Újhartyán Község Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2008.(XII.12.) sz. rendelete

A község építészeti örökségének helyi védelméről

Hatályos: 2014. 04. 09- 2017. 12. 30

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének

19/2008. (XII. 12.) számú rendelete

a város építészeti örökségének helyi védelméről

EGYSÉGES SZERKEZETBEN


Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2)

bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet

kialakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§ (3) bekezdésében

kapott feladatkörében eljárva, a város teljes igazgatási területére kiterjedően az alábbi helyi értékvédelmi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§.

A rendelet hatálya


  1. A rendelet hatálya Újhartyán város területén a természeti, táji és az építészeti (művi) örökség minden elemére kiterjed, amely külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt, és amelyet jelen önkormányzati rendelet helyi települési, táji, természeti, építészeti, néprajzi, képző- vagy iparművészeti, ipartörténeti, régészeti értékként védetté nyilvánít.
  2. A rendelet célja Újhartyán város városképe, történelme, identitása szempontjából megőrzendő, meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének megtartása, védett értékeinek fenntartása és jó karbantartottságának a biztosítása. Elsősorban azokban az esetekben, amelyekben a műemlék-védelemre vonatkozó jogszabályok nem védenek, de a helyi védelemre érdemesek. Egyéb célja a helyi védelem segítségével az általános környezetkultúra, építészeti kultúra terjesztése, az erre történő nevelés támogatása és segítése.
  3. A helyi védelemnek feladata a városkép védelme, a védelmet érdemlő építészeti, várostörténeti és kultúrtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, építészeti elemek, köztéri alkotások, épületegyüttesek:

a.,        felkutatása, nyilvántartása, történeti elemzése, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése

b.,        a védendő és védett értékek fennmaradásának, helyreállításának, karbantartásának és hasznosításának az elősegítése

c.,        a különböző védelmi fajták - mint pl. a műemléki, történelmi és a helyi építészeti örökség védelme, egymást segítő-kiegészítő kapcsolatának biztosítása

d.,        a helyi általános környezetkultúra szemléletformáló terjesztése, támogatása.

  1. Jelen rendelet hatálya az alábbi védendő értékekre terjed ki:

a.,        - a településrendezési tervekben műemléki, és helyi védelem  alá helyezett épületekre, építményekre, területekre

b.,        - helyi védelem alatt állnak a város azon értékei, melyek e rendelet hatálya alá esnek       (1. sz. mellékletben felsorolt épületekre, építményekre, azok környezetére, épületegyüttesekre, utcaképekre, területekre), és amelyet külön önkormányzati rendelettel a hatálya alá rendelnek.

c.,        - a helyi védelem tárgyát képezik az 1. sz. mellékletben fölsorolt épített vagy fennálló értékek (épület, utca, településrész, közterületi szobor, emlékmű, növény, növények együttese, tájrészlet), illetve mindazon további értékek, amelyet a Képviselő-testület rendelettel védendőnek, védelem alatt állónak minősít.

d.,        - amennyiben a helyi védetté nyilvánítást elrendelő döntés nem rendelkezik másként, a védelem  hatálya az épület, vagy építmény esetében az azt magában foglaló ingatlan egészére, a védett  környezet esetében az azokat alkotó ingatlanok mindegyikére vonatkozik.

  1. A településfejlesztésben, a településrendezési tervek készítésekor a helyi védelem követelményeit az épített környezet egészének alakítása és védelme, az arányos és léptékhelyes városfejlesztés érdekében e rendelet céljával összhangban kell érvényesíteni.
  2. A helyi védelem lehet területi, vagy egyedi
  1. A helyi területi védelem:

a./ településszerkezet (utcahálózat, telekszerkezet, beépítési mód, jelleg, építési vonal jelentős zöldterület, vagy növényzet.)

b./ településkép

c./ a település táji környezete

d./ településkarakter

e./ műemléki környezetet közvetlenül határoló terület, műemléki jelentőségű terület

  1. A helyi egyedi védelem:

a./ építmény, vagy szobor, emlékmű egésze, vagy része a hozzá tartozó földrészlettel.

b./ értékes növény, növényzet, növények csoportja, park, parkrészlet.


2.§.

A helyi védelem irányítása


  1. A helyi védelmi munkával járó szakigazgatási és hatósági feladatokat a Polgármesteri Hivatal jegyzője – az  Étv. 52. § (1), (2), (3) bekezdésben szabályozott hatósági jogkör keretében – látja el.
  2. A helyi védelem kérdésében kérni lehet szakértő és helyi társadalmi szervezetek közreműködését is.


3.§.

Védetté nyilvánítás és annak megszüntetése


  1. A védetté nyilvánításról, annak megszüntetéséről az Önkormányzat Képviselő-testülete rendelettel dönt.
  2. A védetté nyilvánítás vagy megszüntetés szakmai megalapozására a településrendezési terv vagy külön készülő értékvizsgálati munkarésze szolgál.
  3. A védetté nyilvánítást a tulajdonjog nem befolyásolja.
  4. Védetté nyilvánításra, vagy annak megszüntetésére hivatalból, lakossági kezdeményezésre, társadalmi szervezetek javaslatára, egyéni kezdeményezésre egyaránt sor kerülhet.

