Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013.(VII.29.) önkormányzati rendelete

a településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól

Hatályos: 2013. 08. 01- 2015. 01. 31


Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42.§ 1. pontja által biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


I. fejezet

Általános rendelkezések

1. §


(1) E rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek elősegítik a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak, tartóinak, valamint az állattartással érintettek érdekeinek érvényesülését, s biztosítják, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét ne veszélyeztesse.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a)Kedvtelésből tartott állat: a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló    41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti fogalom.

b)Állattartás: kedvtelésből tartott állatok tartása

c) Állattartó: tulajdonos, illetve, aki gondozza, tartja, felügyeli.



2. §


  1. (1) E rendelet hatálya – a (2) bekezdésben megállapított kivétellel – az önkormányzat közigazgatási területén folytatott állattartásra terjed ki.
  2. (2) A rendelet hatálya nem terjed ki az egészségügyi és állategészségügyi szerveknél, valamint a fegyveres erőknél és rendészeti szerveknél folytatott állattartásra.

II. fejezet

Az állattartás általános szabályai

3. §


  1. (1) A község közigazgatási területén állatot – a közegészségügyi, állategészségügyi, állatvédelmi és környezetvédelmi rendelkezések betartása mellett – e rendeletben foglalt szabályok szerint lehet tartani.
  2. (2) Az állatok tartására szolgáló létesítményeket kialakítani a közegészségügyi, állategészségügyi és környezetvédelmi jogszabályok betartásával lehet. Az létesítmények megvalósítása során alkalmazandó védőtávolságokat e rendelet Mellékletének 1. pontja tartalmazza.
  3. (3) Erdőkertes közigazgatási területén a teleknagyságra tekintettel meghatározott egyedszámú eb tartható, jelen rendelet Mellékletének 2. pontjában meghatározottak szerint.


4. §


  1. (1) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről gondoskodni. Amennyiben az állat elhelyezéséről gondoskodni nem tud, úgy előzetes bejelentés alapján – a felmerülő költségek megtérítése ellenében – az állat elszállításáról az önkormányzat által alkalmazott gyepmester gondoskodik.
  2. (2) Tilos az állattartó által megunt vagy egyéb ok miatt nem tartható állatot szabadon engedni, elhagyni.


5. §


  1. (1) Az állattartónak biztosítani kell, hogy az állattartással senkinek kárt ne okozzon. A kedvtelésből tartott állat csak oly módon tartható, hogy a közterületet, a lakóépületek közös használatú helyiségét, a lakások erkélyét, teraszát, loggiáját, ablakpárkányát ne szennyezze.
  2. (2) Az esetleges szennyeződést a tulajdonos, illetőleg az állat felügyeletével megbízott személy köteles haladéktalanul eltávolítani.
  3. (3) Az állattartással érintett területeken a keletkező trágya gyűjtését zárt, résmentes födéllel ellátott, vízzáró módon kiképzett trágyatárolóban kell gyűjteni.

(4) A trágyatároló kiürítéséről szükség szerint kell gondoskodni. A tárolóból a trágyalé kifolyását, illetőleg a csapadékvíz oda való befolyását meg kell akadályozni.

III. fejezet

Az állatok tartása és elhelyezése

6. §


  1. (1) Az állattartó köteles az állatot úgy tartani, hogy a szomszédos ingatlantulajdonost, valamint az azonos lépcsőházban lakó, illetve a falszomszéd, továbbá a közös lakáshasználók nyugalmát tartósan vagy rendszeresen ne zavarja, szabad mozgásukat ne gátolja.
  2. (2) Az érintett lakók az (1) bekezdésben foglaltak be nem tartása esetén az állattartás korlátozását vagy megszüntetését kérhetik. Az érdekeltek nyilatkozatai, vagy a szakhatóságok véleménye alapján a polgármester az állattartást korlátozhatja vagy megtilthatja.


7. §


  1. (1) Bekerítetlen ingatlanon kedvtelésből tartott állatot szabadon tartani tilos. Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy a kedvtelésből tartott állat tartási helyét ne hagyhassa el.
  2. (2) Amennyiben az állattartó a kedvtelésből tartott állatot kennelben tartja, a kennel közvetlenül a szomszéd kerítésére nem építhető, minimum a kerítéstől számított 1 méter távolságot be kell tartani, oly módon, hogy az az építési oldalon helyezhető el. A kerítés mentén a telepítési távolságok betartásával növényzetet kell telepíteni.
  3. (3) Bekerített ingatlanon kedvtelésből tartott állat fixen rögzített (lecövekelt) láncon nem tartható.
  4. (4) Bekerített ingatlanon kedvtelésből tartott állat kennelben, vagy szabadon tartható, azonban a kerítést úgy kell kialakítani, hogy a kedvtelésből tartott állat közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását megakadályozza.

IV. fejezet

Az ebtartás szabályai

8. §


  1. (1)Az ebet a lakóház közös használatú helyiségeiben s annak udvarán biztonságos – vezetésre alkalmas – pórázon kell tartani. Harapós vagy támadó természetű ebet a harapás ellen szájkosárral kell ellátni.
  2. (2) A lakóházak közös használatú területein, ahol a hely hiánya miatt a kikerülés és a biztonságos távolságtartás nem lehetséges, az ebre szájkosarat kell tenni vagy nyakörvénél fogva kell vezetni.
  3. (3) Bekerített ingatlanon tartott ebnek a kerítés résein történő kiharapását az állattartó köteles megakadályozni.


9. §


(1) Harapós, támadó vagy kiszámíthatatlan természetű eb tartása esetén az ingatlan vagy a ház bejáratán szembetűnő módon erre utaló figyelmeztető táblát kell elhelyezni.

(2) A szabadon tartott eb számára minden esetben a méretének megfelelő ólat kell építeni.


10. §


Tilos ebet beengedni, bevinni, illetve tartani a vakvezető, terápiás kutya, valamint az intézmény őrzését szolgáló eb kivételével:

  1.             a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe,
  2.             b) üzletbe, vásárcsarnok vagy piac területére, vágóhídra, élelmiszer-feldolgozó üzembe,
  3.             c) nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmény és fürdő, valamint strand területére,
  4.             d) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe,
  5.             e) a temető területére,
  6.             f) a játszótér területére.

V. fejezet

Eljárási szabályok és záró rendelkezések

11. §


E rendelet szabályainak megsértése esetén – amennyiben az intézkedésre jogszabály nem a jegyzőt vagy más szervet jogosítja fel – a polgármester az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartást korlátozza vagy megtiltja.


12. §


  1. (1) E rendelet 2013. augusztus 1. napján lép életbe.
  2. (2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  3. (3) Hatályba lépésével egyidejűleg érvényét veszti Erdőkertes Község Önkormányzatának többször módosított 13/2008. (12.04.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól.


Erdőkertes, 2013. július 15.




                        Dr. Pásztor László                                                    Vargáné Rajna Ágnes

                           polgármester                                                             címzetes főjegyző


Kihirdetve:

Erdőkertes, 2013. július 29.

                                                          


                                                                                                          Vargáné Rajna Ágnes

                                                                                                             címzetes főjegyző