Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

Hatályos: 2016. 01. 01

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2015. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A mezei őrszolgálatról és a mezőőri járulékról

2016.01.01.

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében, valamint 143. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. §-ában megfogalmazott feladatkörében eljárva a mezei őrszolgálatról a következő rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet területi hatálya kiterjed Újhartyán Város közigazgatási területhez tartozó termőföldekre.
(2) A rendelet hatálya nem terjed ki az erdő művelési ágú területre és halastóra.
(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed az 1. §. (1) bekezdésében jelölt földterületek tulajdonosaira, földhasználóira, akár természetes személyek, jogi vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (továbbiakban: tulajdonos).

2. §

A mezei őrszolgálat, a mezőőr

(1) Az önkormányzat Újhartyán Város külterületén lévő termőföldek őrzése és védelmére mezei őrszolgálatot tart fenn.
(2) A mezei őrszolgálat ellátáshoz az őrszolgálat létszámát – a már működő szolgálat létszámának megfelelően - 2 főben állapítja meg.
(3) A mezei őrszolgálatot a mezőőrök látják el.
(4) A mezőőr foglalkoztatása a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltak szerint történik, munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.
(5) A mezőőr egyéb feladatkörébe nem tartozó feladattal is megbízható a munkáltató utasítása alapján.
(6) A mezei őrszolgálat tevékenysége során együttműködik a településőrökkel, a rendőrséggel, és az illetékes vadásztársasággal, más települések mezőőri szolgálatával.

3. § (1) Az önkormányzat mezőőri őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a saját bevételeiből, valamint a központi költségvetésben e célra biztosított hozzájárulásból fedezi.

(2) A Képviselő testület mezőőri járulékot nem állapít meg.

4. §

Záró rendelkezések

(1) A rendelet 2016. január 1.-én napján lép hatályba, és egyidejűleg hatályát veszti a 22/1999. sz.(XI.05.) a mezőőri szolgálat létrehozásáról és az ehhez kapcsolódó mezőőri járulék meghatározásáról szóló önkormányzati rendelet.
(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módos gondoskodik.
(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.
Újhartyán, 2015. december 15.
Göndörné Frajka Gabriella Schulcz József
jegyző polgármester
Záradék: A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2016. január 1-től alkalmazni kell. A rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre kerül.
Göndörné Frajka Gabriella
jegyző