Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

2023.01.01.

Újhartyán Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIC. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja, hatálya

1. § A rendelet célja

a) az elhunytak emlékének méltó megőrzése

b) a kegyeleti szolgáltatás kultúrált színvonalon történő ellátásának biztosítása

c) a halottak nyughelye előtti tiszteletadás biztosítása a lelkiismereti meggyőződés, hitéleti tevékenységek, vallási szokások tiszteletben tartásával,

d) a köztemető fenntartásának és üzemeltetésének szabályozása,

tekintettel a helyi adottságokra, a temetési helyek kihasználásának szabályozására.

2. § (1) A rendelet hatálya Újhartyán város területén lévő és működő Újhartyáni Római Katolikus Egyházközség (hrsz. 334, a továbbiakban: temető) tulajdonában lévő, külön megállapodásban rögzített köztemetőre (a továbbiakban: köztemető) terjed ki.

(2) Az Újhartyáni Római Katolikus Egyházközség tulajdonában lévő temető területén Újhartyán Város Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) alábbi területet jelöli ki köztemető jogcímen, melyet a 1. melléklet tartalmaz:

a) az „A parcella” terület hátsó részén, a konténertől számított 1 métertől kezdődően.

b) a köztemető 10 méter * 10 méter területet foglal magába.

(3) Az önkormányzat az (2) bekezdésben meghatározott köztemetőre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét megállapodás útján teljesíti.

3. § A köztemető létesítésére, bezárására, megszüntetésére, újbóli használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény, valamint a végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

4. § A köztemetőben kegyeleti közszolgáltatáshoz, valamint az egyéb vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó feladatok e rendeletben foglalt szabályok, továbbá az Újhartyáni Római Katolikus Egyházközösség temetőszabályzatában foglaltak betartásával végezhetők.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges feltételek

5. § (1) A köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges személyi és tárgyi feltételek az önkormányzat és a temetőtulajdonos egyházzal kötött köztemető fenntartási megállapodásban foglaltak szerint biztosított.

(2) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Újhartyáni Római Katolikus Egyházközösség, mint tulajdonos és a mindenkori Üzemeltető gondoskodik, temető üzemeltetési szerződés alapján, az Önkormányzat számára térítés mentesen.

(3) A 2. § (2) bekezdésében megjelölt köztemető üzemeltetője: SZIGÜ Pest Megyei Temetkezési Zrt. és SZIGÜ Temető Üzemeltető Kft..

A temető használatának és igénybevételének szabályai

6. § (1) A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(2) A köztemetőben temetést a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: kormányrendelet) meghatározott módon lehet végezni.

7. § (1) A köztemetőben a ravatalozó csak temetés alkalmával használható a Kormány rendeletben meghatározottak szerint.

(2) A köztemetőben

a) a temetkezési szolgáltatást végzőnek a temetkezés időpontját megelőzően be kell jelentenie az üzemeltető részére,

b) temetkezési szolgáltatás a katolikus temetőben munkanapokon végezhető

c) építési, bontási jellegű tevékenység a katolikus temetőben a Fenntartó hozzájárulásával lehet.

A köztemető rendje

8. § (1) A köztemetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(2) A köztemetőben munkát végző vállalkozók, szolgáltatók az üzemeltető által meghatározott feltételekkel végezhetik feladataikat. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(3) Síremlék szakszerűtlen állításával másnak okozott kárért elsősorban a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék felett rendelkezni jogosult a felelős.

(4) A temetőben 12 éven aluli személyek csak felnőtt kíséretében tartózkodhatnak.

(5) A temetőben tilos olyan magatartás és tevékenység, amely sértheti a hely kegyeleti jellegét.

9. § (1) A temetőbe gépjárművel az Üzemeltető, a Fenntartó, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók, illetőleg külön engedély alapján a síremlék készítője (kivitelezője), vagy annak szállítója, valamint a temetkezési vállalkozó közlekedhet.

(2) A látogatók gépjárműveiket – (1) bekezdésben foglaltak kivételével – csak az erre a célra a temetőben parkolásra kijelölt helyen helyezhetik el.

(3) A temetőbe a vakvezető kutya kivételével állatot bevinni tilos.

(4) Tilos a temetőben bárminemű reklámtevékenységet folytatni.

10. § (1) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(2) A temető tisztán tartása az Üzemeltető feladata, a Tulajdonos és az Üzemeltető között fennálló szerződésben foglaltak szerint.

(3) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának fenntartása minden látogató érdeke.

(4) A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (különösen koszorú, virág, dísznövény, váza, mécses) szabad elhelyezni.

(5) Gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta. Egyéb esetben a tűzgyújtás és nyílt láng használata tilos.

(6) A temetőben keletkezett szemetet, hulladékot - kő, betontörmelék kivételével - csak a temető hulladékgyűjtő helyén (erre a célra elhelyezett hulladéktárolóban) lehet elhelyezni. A temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére szolgáló tárolóban a hulladék elhelyezése díjmentes.

