Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004.(IX.30.) önkormányzati rendelete

Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Hatályos: 2015. 05. 01

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2004.(IX.30.) önkormányzati rendelete

Erdőkertes Község Önkormányzata Képviselő-testületének

2015.05.01.

10/2015. (IV. 30.), 13/2014. (XII. 18.), 10/2013. (IV.26.), 2/2013. (II. 08.), 15/2008. (12.04.) és 6/2008. (04.29.) önkormányzati rendelettel módosított

10/2004. (09.30.) önkormányzati rendelete a talajterhelési díjról

egységes szerkezetben

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény 21/A. § (2) bekezdésében1 kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2
I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (továbbiakban Kvt.) 60. §-ának rendelkezéseivel összhangban elősegítse a környezetbe történő anyagkibocsátás csökkentését, a környezet és természet megóvása érdekében a leghatékonyabb megoldások alkalmazását, valamint az állam és környezethasználók közötti arányos teherviselést.

2. § (1) A rendelet alkalmazásában:

a) A környezethasználó a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 2. § (2 ) b) pontja szerinti mindazon természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, akik, vagy amelyek a környezettel kapcsolatban jogokkal rendelkeznek, illetve akiket, vagy amelyeket kötelezettségek terhelnek, a környezetet igénybe vevő, talajterhelő, veszélyeztető, illetve szennyező tevékenységet folytatnak.

b) környezethasználat: a környezetnek vagy valamely elemének igénybevételével, illetőleg terhelésével járó hatósági engedélyhez kötött tevékenység;

c) környezetterhelés: valamely anyag vagy energia közvetlen vagy közvetett kibocsátása a környezetbe;

d) települési folyékony hulladék: az a szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz, amely emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerekből, valamint a gazdasági, de nem termelési, technológiai eredetű tevékenységből származik.

A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet Erdőkertes község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed azokra a környezethasználó természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a környezethasználat során jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, és akik környezetterheléssel járó anyagot bocsátanak a környezetbe (továbbiakban kibocsátó).

(3) A rendelet tárgyi hatálya: Az ingatlanon keletkező települési folyékony hulladék által okozott talajterhelés.

II. Fejezet

Talajterhelési díj

4. § (1) A talajterhelési díj fizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és a helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaz.

(2) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (3) bekezdésben meghatározott alapja, és a (4) bekezdésben meghatározott egységdíj az (5) bekezdésben meghatározott területérzékenységi szorzó és a (6) bekezdésben meghatározott veszélyeztetési szorzó határozza meg.

(3) A talajterhelési díj alapja „A, a helyi vízgazdálkodási jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezés esetében a szolgáltatott víz mennyisége, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

(4)3 A talajterhelési díj egységdíját a környezetterhelési díjról szóló mindenkor hatályos törvény állapítja meg

(5) A területérzékenységi szorzó Erdőkertes község közigazgatási területén: „T” = 1.5

(6) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait a Törvény 3.sz. melléklete határozza meg.

(7) A talajterhelési díj mértéke csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából a települési folyékonyhulladék-kezelési közszolgáltatásra megbízott szervezettel szállíttat el.

(8)4 Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát, ammónium, szulfát, klorid tartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20 %-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot felmérés keretében mért értéket.

A díj megfizetése, a díjból származó bevételek felhasználása

5. § (1) A díjfizetési kötelezettség a vízvezeték hálózatra korábban rákötött ingatlanokon e rendelet hatályba lépésétől keletkezik, egyebekben a szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés napjáig.

(2) A kibocsátó a negyedévi díjelőleget a negyedév utolsó napjáig fizeti meg a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a tárgyévet megelőző év tényleges kibocsátásai alapján fizetett teljes díj negyedének megfelelő összegben.

(3) Ha a kibocsátó folyamatosan működtet kibocsátást mérő rendszert, a mérések alapján a folyó negyedévre irányadó díjelőleget kell megfizetni.

