Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi piacokról

Hatályos: 2007. 01. 01- 2022. 12. 16

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

A helyi piacokról1

2007.01.01.

A vásárokról és piacokról szóló 6/1992 (I.28.) IKM rendelete alapján Újhartyán Község Önkormányzat e rendeletben határozza meg a helyi piacokra vonatkozó szabályokat.

Az önkormányzati rendelet hatálya:

1. § 1) Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed Újhartyán Község közigazgatási területére:

a) ruházati és iparcikk piacra, használtcikkek piacra,

b) zöldség-gyümölcs árusításra

2) A rendelet szabályait kötelesek betartani mindazok, akik a helyi piacok (továbbiakban: piacok) területén tartózkodnak.
3) Nem terjed ki a rendelet hatálya:
a) a település különböző területén virág értékesítésére engedélyezett ún. kistermelői árusítóhelyekre,
b) az üzleti árusításra

A piac fenntartása és rendeletetése:

2. § A piac létesítéséről, megszüntetéséről, valamint a meglévő területének megválasztásáról a helyi önkormányzat dönt az érdekelt szakhatóságok véleménye alapján.

3. § 1) A piac napja a hét minden napja, az újhartyáni faluközpont hátsó udvarán az Epres út felöli téren.

2) Piacon nem szabad olyan árut értékesíteni, melyet külön jogszabály piaci forgalomból állandó vagy ideiglenes jelleggel kizár t. (Nemesfém, gyógyszer, tűzveszélyes robbanó és robbantó szer, stb.

Árusításra jogosultak:

4. § 1) Piacon árusíthatnak a saját mezőgazdasági termékeiket termelő magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek.

(Ptk. 685. §. C. pontja szerint)

2) A piacokon vásárolhatnak a fogyasztók. (magánemberek és közületek) a saját szükségletükre, továbbá kereskedői jogosítvánnyal rendelkező magán kiskereskedők, illetőleg gazdálkodó szervezetek, kizárólag közvetlenül a fogyasztók, felhasználó részére történő értékesítés céljából.

Helyhasználat, helypénz kiszabás e rendelet melléklete szerint érvényes.

5. § 1) A piacra vitt áru után - e rendelet melléklete szerint – helypénzt kell fizetni, amit az arra illetékes személynek köteles megfizetni.

2) Az elárusítóhelyek a Faluközpont Kft-nél bérelhető. A bérleti viszony a terület használati jogát a bérlő a befizetési csekk és számla felmutatásával igazolja a vásár területén az ellenőrzést végzőknek.
3) Az a magánkereskedő, vagy kisiparos, a vásár alkalmával azon a helyen foglalhat helyet, ahol szabadterület van. A helypénzt az arra illetékes személynek köteles megfizetni.
4) A helyhasználat megszűntetésekor a használó köteles a helyet üresen, tisztán hagyni.
5) A helypénzszedéssel megbízott dolgozó a kifizetett helypénzről a megfelelő folyószámmal ellátott helypénzjegyet köteles adni, melyet az árus – mindaddig, amíg a helyet elfoglalva tartja – megőrizni és azt hivatalos személy felhívására bemutatni köteles.
6) Az elveszett helypénzjegy csak újabb jegy megvásárlásával pótolható.
7) a) Aki:
- nem rendelkezik a bevitt áru után járó helypénzjeggyel
- áruját a helypénzfizetés alól részben vagy egészben kivonta,
- a megfizetett díjnak megfelelő területnél nagyobb területet foglal el
- helypénzjegyét másnak adta át
a hiányzó helypénzjegy értékének ötszörösét kitevő értékben köteles helypénzjegyet váltani.
b) Azzal szemben, aki a helyszínen nem hajlandó megfizetni az ötszörös értéket, szabálysértési eljárást kell kezdeményezni.

Általános rendelkezések, árjelzési kötelezettség, áru eredetének igazolása:

6. § Annak a kereskedőnek, gazdálkodó szervezetnek, akire nézve a jogszabály kötelezően előírja az árunak a meghatározott mértékegység szerint (kg, méter, csomó, stb.) megállapított eladási árát, jól látható módon kell feltüntetni. A kereskedő, gazdálkodó szervezetek az áru származása és minősége tekintetében köteles az ellenőrzésre jogosultnak a szükséges felvilágosítást megadni. Az árusnak az áru eredetének bizonyítására alkalmas okirat, számlajegyzék stb. magánál tartani.

Hivatalos mérlegelések:

7. § A piacon a kereskedők, gazdálkodó szervezetek csak szabályszerűen hitelesített mérleget, súlyt és egyéb mérőeszközt használhatnak.

Rendészeti intézkedések:

8. § (1) A piacokon a vásárlókat a közlekedésben bármilyen módon akadályozni, a közlekedési utakon csoportosulni, az utakat göngyöleggel, áruval eltorlaszolni, lármázni és botrányt okozni tilos.

(2) A piac területén csak piaci tevékenységgel összefüggő szállításokat végző járművekkel szabad közlekedni.

(3) A járművek csak a kijelölt helyen és meghatározott rendben állhatnak, a rakodás befejezése után azonnal el kell távozni. Piac területén járművek, egyéb szállítóeszközök és kerékpárok tárolás tilos.

(4) A piac belső közlekedési rendjének betartása és az itt nem szabályozott közlekedési előírások meghatározása az üzemeltető Faluközpont Kft feladata.

(5) A kereskedő és gazdálkodó szervezet köteles a statisztikai összeírást végző személynek és az árufelírónak a felhozott áru mennyiségére és árára vonatkozó kérdésekre a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltatni.

