Újhartyán Város képviselő-testületének 6/2019 (VII.26.) önkormányzati rendelete

az Eperke Bölcsőde Újhartyán térítési díjáról

Hatályos: 2019. 09. 30- 2020. 05. 28

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testületének

6./2019.  (VII.26.) önkormányzati rendelete

a Eperke Bölcsőde Újhartyán térítési díjáról


Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény ( továbbiakban : Gyvt ) 29. § (1) -(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvényének Állam fejezetének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el :

  1. §

A rendelet hatálya kiterjed Újhartyán Város Önkormányzatának (továbbiakban: fenntartó ) fenntartásában működő Eperke Bölcsőde Újhartyán ellátást igénybe vevő gyermek esetében a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő vagy más törvényes képviselő  (a továbbiakban : törvényes képviselő) étkezési és gondozási térítési, gyermekfelügyeleti díjfizetési kötelezettségére, továbbá azon ellátási formák igénybevevőire, melyet az intézmény egyéb szolgáltatásként biztosít.

2. §

  1. A bölcsődei alapellátás keretében a gyermekétkeztetésért és a gondozásért, időszakos gyerekfelügyeletért térítési díjat kell fizetni a Gyvt. 146. § alapján.
  2. Az intézményi térítési díjat, valamint az egyéb szolgáltatások díját és a kedvezmények mértékét a képviselő-testület a Gyvt. 150. § (1)–(3) bekezdéseire tekintettel a  rendelet 1. sz. melléklete szerint határozzuk meg.
  3. A Képviselő-testület Szociális bizottsága kivételes élethelyzetre tekintettel, külön kérelem alapján az intézményi térítési díjat egyedileg bírálja el.


3. §

(1) A bölcsődei gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

(2) Gyermekétkeztetés személyi térítési díját a fenntartó határozza meg, melyet az intézményi térítési díj magában foglal. Az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés szabályait a Gyvt. 21/A. § -21/B. §. tartalmazza.



4. §

A fenntartó minden évben megállapítja a bölcsődei ellátás intézményi térítési díját, ami a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.

5. §

  1. Az intézményi térítési díjat a Gyvt. 146. § (2) bekezdése értelmében a törvényes képviselő az intézménnyel kötött megállapodásban rögzített időponttól kezdődően minden hónapban a Gytr. 7. § (1) a)-b) pontja alapján előre köteles megfizetni.
  2. Az intézményvezető gondoskodik a megállapodásban rögzített rendelkezések végrehajtásáról és ellenőrzéséről, továbbá az intézményi térítési díj befizetésének havi nyilvántartásáról.
  3. Az intézményi térítési díj vonatkozásában hátralékkal rendelkező gyermek esetében 15 napos határidő megjelölésével írásban felszólítja a törvényes képviselőt tartozásának rendezésére.
  4. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.
  5. A (3) bekezdés szerint nyilvántartott díjhátralékról az intézmény vezetője negyedévenként tájékoztatja a Újhartyán Város Önkormányzatát, mint fenntartót a térítési díjhátralék behajtása érdekében, melyhez csatolja a fizetésre felszólításról szóló értesítést, illetve a házirendben foglaltak szerint azonnali hatállyal megszűnteti a törvényes képviselővel kötött megállapodást.
  6. Az önkormányzat az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról vagy a behajthatatlan hátralék törléséről.

6. §

  1. A gyermekek betegsége, illetve egyéb okokból történt hiányzása miatt - az intézményi jogviszony fennállása alatt – a törvényes képviselő teljes havi gondozási díj fizetésére kötelezett.
  2. Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a törvényes képviselő
  1. a bölcsőde fenntartó által jóváhagyott zárva tartás esetén
  2. Vis major helyzetek esetén
  3. egészségügyi zárlat esetén

mentesül a gondozásért fizetendő térítési díj megfizetése alól.

  1. Amennyiben a zárva tartás ideje nem teljes hónapra esik, a gondozásért fizetendő térítési díjat a tényleges gondozási napok napi térítési díja alapján kell meghatározni, illetve ha a bölcsődei ellátás kezdete nem hó elejére tevődik, ugyanezen feltételek érvényesíthetőek.

7. §

 (1) A megállapodás a szülő kérésére bármikor felmondható, e szándékot azonban legalább 30 nappal előre írásban kell közölni a másik fél felé.

(2) A fenntartó az ellátást rendkívüli felmondással megszűntetheti, ha a gyermek törvényes képviselője a házirendet ismételten súlyosan megsérti. A fenntartó az ellátás megszűntetéséről, illetve az ellene tehető panaszról a szülőt írásban értesíti. Egyet nem értés esetén kézhezvételtől számított nyolc napon belül panaszjogával élhet.

(3) A felek között kötött megállapodás megszűnik az óvodai jogviszony kezdetével.



8. §

Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. szeptember 1-től kell alkalmazni.


Újhartyán, 2019. július 26.

    Göndörné Frajka Gabriella                                    Schulcz József
    jegyző                                                                         polgármester



Záradék:

Jelen rendelet a helyben szokásos módon kihirdetésre került 2019. 07. 26.-án.



Újhartyán, 2019. július 26.


                                                                                        Göndörné Frajka Gabriella

jegyző