Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2012. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról

Hatályos: 2012. 11. 05

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2012. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az állatok tartásáról

2012.11.05.

Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 36. § (5) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A község területén állatot tartani a közegészségügyi, állat-egészségügyi, építési és környezetvédelmi szabályok betartása mellett, ezen rendeletben, valamint a központi jogszabályokban megfogalmazottak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Újhartyán község közigazgatási területére.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiség nélküli szervezetre, aki, vagy amely állatot tart, felügyel, illetve állatállományt gondoz, állattartási tevékenységet folytat.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki:

a) fegyveres erők, fegyveres testületek állattartására,

b) egészségügyi és kutató intézményekben kísérleti céllal tartott állatokra,

c) egészségügyi okból rászorulók által tartott vezető- és jelzőkutyákra, polgári védelem mentőkutyáira,

d) alkalmi, cirkuszi rendezvényekre, állatkiállításokra, állatversenyekre,

e) természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatokra,

f) veszélyes állatok, valamint veszélyes ebek tartására,

g) méhészetekre.

Közegészségügyi és állat-egészségügyi előírások

2. § (1) Az állatok tartására szolgáló helyiségeket szükség szerint ki kell takarítani és rendszeres fertőtlenítéséről gondoskodni kell.

(2) Az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok (legyek) és rágcsálók elszaporodását meg kell akadályozni, rendszeres irtásukról gondoskodni kell.

A trágyatárolás szabályai

3. § (1) Zárt rendszerű állattartás esetén a trágyalé zárt, szivárgásmentes gyűjtéséről gondoskodni kell. A trágyalé a kommunális csatornarendszerbe nem vezethető.

(2) A keletkezett trágya kezeléséről, ártalmatlanításáról, elszállításáról - a környezet szennyezése nélkül - rendszeresen gondoskodni kell.

Az építésügyi és környezetvédelmi előírások

4. § (1) Állattartó épületeket az építésügyi és környezetvédelmi jogszabályoknak és község-rendezési előírásoknak megfelelően lehet létesíteni.

(2) Az állatok elhelyezésére szolgáló építmények védőtávolsága:

a) szomszédos lakóépülettől legalább 10 méter,

b) közhasználatú építményektől legalább 20 méter.

(3) A trágyatároló védőtávolsága:

a) lakóépülettől legalább 10 méter,

b) kúttól legalább 15 méter.

(4) Állattartást úgy kell folytatni, hogy az se a felszíni, se a felszín alatti vizek fertőzését, káros szennyezését ne idézze elő.

A gyepmester

5. § A gyepmester a gazdátlan, kóbor ebet a közterületen befogja és elszállítja a gyepmesteri telepre. A befogott ebet tulajdonosa 14 napon belül az oltási igazolás bemutatásával kiválthatja a felmerült költségek befizetése ellenében.

Az állati hullák és állati eredetű hulladékok ártalmatlanná tétele

6. § (1) Az elhullott állatok tetemének elszállításáról, ártalmatlanná tételéről saját költségén a külön jogszabályban előírt módon a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) A közterületen talált állati hulla elszállításáról - ha annak tulajdonosa ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik - az Önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos ismertté válása után az elszállítással, valamint az ártalmatlanítással járó költségeket a tulajdonos köteles az Önkormányzat számára megtéríteni.

Záró rendelkezések

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi állattartás szabályairól szóló 11/2004. (IX. 15) önkormányzati rendelet.

Újhartyán, 2012.november 5.
Schulcz József sk. Göndörné Frajka Gabriella sk.
polgármester jegyző
Záradék:
Ezen rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre került.
Újhartyán, 2012. november 5.
Göndörné Frajka Gabriella jegyző