A jegyzőnél benyújtható kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

-           a védett érték megnevezését, leírását

-           pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám)

természeti védelem esetén a védett terület határát feltüntető, a településrendezési tervvel azonosítható helyszínrajzot

-           a védelem rövid indoklását

-           a védett érték fotóját

  • a kezdeményező nevét, címét

(5)       A védelemben részesítést, vagy annak megszüntetését hivatalos helyen közzé kell tenni és erről írásban  értesíteni:

-           a védett érték tulajdonosát, kezelőjét, használóját

-           az illetékes építésügyi hatóságot

-           építmények esetén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal illetékes kirendeltségét, természeti érték esetén az illetékes természetvédelmi hatóságot

-           az illetékes földhivatalt

-           a megyei és az állami főépítészt.

A védelem tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(6)     A védett értékről nyilvántartást kell vezetni, melynek tartalmaznia kell:

-           a védett érték megnevezését, leírását

-           pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám)

természeti védelem esetén a védett terület határát feltüntető, a településrendezési tervvel azonosítható helyszínrajzot

-           a tulajdonos, kezelő, használó nevét

-           a védelem indoklását

-           a védett érték fotóját

  • a védelmet elrendelő önkormányzati rendelet számát
  • a kezdeményező nevét, címét

A védett értékek nyilvántartásába bárki betekinthet. Annak naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.

 (7)                  A város területére készített településrendezési tervben a természeti értékek helyi védelme alá eső terület, a védett településszerkezet, településrész határát fel kell tüntetni.

  1. A védelem alatt álló területek, építmények, természeti értékek megjelöléséről az Önkormányzat gondoskodik annak teljes költségviselésével, de a tulajdonos belegyezésével.
  2. A védett területet táblával kell jelölni.
  3. A helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetéseket és az eljárást a jegyző folytatja le.


4.§.

A védett épületek, területek hasznosítása, fenntartása


  1. A helyileg védett érékeket a használat nem veszélyeztetheti, ennek érdekében biztosítani kell elsősorban:

-           Az eredeti rendeltetésnek, vagy azt nem ellehetetlenítő megfelelő használatot,

-           ha az nem lehetséges, közcélú hasznosítást.

  1. Az épületek állagának megóvása, jókarban-tartása a tulajdonos feladata, kötelessége. A tulajdonos kötelezettsége kiterjed a védelem alá helyezett érték minden elemére és részletére, attól függetlenül, hogy azok a rendeltetésszerű használathoz szükségesek-e, vagy sem.

Elmulasztása esetén a hatóság kötelezi a tulajdonost az építmény helyreállítására, jókarban tartására.

  1. A fenntartás és állagmegóvás tulajdonosi kötelezettségét meghaladó költségéhez, a védelem miatt előírt (szükséges) többletmunkához (pl. homlokzatdíszek helyreállítása, épületrészek eredeti formában történő visszaállítása) a tulajdonos kérheti az Önkormányzat anyagi támogatását.
  2. A helyi védelem alatt álló épületen építési (állagmegóvási, korszerűsítési, átalakítási, bővítési) munkák a védettség szempontjaival összhangban az épület jellegének megváltoztatása nélkül végezhetők.

Bővítés esetén elvi építési engedélyezési eljárás lefolytatása kötelező.

a./ Külső felújítás során az eredeti állapot visszaállítását kell szem előtt tartani, az épület tömegét, tetőformáját, tagozatait, nyílásrendjét, anyagát megtartva.

b./ Belső átalakítás, korszerűsítés végezhető az építési előírások figyelembevételével, kivéve, ha a védettség konkrét belső terekre, szerkezetekre (pl. boltozatok) is kiterjed.

c./ Bontást csak indokolt esetben, az épület teljes műszaki avulásának bekövetkezése esetén, az építmény előzetes felmérési dokumentációjának elkészülése után lehet végezni.

  1. Helyi védettségű (településszerkezeti, településképi) területen a meglévő épületek, épületcsoportok, zöldfelületek megtartását kell szem előtt tartani, megőrizve az utcák vonalvezetését, beépítési módját, rendszerét.

Új beépítés csak a kialakult beépítéshez alkalmazkodó lehet.

A helyileg védett területekre a helyi építési szabályzatban egyedi részletes előírások tehetők, melyek kitérhetnek a reklámok elhelyezésére, a színezésre, anyagfelhasználásra, kerítésekre is.

  1. Helyi védettségű természeti területeken végzendő munkák a terület jellegét nem változtathatják meg. Védett növények kivágása csak biológiai pusztulás, természeti katasztrófa elhárítása, életveszély esetén engedélyezhető.
  2. Mind a helyileg védett épületeken, mind a helyi védettségű területeken - beleértve a műemléki környezetet határoló, valamint a műemléki jelentőségű területeket is – építési munkát végezni az illetékes főépítész szakmai véleményére alapozva az illetékes I. fokú építési hatóság engedélyével szabad.

