Újhartyán Város képviselő-testületének12/2014 (IX.30..) önkormányzati rendelete

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 01- 2014. 11. 18

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének

 12/2014.(IX.30.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat elbírálásának szabályairól

Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja.

A rendelet célja

1. §

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja, hogy a hallgatónak adományozott szociális ösztöndíjjal segítse a szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatási képzésben részt vevő Újhartyáni fiatalok felsőfokú tanulmányainak folytatását, segítséget nyújtson tanulmányainak eredményes befejezéséhez.

A rendelet hatálya

2. §

Újhartyán Város Önkormányzata, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az önkormányzat területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

A támogatás formája

3. §

  1. Az önkormányzat a pályázatok elbírálása során a pályázót az adott évi pályázati rendszer általános szerződési feltételként meghatározott minimális összeggel azonos vagy azt meghaladó mértékű támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.
  2. A megítélt támogatásnak havonta azonos összegűnek és százzal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.
  3. Az önkormányzat a megítélt havi támogatás összegét a pályázati forduló teljes időtartamára garantálja, a megítélt összeget nem módosíthatja.
  4. A támogatás pénzügyi fedezetét az Önkormányzat a mindenkori éves költségvetésében biztosítja.

A pályázat benyújtása

4. §

  1. A pályázatok benyújtása az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal történik. A pályázatokat az Újhartyáni Polgármesteri Hivatal szociális osztályára kell benyújtani.
  2. A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.
  3. Az Önkormányzat köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

A jogosultság feltételei

5. §

  1. Ösztöndíjban az a hallgató részesülhet:
    1. aki a pályázatban előírt feltételeknek megfelel,
    2. akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-át ( 85.500.- Ft),
    3. aki a Hivatalba a pályázatát határidőre benyújtotta, és a pályázat kötelező mellékleteit hiánytalanul csatolta
  2. A jogosultság elbírálásához a következő igazolásokat kell becsatolni:
    1. Az EPER Bursa rendszerben kitöltött pályázati űrlap aláírva
    2. a Felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz
    3. a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolásait.
    4. a pályázó és vele közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatait


  1. A Szociális Bizottság, a kérelmező és családja vagyoni helyzetének vizsgálatát rendelheti el, amennyiben valószínűsíthető, hogy a kérelmező életkörülményei nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatoknak. A vagyoni helyzet vizsgálata céljából, a Szociális ügyintéző a kérelmező bejelentett lakóhelyén környezettanulmányt készít. Amennyiben a környezettanulmány megállapítja, hogy a pályázó életkörülményei nem felelnek meg a jövedelemnyilatkozatban foglaltaknak, abban az esetben a szereplő adatok valótlansága miatt a pályázat elutasítható.
  2. A szociális bizottság javaslatára a képviselő testület, különös méltánylást érdemlő esetben a 5.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott jövedelemhatártól el lehet tekinteni.

Az ösztöndíjpályázatok elbírálása

6. §

  1. A pályázatok benyújtásának határidejét követően a beérkezett pályázatokat a Szociális Bizottság készíti elő képviselő-testületi döntésre. A Képviselő-testület a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázatok elbírálása alapján dönt a támogatás odaítéléséről, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja.
  2. A pályázatok elbírálásánál elsőbbséget élvez az a pályázó aki(nek)
    1. árva vagy félárva,

 b) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családban folyamatos ellátást igénylő   

 beteg van,

  1. szülője vagy gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,
  2. gyermeke van,
  3. családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,

 e) családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 80%-át nem haladja meg,

  1. kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült
  2. szülője vagy gondviselője egyedülállónak minősül.
  1. A pályázó a Képviselő-testület döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.
  2. A Képviselő-testület az elbírálást követő 3 munkanapon belül, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében az általa nyújtott támogatások összesített adatait az önkormányzat hirdetőtábláján és hivatalos honlapján nyilvánosságra hozza. Az adatok „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás átlagos mértékét és mindazokat a Képviselő-testület által informatívnak talált mutatókat tartalmazzák, melyek nem alkalmasak a támogatásban részesítettek, illetve a pályázók személyének azonosításában.
  3. A Képviselő-testület döntéséről írásban értesíti a pályázókat. A pályázók személyükre vonatkozó döntést, a döntés nyilvánosságra hozatalát követő 30 napig a Hivatalban (2367 Újhartyán, Fő utca 21.) ügyfélfogadási időben megtekinthetik.

Záró rendelkezések

7. §

  1. E rendelet kihirdetés napját követő nap lép hatályba.
  2. A rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre kerül.


Újhartyán, 2014. szeptember 30.



Göndörné Frajka GabriellaSchulcz József

jegyzőpolgármester


Záradék:


A rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre kerül.




                                                                            Göndörné Frajka Gabriella

                                                                                                jegyző