Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2013.(III.29.) önkormányzati rendelete

A településképi bejelentési eljárásról egységes szerkezetben

Hatályos: 2014. 10. 01- 2017. 12. 28

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének

 10/2014. (IX. 26.) önkormányzati rendelettel módosított 7/2013. (III. 29.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról

egységes szerkezetben



Erdőkertes Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő- testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62.§ (6) bekezdés 3. pontjában szereplő felhatalmazás alapján — figyelemmel az Étv. 6/A.§ (2) bekezdésében, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendeletben, továbbá az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI.8.) Kormányrendeletben, továbbá a településképi véleményezési eljárásról szóló 6/2013. (III. 29.) önkormányzati rendeletben foglaltakra - a településképi bejelentési eljárás részletes szabályairól a következő önkormányzati rendelet alkotja.



ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja

1.§


A rendelet célja Erdőkertes község építészeti, városképi illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött egyes építési munkákkal kapcsolatban — a helyi adottságok figyelembevételével — a városépítészeti illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények érvényesítése, valamint a beépítésre szánt területek rendeltetésszerű használatának biztosítása, vagyis az épített környezet rendezett és esztétikus kialakítása.



2. A rendelet hatálya

2.§


          (1) A rendelet hatálya Erdőkertes közigazgatási területére terjed ki.

(2)  A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely Erdőkertes közigazgatási területén

a)   a jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységet kíván végezni,

b)   Erdőkertes község közigazgatási területén új reklámfelület hordozót kíván elhelyezni, meglévőt felújítani, valamint ilyen célra — meglévő épület homlokzatán — felületet alakít ki, illetve

c)   meglévő épületek, építmények rendeltetését, rendeltetési egységek számát — épület egy részére vagy az épület egészére vonatkozóan — megváltoztatja.

(3)       A településrendezésről és a helyi építési szabályzatról szóló önkormányzati rendeletet, a településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendeletet, valamint a településképi véleményezési eljárásokról szóló 4/2013. (II. 20.) önkormányzati rendeletet a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.

A TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS


  1. A településképi bejelentési eljárással érintett területek

3.§


A jelen rendelet előírásai szerint településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az összes beépítésre szánt és beépítésre nem szánt övezetben.


  1. A településképi bejelentési eljáráshoz kötött építési tevékenységek

4.§


(1) A 3. § szerinti területekre vonatkozóan az alábbi építési tevékenységek csak a településképi bejelentési eljárás alapján végezhetők:

a) meglévő épületek homlokzatának felújítása, amennyiben csak a homlokzati felület anyagát, felületképzését, vagy színét érinti.

b) a meglévő épület közterületről látható homlokzatához illesztett előtető építése, bővítése, átalakítása,

c)

[1]

d) meglévő épületek, építmények önálló rendeltetési egységei számának, vagy az építmények rendeltetésének – épület egy részére vagy az épület egészére vonatkozó – megváltoztatása, különösen, ha az telephely engedélyezési eljárást teszi szükségessé,  ha a korábbi rendeltetéshez képest környezetvédelmi (zaj- és légszennyezés) szempontból kedvezőtlenebb helyzetet teremthet, jelentősen megváltoztatja az ingatlanon belüli gépjármű forgalmat, az előírások szerinti többlet parkolóhelyek kialakítását, a közterületi csatlakozás megváltoztatását teszi szükségessé,

e) a jogszabály szerint építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött reklámok, cégérek, hirdetők, valamint transzparensek elhelyezése magán- és közterületen, külön reklámhordozón, épületek homlokzatán, ingatlanok kerítésén (kivéve akkor, ha fennállása 30 napot meg nem haladó, ideiglenes jellegű),

f) nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, amelynek mérete együttesen meghaladja a 10 m3 térfogatot. (50 m3 térfogat felett 3 m gerincmagasság felett engedély köteles)

g) jelzőtábla (a szabványos közlekedési jelzőtábla kivételével), szobor, emlékmű, kereszt, emléktábla elhelyezése közterületen, amennyiben annak talapzatával együtt mért magassága meghaladja a 3,0 métert, (6 m felett engedély köteles)

h) a telek természetes terepszintjének 1,0 méter vagy annál kisebb mértékű, végleges jellegű megváltoztatása a telekhatár mentén 3,0 méteres sávban.

i) a telek közterület felőli határán kerítés építése, szerkezeti változást eredményező felújítása, kerítéskapuk áthelyezése és létesítése,

j)

[2]

k)

[3]

l)

[4]


  1. A településképi bejelentési eljárás lefolytatása

5.§[5]



  1. §


(1) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó igazolást, illetve a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül adja ki.

(2) A 4.§ szerinti tevékenység a bejelentés alapján — az 5. § (4) bekezdés szerinti igazolás birtokában megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(3) A bejelentés tárgyát képező építési tevékenység a bejelentés tudomásul vételétől számított 6 hónapon belül folytatható.

(4) A bejelentés tárgyát képező építési tevékenység befejezését, az építmény elkészültét - a biztonságos és rendeltetésszerű használhatóvá válástól számított – 15 napon belül be kell jelenteni Erdőkertesi Polgármesteri Hivatalhoz.

(5) A polgármesternek a településképi bejelentéssel kapcsolatos döntését a főépítész készíti elő.

(6)

[6]


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

  1. §


A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.


Erdőkertes, 2013. március 20.


                 Dr. Pásztor László sk.                         Vargáné Rajna Ágnes sk.

                         Polgármester                                       címzetes főjegyző

                                   

Kihirdetve:

Erdőkertes, 2013. március 29.

                                                                                                                                                                                                                                                                   Vargáné Rajna Ágnes sk.

                                                                                                   címzetes főjegyző


Záradék!                                                                                                                                  

Egységes szerkezetben 2014. szeptember 30-án kihirdetve:

Erdőkertes, 2014. szeptember 30.



                                                                                                                                                                                                                                                                        Vargáné Rajna Ágnes

                                                                                                       címzetes főjegyző


           

[1]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től

[2]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től

[3]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től

[4]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től

[5]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től

[6]

Hatályon kívül helyezte: 10/2014. (IX.26.) önk. rend. 5. § (3) bekezdése. Hatályos: 2014. 10. 01-től