Az illetékes építési hatóság elrendelheti:

-           az épület építéstörténeti kutatását

-           az épületben lévő művészi értékű építészeti elemek helyreállítását, vagy a nem odaillő elemek eltávolítását

-           az épületben található művészi értékű részletek (pl. freskók, címerek) szakértővel történő felújíttatását

-           a környező épületeket is feltüntető utcakép készítését

-           szakértői vélemények beszerzését.

  1. Védett területen a terület burkolatát, berendezését (világítótestek, kandeláberek) készíteni, parkokat, buszvárókat építeni, hirdetést elhelyezni, csak a környezethez alkalmazkodva, illetékes építési hatóság engedélyével szabad.
  2. Műemléki védettségű épületekre, természeti védelemben részesülő területekre, értékekre az Önkormányzat Képviselő-testülete csak a műemlék, illetve a természet védelmére vonatkozó mindenkori jogszabályoknak megfelelően rendelkezhet.


5.§.

Helyi értékek védelmének támogatása

  1. Eseti anyagi támogatásról kérelemre az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.
  2. A támogatásról szerződést kell kötni. A szerződés tartalmazza a megítélt összeg folyósításának módját, a felhasználás feltételeit, az elszámolás határidejét, az ellenőrzés szabályait és visszatérítendő támogatás esetében a visszafizetés részleteit.
  3. A visszatérítendő támogatás biztosítása érdekében az ingatlan tulajdoni lapjára jelzálogot kell bejegyezni.


6.§.

Az építés engedélyezése


  1. A helyi védelem alá vont épületeken, építményeken és területen a védelem alatt álló épület rendeltetését megváltoztatni csak engedély alapján lehet.
  2. Amennyiben a helyi védett érték fennmaradása és védelmének biztosítása a rendeltetés megváltoztatásával inkább biztosítható, akkor a rendezési terv előírásainak betartásával a rendeltetés változását engedélyezni kell. A rendeltetés változása azonban nem lehet a védett érték „méltóságát”, jelentőségét csökkentő.
  3. A helyi védelem alá vont épületeken, építményeken és területen az egyébként engedély nélkül végezhető munkák is építési engedély kötelesek.
  4. A jegyző elrendelheti a védett területen lévő valamennyi épület egyidejű, kötelező karbantartását, felújítását, homlokzatának és a védelem elrendelését indokoló értékének a javítását a tulajdonos költségére.
  5. Amennyiben a kötelezést a tulajdonos anyagi ereje folytán nem képes végrehajtani, akkor az Önkormányzat költségére azt el lehet végeztetni, és a tulajdoni lapon ennek értékét jelzálogként be kell jegyeztetni.


7.§.

A védelem megszüntetése


(1)       A helyi védelem alatt álló épület, illetve építmény bontására engedély csak a védelem feloldását követően  adható ki. A bontási engedélyben egyes épületrészek, vagy tartozékok megőrzése, illetve azoknak a bontási helyen építendő új épületbe történő illeszkedő beépítése, elhelyezése is előírható.

Ha a visszahelyezés - „beépítés” - egyéb okok miatt nem lehetséges, akkor a védelem alól történő törlés határozatában a védelem indokát jelentő értékek dokumentálási kötelezettségét elő kell írni. Ennek költségei a védelem törlését kérőt terhelik.

Helyi védelem alatt álló építményre bontási engedély - a védelem alól történő „levétel” döntésének meghozatala után - csak életveszély, bizonyíthatóan gazdaságtalan felújítási lehetőség, illetve rendezési terv azt megalapozó elfogadása alapján adható.

(2)       A rendelet hatálya alá tartozó épületek, építmények és területek esetében a jegyző évente, a tárgyév  költségvetését megállapító képviselő-testületi döntésig köteles megvizsgálni, hogy melyek javasolhatók  magasabb szintű (műemléki) védettségre. A javaslatról az illetékes műemléki hatóság véleményét is figyelembe véve a Képviselő-testület dönt.

  1. Ha a helyi védettség alatt álló értéket műemléki védettség aláhelyeztek, az erről szóló határozat jogerőre emelkedését követően a Képviselő-testület a helyi védettséget megszünteti.
  2. Amennyiben egy épület, építmény, vagy terület műemléki védettsége megszűnik, a jegyző azzal egyidejűleg köteles megvizsgálni a helyi védettség alá helyezésének lehetőségét, és javaslatát a műemléki védettség megszűnését követő 60 napon belül a Képviselő-testület elé terjeszteni.


8. §.

Záró rendelkezések


  1. A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően indított ügyekben alkalmazni kell.
  3. A Rendelet kihirdetése a helyben szokásos módon történik, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Újhartyán, 2014. április 9.

                             



                     Schulcz József                                        Göndörné Frajka Gabriella

                    polgármester                                                            jegyző

                             





Záradék:



Ezen rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre került.


Újhartyán, 2014. április 9.

                                                                                                         


 Göndörné Frajka Gabriella

                                                                                                                 jegyző







Mellékletek