Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (X. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

Hatályos: 2013. 12. 01

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (X. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

2013.12.01.

Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29. §-a alapján a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

1.Alapelvek

1. § (1) A társadalmi egyeztetés során biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek a lehető legszélesebb köre jelenjen meg.

(2) Az önkormányzati rendeletek előkészítése során biztosítani kell az egyeztetések átláthatóságát, azok minél teljesebb körű nyilvánosságát.

2. A társadalmi egyeztetésre vonatkozó közös szabályok

2. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani a helyi önkormányzati rendelet tervezetét a (2) bekezdésben foglalt kivételével.

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani:

(a) a költségvetésről, annak módosításáról, végrehajtásáról,
(b) helyi adókról, azok módosításáról,
(c) a fizetési kötelezettség megállapításáról,
(d) az önkormányzat és szervei szervezeti és működési szabályainak meghatározásáról,
(e) az önkormányzat vagyonáról szóló rendeletek tervezeteit,
(f) azt a rendelet-tervezetet, melynek sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik,
(g) azt a rendelet-tervezetet, melynek kapcsán lakossági fórumot tartanak,
(h) az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz.
(3) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén hátrány keletkezik.

3. § A társadalmi egyeztetésre bocsátásért, annak lefolytatásáért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért,az önkormányzati rendeletek előkészítéséért a jegyző a felelős.

4. § (1) Az önkormányzati rendeletek tervezete társadalmi egyeztetés céljából Újhartyán Város hivatalos honlapján ( www.ujhartyan.hu), továbbá-hagyományos úton-a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján,legkésőbb a képviselő-testület ülését megelőző 10. napon 16:00 óráig kerül megjelenítésre,valamint kifüggesztésre.

(2) Az önkormányzati rendeletek tervezéséhez a honlapon megadott elektronikus levélcímre (jegyzo@ujhartyan.hu) vagy postai úton érkezett, vagy a Polgármesteri Hivatal Titkárságán személyesen leadott levélben a Képviselő-testület ülését megelőző 5. napon 14:00 óráig:

(a) természetes személy,
(b) alapítvány, közalapítvány
(c) társadalmi szervezet,
(d) gazdálkodó szervezet nyilváníthat véleményt, fogalmazhat meg javaslatot ( a továbbiakban: előzetes javaslat).
(3) Az előzetes javaslat tartalmazza:
(a) az egyeztetésben résztvevő nevét, vagy az egyeztetésben résztvevő képviselőjének nevét,
(b) az egyeztetésben részt vevő címét, elektronikus elérhetőségét,
(c) a rendelet-tervezet címét,
(d) a javaslatot, észrevételt,
(e) a javaslat indokait
(f) az egyeztetésben résztvevő aláírását
(4) Az előzetes javaslat benyújtásával a személyes adatok kezeléséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.
(5) Amennyiben az előzetes javaslat a (3) bekezdésben foglalt tartalmi elemek közül valamelyiket nem tartalmazza, vagy a megadott adatok nem valósak,akkor azt semmisnek kell tekinteni.

3. Általános egyeztetés

5. § (1) A jogszabály előkészítéséért felelős személy mérlegeli a beérkezett véleményeket és azokról, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól összefoglalót készít. A jogszabály előkészítése során nem áll fenn egyedi válaszadási kötelezettség.

(2) Az (1) bekezdés alapján elkészítendő összefoglalót az önkormányzati rendelettervezettel együtt kell a képviselő-testület elé terjeszteni.

(3) Nem lehet figyelembe venni azt a véleményt, amely jó erkölcsbe ütköző,vagy a becsület csorbításáras alkalmas kifejezést tartalmaz,továbbá amely másnak jón hírnevét sérti,vagy nem kapcsolódik a rendelet-tervezet tárgyához. A figyelembe nem vehető véleményeket beérkezésüket követően törölni kell-

(4) A rendelet-tervezetről szóló döntést követő 30 nap elteltével az e rendelet szerinti közzétett dokumentumok a honlapról, valamint a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblájáról eltávolításra, továbbá a papír alapon eljuttatott vagy elektronikusan megküldött vélemények megsemmisítésre kerülnek.

4 .Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2013. december 1-én lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatálybalépése után elkövetett cselekményekre kell alkalmazni.

(3) E rendelet kihitetéséről a jegyző gondoskodik.

Újhartyán, 2013. október 30.
Göndörné Frajka Gabriella Schulcz József
Jegyző polgármester