(4) A kibocsátó a tárgyévet követő március 31-ig, a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és a befizetett díjelőlegek különbözetét megfizeti, illetve a -túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámítja, vagy visszaigényli.

(5) 2004. évben a negyedéves díjelőleg a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján egy naptári évre számított díj negyedének megfelelő összeg (képzett díjelőleg). Amennyiben a talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátónál a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok nem állnak rendelkezésre, úgy a vízjogi engedélyben meghatározott kibocsátási adatokat kell figyelembe venni.

(6) A kibocsátó a talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt talajterhelési díj számla javára fizeti be. A talajterhelési díj számláján rendelkezésre álló összeget a befizetést követő hónap 10. napjáig Erdőkertes Község Önkormányzata Környezetvédelmi Alap javára kell átutalni.

(7) A talajterhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó 2004. évben az e törvény alapján megállapított talajterhelési díj 20%-át, 2005. évben 40%-át, 2006. évben 50%-át, 2007. évben 75%-át, 2008. évben 90%-át, a 2009. évtől 100%-át köteles megfizetni.

A díjfizetési kötelezettség bevallása, adatszolgáltatás

6. § (1) A talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az Önkormányzat adóhatósága látja el.

(2) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig tesz bevallást az Önkormányzat adóhatósága által rendszeresített bevallási nyomtatványon e rendelet 1 sz. függeléke szerint.

(3) Ha a gazdálkodó szervezet több telephelyet működtet, bevallásában az adatokat telephelyenként tünteti fel.

(4) A 2004. évben a kibocsátó 2004. évi díjfizetési kötelezettségéről október 30. napjáig köteles bejelentést tenni.

(5) A kibocsátó köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint a mértéke telephelyenként megállapítható.

(6) A kibocsátó a díjfizetés kötelezettség keletkezéséről, változásáról, megszűnéséről köteles bejelentést tenni, annak bekövetkeztésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságánál az erre a célra rendszeresített nyomtatványon e rendelet 1.sz. függeléke szerint.

(7) A települési szennyvíz-csatornamű üzemeltetője a kibocsátó azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat az adóhatóság részére:

a.) tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,
b.) minden negyedévet követő 10. napjáig a kibocsátók köréről.
c.)5 2013. évről a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, az alábbi bontásban szolgáltat adatot: a tárgyév május 31.6 napjáig történt vízfogyasztás és éves vízfogyasztás.

Egyes jogkövetkezmények

7. § A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításhoz és a beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására a Törvényben és ezen Rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII.tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Méltányossági eljárás7

8. § (1) A kibocsátó magánszemély méltányossági kérelme alapján első fokon a jegyző jár el.

(2) A jegyző méltányossági jogkörben hozott döntése elleni fellebbezést a Pest Megyei Kormányhivatal bírálja el.

(3) A jegyző a magánszemély kérelme alapján, az őt terhelő talajterhelési díjat mérsékelheti vagy elengedheti, ha azok megfizetése a kibocsátó és vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

(4)8

(5) A jegyző a kibocsátó magánszemély kérelmére a nyilvántartott talajterhelési díjra részletfizetést, fizetési halasztást engedélyezhet, ha a fizetési nehézség átmeneti jellegű, a kérelmezőnek nem róható fel és annak megfizetése, körülményeire tekintettel, aránytalanul súlyos megterhelést jelent
(6) A kérelemhez csatolni kell az elbíráláshoz szükséges dokumentumokat (pl. jövedelemigazolás, nyugdíjszelvény, stb.).
(7) A jogosultság fennállása esetén a kedvezmény csak a tárgyévre adható meg a tárgyévben benyújtott kérelem alapján.
(8) A (4) bekezdésben meghatározottaknak kedvezmény nem adható, ha életvitelük, vagyoni helyzetük a szociális alapú mentesítést nem indokolja.

8/A. §9 (1) Az a kibocsátó, aki a 2012. november 12. napján üzembe helyezett közcsatorna működési területén végez környezethasználó tevékenységet az üzembe helyezést követő 90. naptól 2013. május 31.10 napjáig a fizetési kötelezettség alól mentesül.

