Újhartyán Város képviselő-testületének 6/2019 (VII.26.) önkormányzati rendelete

az Eperke Bölcsőde Újhartyán térítési díjáról

Hatályos: 2023. 05. 01

Újhartyán Város képviselő-testületének 6/2019 (VII.26.) önkormányzati rendelete

az Eperke Bölcsőde Újhartyán térítési díjáról

2023.05.01.

Újhartyán Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény ( továbbiakban : Gyvt ) 29. § (1) -(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvényének Állam fejezetének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el :

1. § A rendelet hatálya kiterjed Újhartyán Város Önkormányzatának (továbbiakban: fenntartó ) fenntartásában működő Eperke Bölcsőde Újhartyán ellátást igénybe vevő gyermek esetében a szülői felügyeleti joggal rendelkező szülő vagy más törvényes képviselő (a továbbiakban : törvényes képviselő) étkezési és gondozási térítési, gyermekfelügyeleti díjfizetési kötelezettségére, továbbá azon ellátási formák igénybevevőire, melyet az intézmény egyéb szolgáltatásként biztosít.

2. § (1) A bölcsődei alapellátás keretében a gyermekétkeztetésért és a gondozásért, időszakos gyerekfelügyeletért térítési díjat kell fizetni a Gyvt. 146. § alapján.

(2) Az intézményi térítési díjat, valamint az egyéb szolgáltatások díját és a kedvezmények mértékét a képviselő-testület a Gyvt. 150. § (1)–(3) bekezdéseire tekintettel a rendelet 1. sz. melléklete szerint határozzuk meg.

(3) A Képviselő-testület Szociális bizottsága kivételes élethelyzetre tekintettel, külön kérelem alapján az intézményi térítési díjat egyedileg bírálja el.

(4) A férőhelyekre az ellátási területen lakcímmel rendelkező gyermek vehető fel. A felvételi eljárás során újhartyáni lakcímmel rendelkező gyermek előnyt élvez.1

3. § (1) A bölcsődei gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

(2) Gyermekétkeztetés személyi térítési díját a fenntartó határozza meg, melyet az intézményi térítési díj magában foglal. Az ingyenes és kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés szabályait a Gyvt. 21/A. § -21/B. §. tartalmazza.

(3) Ha az ékezést betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól – amennyiben az megtörténik 9 óráig – a távolmaradás idejére mentesül az étkezési díj alól.2

4. § A fenntartó minden évben megállapítja a bölcsődei ellátás intézményi térítési díját, ami a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.

5. § (1) Az intézményi térítési díjat a Gyvt. 146. § (2) bekezdése értelmében a törvényes képviselő az intézménnyel kötött megállapodásban rögzített időponttól kezdődően minden hónapban a Gytr. 7. § (1) a)-b) pontja alapján előre köteles megfizetni.

(2) Az intézményvezető gondoskodik a megállapodásban rögzített rendelkezések végrehajtásáról és ellenőrzéséről, továbbá az intézményi térítési díj befizetésének havi nyilvántartásáról.

(3) Az intézményi térítési díj vonatkozásában hátralékkal rendelkező gyermek esetében 15 napos határidő megjelölésével írásban felszólítja a törvényes képviselőt tartozásának rendezésére.

(4) Ha a határidő eredménytelenül telt el, az intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

(5) A (3) bekezdés szerint nyilvántartott díjhátralékról az intézmény vezetője negyedévenként tájékoztatja a Újhartyán Város Önkormányzatát, mint fenntartót a térítési díjhátralék behajtása érdekében, melyhez csatolja a fizetésre felszólításról szóló értesítést, illetve a házirendben foglaltak szerint azonnali hatállyal megszűnteti a törvényes képviselővel kötött megállapodást.

(6) Az önkormányzat az intézményvezető tájékoztatása alapján intézkedik a térítési díjhátralék behajtásáról vagy a behajthatatlan hátralék törléséről.

