor 32 helyszínen 40 kamerával voltunk jelen a város életében.
Még 2019-ben hivatali beruházásként 2 további kamerával bővült térfelügyeleti rendszerünk. Majd sor került a 2020 évi fejlesztések megtervezésére és ütemezésére. A beruházás 2020. augusztusában került kivitelezésre, és átadásra közel 10 M Ft értékben. Új kamera végpontok (8 db) létesítése mellett meglévő pontok technológiai fejlesztésére is sor került.
A 2021. évet 53 IP kamerával indítottuk. Az idei évi fejlesztés keretében Önkormányzatunk 5 elavult kamera cseréjét, és 4 helyszínen 5 új kamera telepítését rendelte meg. A kivitelezési munkálatok 2021. augusztusában kezdődtek meg. Elsőként a rendszer adatátviteli hálózatának fejlesztése történt meg. Új végpontként került kiépítésre a futókör védelmére a Jubileumi Parkban egy forgatható PTZ kamera. Vörösmarty utca forgalombiztonságának javítása érdekében dupla kamera pont létesült egy fix és egy rendszámfelismerő kamera segítségével. Reméljük az utca sebességhatárt túllépő használóit is féken tartja. Zlinszky utca Szakorvosi rendelőintézet parkoló szakaszára is került egy forgatható kamera. Valamint új rendszámfelismerős kamera végpont került kiépítésre az újonnan kiépített Wesselényi utca és 5 számú főút csomópontban. Jelenleg a rendszer 58 kamerával büszkélkedhet, melyből 20 darab kamera képes automatikus rendszám-azonosításra, ami az eszközállomány 1/3-át teszi ki. a beruházás összértéke nettó 5.5 millió volt. Jégpálya beüzemelése és védelme érdekében egy új forgatható kamera került felszerelésre a Polgármesteri Hivatal épületére 2021 év végén.
2022 es évet 59 kamrával indítottuk. 2022-es évben egy speciális közbiztonsági probléma miatt megrendelésre került Dabas-Szőlőkben élők biztonságérzetének megőrzése, újabb bűnelkövetés megelőzése érdekében az Alkotmány utca déli végén egy rendszámfelismerő kamera, és a Damjanich utca szintén déli végén meglévő kamerapont bővítése 1db esemény kamerával.
Szükség volt 5 régi kamera cseréjére és az adatátvitelt hálózat korszerűsítésére, emellett 3 új kamera pontra készült javaslat:
-Zentai-5-ös kereszteződés
-Szt János-Nyár u. kereszteződés
-Szt István-Wesselényi utca kereszteződés
A beruházás összértéke nettó 6 850 000.Ft volt Dabasi Rendőrkapitányság a fejlesztést jóváhagyta A beruházások eredményeképpen jelenleg 64 kamera működik városunkban, melyből 25 rendszámfelismerő, forgatható 5 db. Dabas Város Önkormányzata az elmúlt 5 évben több mint 40 millió Ft-ot költött térfelügyeleti kamerarendszer fejlesztésére.
Az új fejlesztések miatt a rendeletet módosítani, illetve elavultsága miatt újra alkotni szükséges.