(7) A köztemető területén a talajt, gyepet az üzemeltető engedélye nélkül felásni, elvinni továbbá fát vagy fásszárú növényt ültetni, kivágni elvinni tilos.

(8) Sírhelyet köteles gondozni a sírhely felett rendelkezési joggal bíró személy vagy megbízottja.

(9) A temetőben a sírokat az azokon lévő tárgyakat, síremlékeket, fákat, bokrokat, továbbá bármilyen más tárgyat, építményt megrongálni, beszennyezni nem lehet.

Temetési helyek

11. § (1) A köztemetőben a temetésre használt helyek a következők:

a) egyes sírhely,

b) egyes mélyített sírhely,

c) kettős sírhely,

d) gyermek sírhely,

e) urnafüke, 1-es,

f) urnafülke, 2-es

g) urnasírhely,

h) sírbolt

(2) A köztemetőben olyan elhunyt személy kerül végső elhelyezésre, akinek nincs eltemettető hozzátartozója.

(3) A köztemetőben temetési hely kijelölése a sorokban az elhalálozás sorrendjében történik, ha meglévő temetési hely felett nincs rendelkezési jog.

12. § (1) A sírhelyek méretezése

a) a) egyes sírhely 200 cm*90 cm

b) b) kettős sírhely 200 cm*190 cm

c) urnafülke 30*30 cm

d) sírbolt mérete (kétszemélyes)

da) hossza 2,7 m

db) szélessége 2,6 m

dc) mélysége 2,3 m

dd) további személyek temetése esetén a szélesség 0,6 m-el, a mélység 0,3 m-el nő.

(2) A sírgödör mélysége koporsó esetén 200 cm, koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljának legalább 160 cm mélyre kell kerülnie (mélyített sír) a felszíntől.

(3) Minden temetési helyet sírjellel kell ellátni.

13. § (1) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta.

(2) A temetkezési helyek használati idejét és megváltási díjait a temetőben a 2. számú melléklet tartalmazza.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható (újraváltható), melynek időtartamára a 2. számú mellékletben foglaltak irányadóak.

Temető fenntartási hozzájárulás díja

14. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a temető használata után temetőfenntartási hozzájárulást köteles fizetni.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja: 5000- Ft/nap.

A létesítmények a vállalkozók részéről történő igénybevételének díja

15. § (1) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a mindenkor hatályos Újhartyán Római Katolikus Egyházközösség Temetőszabályzatában meghatározott díj fejében vehetik igénybe.

(2) A temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj mértékét a temetőben a 3. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az üzemeltetést ellátó vállalkozó az 1. §-ban foglaltak érvényesítésére együttműködnek a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temető fenntartójával, üzemeltetőjével, az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal.

(4) A temető nyitva tartását a mindenkor hatályos Újhartyán Római Katolikus Egyházközösség Temetőszabályzata tartalmazza.

Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 19/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Köztemető területe az Újhartyáni katolikus temetőben

2. melléklet a 19/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Temetkezési helyek megváltási díjai:
egyes sírhely: 25.000,- Ft/25 év
kettős sírhely 50.000,- Ft/25 év
gyermeksírhely: ingyenes/25 év
urnafülke 1-es 20.000,- Ft/10 év
urnafülke 2-es 40.000,- Ft/10 év
urnasírhely 25.000,- Ft/ 25 év
sírbolt (kripta) 500.000,- Ft/60 év

3. melléklet a 19/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelethez

Temetői létesítmények, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételi díjai
A díjak a mindenkor hatályos Újhartyáni Római Katolikus Egyházközség temetőszabályzatában foglaltakkal összhangban kerülnek meghatározásra.
Ravatali terem ill, ravatalozási hely igénybevetéli díja: 18.000,- Ft/alkalom
Ravatalozási berendezések használati díja: 18.000,- Ft/alkalom
Hűtő-tároló igénybevételi díja:
72 órán belüli alapdíj: 7.000,-Ft,.
72 órán túl: (alapdíj+naponként) 2.000,- Ft/nap
Ravatalozás
koporsó: 25.000,- Ft
urna:15.000,- Ft
Sírásás, sírhelynyitás díja:
felnőtt: 25.000,- Ft
gyermek: 6.000,- Ft
urna: 10.000,- Ft
Temetőn belül az elhunyt szállítása: 8.000,- Ft
Temetőn belül a hamvak szállítása:6.000,- Ft
Elhunyt sírba helyezése: 6.000,-Ft
Hamvak sírba helyezése: 4.000,- Ft
Visszahantolás díja:
felnőtt sírhely: 9.000,- Ft
gyermek sírhely: 3.000,- Ft
urnasírhely: 5.000,-Ft
Regisztrációs díj: 2000,-Ft
Exhumálás: 22.000,-Ft
Újratemetés: 20.000,-Ft
Kommunális díj: 20.000,-Ft/temetés
Az adatok az ÁFA-t nem tartalmazzák.