(2) A terület műszaki lehatárolását jelen rendelet 1 sz. függeléke tartalmazza.”

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2004. október 1-jén lép hatályba.

10. §

Jogharmonizációs záradék

E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.11
Erdőkertes, 2004. szeptember 30.
Pásztor László sk. Vargáné Rajna Ágnes sk.
polgármester jegyző
Kihirdetve: 2004. október 1. Vargáné Rajna Ágnes sk.
jegyző
A rendelet módosítása kihirdetve: 2008. április 30-án.
Vargáné Rajna Ágnes sk.
jegyző
Módosítással egységes szerkezetben kihirdetve:
Erdőkertes, 2013. február 9. Vargáné Rajna Ágnes sk.
címzetes főjegyző
Módosítással egységes szerkezetben kihirdetve:
Erdőkertes, 2013. április 30.
Vargáné Rajna Ágnes sk.
címzetes főjegyző
Módosítással egységes szerkezetben kihirdetve:
Erdőkertes, 2014. december 22. Vargáné Rajna Ágnes sk.
címzetes főjegyző
Záradék!
Egységes szerkezetben 2015. május 8-án kihirdetve.
Erdőkertes, 2015. május 8.
Vargáné Rajna Ágnes
címzetes főjegyző
1.sz. betétlap a Talajterhelési díj bevalláshoz

Mentesítési kérelem

a 2004.évre vonatkozó díjfizetési kötelezettség alól

Kérem, a díjfizetési köztelezettség alól mentesíteni szíveskedjenek, tekintettel arra, hogy a háztartásomban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén a 200 %-át.
A kérelemhez csatolni szükséges a jövedelemigazolásokat!
A nyilatkozatomban foglaltak a valóságnak megfelelnek.
Kelt, …………………………………. Aláírás:…………………………………….
2.számú betétlap a Talajterhelési díj bevallásához

Nyilatkozat adatváltozásról

A kibocsátó a díjfizetés kötelezettség keletkezéséről, változásáról, megszűnéséről köteles bejelentést tenni, annak bekövetkeztésétől számított 15 napon belül az önkormányzati adóhatóságánál.
Adatváltozás oka12: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Adatváltozás ideje:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Csatolt mellékletek:
………………………………………………………………………………………………………………
A nyilatkozatomban foglaltak a valóságnak megfelelnek.
Kelt:………………………………….. aláírás:………………………………………..
1

Mód. 6/2008. (04.29.) ÖK. rendelettel. Hatályba lép: 2008.04.30-án.

2

Módosította: 10/2015. (IV. 30.) önk. rendelet 5. §-a. Hatályos: 2015. május 1-jétől.

3

Módosította: 2/2013.(II.08.) önk.rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2013. február 9-től

4

Módosította: 2/2013.(II.08.) önk.rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályos: 2013. 02. 09-től

5

Módosította: 2/2013.(II.08.)önk.rendelet 1. § (3) bekezdése, hatályos: 2013. 02. 09-től

6

Módosította: 10/2013.(IV.26.) önk.rendelet 1. §-a. hatályos: 2013.04.27-től

7

Módosította: 2/2013.(II.08.)önk.rendelet 2. § (1) bekezdése, hatályos: 2013. 02. 09-től

8

Hatályon kívül helyezte 13/2014. (XII. 18.) önk.rendelet 4. § (5) bekezdése, hatályos: 2014. 12. 19-től

9

Módosította: 2/2013.(II.08.)önk. rendelet 2. § (2) bekezdése, hatályos: 2013. 02. 09-től

10

Módosította: 10/2013.(IV.26.) önk.rendelet 2. §-a, hatályos: 2013. április 27-től

11

Mód. 15/2008. (12.04.) sz. ÖK. rendelettel

12

Tulajdonosváltozás esetén kérjük az új tulajdonos adatait megadni, adásvételi szerződést csatolni szíveskedjenek.