Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(III.1.) önkormányzati rendelete

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Hatályos: 2014. 03. 01- 2022. 12. 08

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014.(II. 28.) önkormányzati rendelete a temetőről és a temetkezés rendjéről

2014.03.01.

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Erdőkertes közég közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő temetőre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettetőkre, a temetőben temetkezési szolgáltatást, valamint egyéb temetői munkát (síremlékállítás) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre, valamint a temetőt látogatókra.

(3) A temető elhelyezkedése: Erdőkertes község közigazgatási területén fekvő erdőkertesi 3857, 3858 és 3861 hrsz-ú ingatlanokat egybefoglaló, összefüggő területet képező, az önkormányzat tulajdonában álló, működő temető.

Nyitva tartás: 0-tól 24 óráig

2. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újrahasznosítása

2. § A temető létesítésére, lezárására, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai:

3. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temető területére gépjárművel behajtani – a hallott és szemétszállító, valamint mozgáskorlátozottak járművei és a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – nem szabad.

(3) Síremlék építéséhez az építőanyagok beszállítása gépjárművel indokolt ideig történhet. Temetés napján építőanyagok beszállítása tilos és építési tevékenység a temetés időtartama alatt nem folytatható.

(4) A temetőben munkáját végző vállalkozó tevékenysége során e rendeletben foglaltakat köteles betartani.

(5) A temetőben munkát végző vállalkozó, vállalkozás köteles bejelenteni a temetőben végzendő tevékenység időpontját, víz, vagy áram felhasználási igényét.

4. § (1) A temető területén lévő sírhelyek gondozását, beültetését, a sírhely felett rendelkezni jogosult maga, vagy megbízottja végzi.

(2) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni. Kő, beton továbbá egyéb kommunális hulladék konténerben való elhelyezése tilos!

(3) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását, elvégezni, a síremlék állagának megóvásáról – a balesetek elkerülése végett – gondoskodni.

(4) A temetőben fát csak Erdőkertes Község Önkormányzata ültethet.

(5) A temető fenntartását Erdőkertes Község Önkormányzata látja el.

(6) Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat az önkormányzat temetőgondnok alkalmazásával látja el.

(7) )12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

4.Temetkezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) A temetések időpontját az önkormányzat alkalmazásában álló temetőgondnoknál kell bejelenteni.

(2) A temetőben - a jelen rendelet függelékeként nyilvántartott - kialakított sírhelytáblák és temetési helyek igénybevételével lehet temetkezni, a gondnok által kijelölt helyeken.

(3) A temetőben a következő temetkezési helyek biztosítottak: koporsós sírhelyek, urnás sírhelyek, urnafülkék (kolumbáriumok), sírboltok építésére kijelölt helyek.

(4) A sírhely egyes vagy kettes sírhely lehet. A temetőben alkalmazott temetési helyek szélessége egyes sírhely esetében 210 cm X 90 cm, kettes sírhely esetében 210 cm X 190cm hosszúsága 190 cm, egymástól való távolsága 60cm.

(5) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető.

(6) Urnasírhely területe 80 x 60 cm, melyben legfeljebb négy urna elhelyezése engedélyezett

(7) Az urnafülke 30x30 cm, egy urna elhelyezésére alkalmas.

(8) A sírhely kijelölése igény szerint a sírhely nyilvántartás alapján történik. Az igényt a temetőgondnoknál kell benyújtani.

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama: egyes vagy kettes sírhely esetén 25 év, vagy az utolsó koporsó rátemetésének urna elhelyezésének napjától számított 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megváltásáért térítési díjat kell fizetni.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható. A temetési hely az újbóli megváltás idején érvényes időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult, vagy annak leszármazója (örököse) által újból megváltható.

(4) A térítési díjakat a jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(5) Ha a használati idő leteltét követően a sírt illetve a temetkezési helyet 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni

5. Temetkezési szolgáltatás

7. § (1) Temetkezési szolgáltatások a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény 25. §-ban felsorolt tevékenységek.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzőknek temető fenntartási hozzájárulást nem kell fizetni.

(3) A temetőben végzett vállalkozási tevékenységgel összefüggő vízhasználatért, áramvételezésért díjat nem kell fizetni.

(4) A temetőben a temetkezési szolgáltatást az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy rendeli meg.

6. Díszsírhely kijelölése

8. § .(1)Erdőkertes Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a nagyközségi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelybe - a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett - az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(4) A díszsírhely gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában - az Önkormányzat megbízására és költségére a fenntartó köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját írásban kell értesíteni.

(6) A díszsírhely-parcellában a koporsónak a földbetemetése, vagy elhamvasztás után az urna kolumbáriumba helyezése megengedett.

7. Záró rendelkezések

8. § (1) A jelen rendelet 2014. március 1. napjával lép hatályba.

(2) Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 7/2000(12.14.) számú önkormányzati rendelet a hatályát veszti.

Erdőkertes, 2014. február 21.
dr. Pásztor László Vargáné Rajna Ágnes
polgármester címzetes főjegyző
Kihirdetve:
Erdőkertes, 2014. február 28.
Vargáné Rajna Ágnes
címzetes főjegyző

1. melléklet