(6) A rendelet fontosabb rendészeti intézkedéseit a piac területén jól látható helyen ki kell függeszteni.

Tűzrendészet:

9. § A piac területén a tűzrendészeti hatóság által kiadott rendelkezések az üzemeltetők és helyhasználók részére irányadók.

Piacegészségügy:

10. § (1) A piacokon élelmiszert kizárólag a hatályos közegészségügyi rendelkezések előírásainak betartása mellett lehet szállítani, tárolni és árusítani.

(2) A helyhasználó köteles a szemetet, állati, növényi és egyéb hulladékot (az árusítás ideje alatt is) az üzemeltető által meghatározott időben és módon összegyűjteni és a kijelölt gyűjtőbe elhelyezni.

(3) Romlott, romlásnak indul, vagy egyéb oknál fogva bűzt terjesztő árut, anyagot a piac területére behozni vagy ott tárolni tilos!

(4) Folyékony, nedvet eresztő cikkek csak jól zárható edényben tarthatók. Hulladékot, gyümölcsöt, gyümölcsmagot, zöldséget, papírt az úton eldobni vagy az utakat bármi módon beszennyezni tilos.

(5) A piac területére kutyát vagy eladásra nem szánt állatot bevinni tilos:

Árusítás közterületen:

11. § A községben a piac területén kívül, közterületen, utakon vagy egyéb helyen piacot tartani, árut értékesíteni tilos, kivéve, ha az I. fokú hatóság arra engedélyt ad.

A Polgármesteri Hivatal a Rendőrkapitánysággal egyetértésben jelöli ki azokat a közterületeket, amelyeken a szokásos ünnepélyek alakalmával árusítani lehe t.
A község területén, továbbá házról-házra járva árusítani csak engedéllyel lehe t. Az engedélyt a Polgármesteri Hivatal adja ki.

12. § Hatályon kívül helyezve: 14/2012.(IV.25.) sz. Ök. rendelettel

Piacrendészeti szervek, panaszok elintézése:

13. § (1) Az elsőfokú piacrendészeti hatóság az Újhartyán Község Polgármesteri Hivatal.

(2) A piaci rendészeti, egészségvédelmi és fenntartási ügyeivel a Polgármesteri Hivatala által megbízott személyek foglalkoznak, akiket működésükben hatósági közegként a piacon foglalkoztatott egyéb személyek támogatnak.

(3) A piaci ügyek vitelével megbízott személyek intézkednek a piacon felmerült panaszok, az eladók, valamint az előadók és vevők között keletkezett viták, továbbá a helykijelölés érdekében.

(4) A piac területéről kitiltható az, aki a rendelet rendelkezéseit olyan módon sérti meg, hogy a piac rendjének, a népgazdáság érdekeinek megóvása, vagy a lakosság egészségét veszélyeztető károkozás elhárítása azonnali intézkedést igényel. A kitiltás rövidebb, vagy hosszabb időre, legfeljebb azonban egy évre szólha t. Hosszabb időre szóló kitiltást írásban kell elrendelni. A kitiltásról a munkáltatót, illetve annak érdekképviseleti szervét is kell értesíteni.

(5) A Polgármesteri Hivatal határozata ellen a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalhoz fellebbezéssel lehet élni.

Vegyes rendelkezések:

14. § A piacokon – azok közterület jellegénél fogva – a rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

A piac területén talált tárgyakat az üzemeltetőnek kell átadni, aki az idevonatkozó hatályos rendelkezések szerint köteles a továbbiakban eljárni.
A piac ellenőrzését, felügyeletét a Polgármesteri Hivatal látja el.
A Polgármesteri Hivatal által kijelölt személynek köteles nyilvántartást vezetni azokról, akik a piacon 2 évig nem árusíthatnak.

Ezek a következők:

- akik a piactartás rendjének megsértése, vagy veszélyeztetése, a kereskedés gyakorlásával, vagy a fogyasztók megkárosításával összefüggő bűncselekményért elítéltek, vagy szabálysértésért két éven belül három alkalommal megbüntettek.

A rendelet hatálya:

16. § Jelen rendelet 2007. január 1-től lép hatályba.

Újhartyán, 2006. szeptember 14.
Göndörné Frajka Gabriella sk. Manger Henrik sk.
jegyző polgármester
Záradék:
Az egységes szerkezetbe foglalt rendeletről a lakosság a helyben szokásos módon tájékoztatva lett.
Göndörné Frajka Gabriella
jegyző

1. melléklet a 10/2006. (IX. 15.) önkormányzati rendelethez

MELLÉKLET
A díjtételek 20% Ál t. forgalmi adót tartalmaz.
Árumegnevezés Fizetendő díj
A) Gyümölcs-zöldség:
Az elfoglalt terület után 2 m2–ként 300.-Ft/2m2/nap
B) Virág, dísznövény, palánta:
Az elfoglalt terület után 2 m2–ként 300.-Ft/2m2/nap
C) Vegyes:
1. Iparosok, kereskedők sátrai, szakmára való tekintet nélk. naponta
Az elfoglalt terület után m2–ként 600.-Ft/m2/nap
1. Használat-cikk árusok, nem keresk. földön és saját asztalon naponta m2.
Az elfoglalt terület után m2–ként 600.-Ft/m2/nap
1. Fenyőfa árusítása napi
Az elfoglalt terület után m2–ként 600.-F/m2/napt
D) Piacon hirdetőtábla elhelyezése:
Önálló hirdetőtábla elhelyezése ami 1 m2 alatti lehet 1000.-Ft/m2/hó
1

Az önkormányzati rendeletet az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 17. napjával.