Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról

Hatályos: 2019. 11. 06

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2014. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a települési képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról

2019.11.06.

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) s a.) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

BEVEZETŐ RÉSZ

1. § Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzat 2014. évi költségvetését megalapozó döntésként a képviselői tiszteletdíjak 48,5 % -kal történő emelését határozza el.

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2. § (1) A rendelet hatálya Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselő) bizottsági tagokra, tanácsnokokra terjed ki.1

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

3. § (1) A Képviselő-testület az 2. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II. Fejezet

TISZTELETDÍJ MÉRTÉKE ÉS LEMONDÁS SZABÁLYAI

4. § 2(1) A Képviselő-testület tagjainak havi tiszteletdíja, mint alapdíj Bruttó 74.627.-Ft/hó. Azon képviselő, aki bizottsági elnöki pozíciót is betölt további, az alapdíj 50%-ának megfelelő bruttó díj illeti meg.

(2) A Tanácsnokok havi bruttó tiszteletdíja a 4. (1) bekezdésen kívül a bruttó alapdíj 50%-a.

(3) A Képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagját havi bruttó 25.000.-Ft/hó tiszteletdíj illeti meg.

(4) A tiszteletdíja negyedévente a soros testületi ülés keretében, bér számfejtve kerül átadásra a jogosult részére.

5. § (1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.

(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában

lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:
a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,
b) az a) pontban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.
(4) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.
(5) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

A TISZTELETDÍJ MEGVONÁSÁNAK ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK SZABÁLYAI

6. § (1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi vagy bizottsági ülése(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:

a) képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 50%-al kell csökkenteni.

b) bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 10%-al kell csökkenteni.

c) ha a képviselő az adott hónapban a képviselő-testületi és a bizottsági ülésről is igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, az a) és b) pont alkalmazása helyett a következő két havi tiszteletdíját kell 50 %-al csökkenteni.

d) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik, melyben fel kell tüntetni a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.

(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára a képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (2)-(3) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.

EGYÉB TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK

7. § (1) A képviselő-testület tagjainak tevékenységét segítő közlöny, kiadvány, szakfolyóirat előfizetése a Polgármesteri Hivatal feladata.

(2) A Képviselő-testület tagjai képviselői munkájuk során igényelhetik a hivatali gépkocsik használatát.

(3) A képviselő-testület tagjai képviselői munkájuk segítése céljából használhatják a hivatali telefont és telefaxot.

(4) A Képviselő-testület tagjai a Képviselő-testületi ülés esetén szendvicset, kávét, ásványvizet kaphatnak.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉS

8. § (1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, Rendelkezéseit 2014. október 13. napjától kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti "a képviselők és bizottsági tagok, bizottsági elnökök tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásról" többször módosított 9/2004.(V.11.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 3/2006. (II.9.) és a 11/2006.(X.13.), valamint a 12/2010 (X.14.) sz. önkormányzati rendeletek.

Újhartyán , 2014. október 31.

Schulcz József polgármester

Göndörné Farjka Gabriella jegyző

A rendeletet a mai napon kihirdettem.
Újhartyán, 2014. október 31.
Göndörné Frajka Gabriella
jegyző
1

Módosította a 12/2019 (XI.06.) sz ÖNK rendelet 1.§-a.

2

Módosította a 12/2019 (XI.06.) sz ÖNK rendelet 2.§-a.