6. § (1) A gyermekek betegsége, illetve egyéb okokból történt hiányzása miatt - az intézményi jogviszony fennállása alatt – a törvényes képviselő teljes havi gondozási díj fizetésére kötelezett.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a törvényes képviselő

a) a bölcsőde fenntartó által jóváhagyott zárva tartás esetén

b) Vis major helyzetek esetén

c) egészségügyi zárlat esetén mentesül a gondozásért fizetendő térítési díj megfizetése alól.

(3) A kötelezett a nyári és téli zárva tartás idejére mentesül a gondozásért fizetendő térítési díj alól. Amennyiben a zárva tartás ideje nem teljes hónapra esik, a gondozásért fizetendő térítési díjat a tényleges gondozási napok napi térítési díja alapján kell meghatározni, illetve ha a bölcsődei ellátás kezdete nem hó elejére tevődik, ugyanezen feltételek érvényesíthetőek.3

(4) A Gyvt. 150. § (5) bekezdése értelmében ingyenes ellátásban kell részesíteni a jogosultat, ha a térítési díj fizetésére kötelezett jövedelemmel nem rendelkezik. A Gyvt. 150. § (6) bekezdés alapján bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás esetén6)*Bölcsődében, mini bölcsődében nyújtott bölcsődei ellátás esetén

a) a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek,

b) a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek,

c) a három- vagy többgyermekes család gyermekének,

d) *az átmeneti gondozásban lévő, az ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, a nevelésbe vett gyermek,

e) *a védelembe vett gyermek

gondozását térítésmentesen kell biztosítani. Ezekben az esetekben személyi térítési díj - a 21/B. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével - csak az étkezésért kérhető. A c) pont szerinti gyermekszámot a 21/B. § (3) bekezdésében foglaltak szerint kell meghatározni.4

7. § (1) A megállapodás a szülő kérésére bármikor felmondható, e szándékot azonban legalább 30 nappal előre írásban kell közölni a másik fél felé.

(2) A fenntartó az ellátást rendkívüli felmondással megszűntetheti, ha a gyermek törvényes képviselője a házirendet ismételten súlyosan megsérti. A fenntartó az ellátás megszűntetéséről, illetve az ellene tehető panaszról a szülőt írásban értesíti. Egyet nem értés esetén kézhezvételtől számított nyolc napon belül panaszjogával élhet.

(3) A felek között kötött megállapodás megszűnik az óvodai jogviszony kezdetével.

8. § Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. szeptember 1-től kell alkalmazni.

1. melléklet5

Bölcsődei ellátásban részesülő gyermekek után fizetendő intézményi térítési díj – külön feltüntetve a gondozási díj és étkezési díj tételeit

Jogosultság feltétele 6

Személyi térítési díj/
Gondozási díj

Étkezési díj

Bölcsődei ellátásban részesülő gyermek 7

Fix díj:
35.000 Ft/hónap/gyermek
(1670 Ft/nap/gyermek)

970 Ft/gyermek/nap

8

Újhartyáni állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek valamint Újhartyáni állandó bejelentett lakcímmel nem rendelkező gyermek 9

Szolgáltatást időszakosan igénybe vevő gyermek esetében:
5.000 Ft/nap/gyermek

970 Ft/gyermek/nap

1

Módosította a 9/2019 (IX.27.) sz ÖNK rendelet 1.§-a.

2

Módosította a 9/2019 (IX.27.) sz ÖNK rendelet 2.§-a

3

Módosította a 9/2019 (IX.27.) sz ÖNK rendelet 3.§-a

4

Módosította a 9/2019 (IX.27.) sz ÖNK rendelet 4.§-a

5

Módosította a 9/2020. (V.29.) sz ÖNK rendelet 1.§-a Módosította a 14/2022. (VIII.24.) sz ÖNK rendelet 1.§-a

6

Az 1. mellékletben foglalt táblázat fejléce az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Bölcsődei ellátásban részesülő gyermek” sora az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

9

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Újhartyáni állandó bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek valamint Újhartyáni állandó bejelentett lakcímmel nem rendelkező gyermek” sora az Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.