Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015.(I.29.) önkormányzati rendelete

A településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 14/2013. (VII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 01- 2015. 02. 01

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2015. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló

14/2013. (VII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról



Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pontja alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletmódosítást fogadja el:

1. §

(1) A településen kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályairól szóló 14/2013. (VII. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R.) 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A keletkezett állati eredetű ürülék kezeléséről, ártalmatlanításáról, elszállításáról – a környezet szennyezése nélkül – rendszeresen gondoskodni kell. A tárolóból a trágyalé kifolyását, illetőleg a csapadékvíz oda való befolyását meg kell akadályozni.

(2) A R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Bekerítetlen ingatlanon kedvtelésből tartott állatot szabadon tartani tilos.

(2) Bekerített ingatlanon kedvtelésből tartott állat tartása esetén a kerítést úgy kell kialakítani, hogy az a kedvtelésből tartott állat közterületre való kijutását, szomszédos ingatlanokra történő bejutását megakadályozza.

(3)Bekerített ingatlanon kedvtelésből tartott állat fixen rögzített (lecövekelt) láncon nem tartható.

(4) Amennyiben az állattartó a kedvtelésből tartott állatot kennelben tartja, a kennel közvetlenül a szomszéd kerítésére nem építhető, minimum a kerítéstől számított 1 méter távolságot be kell tartani, oly módon, hogy az az építési oldalon helyezhető el. A kerítés mentén a telepítési távolságok betartásával növényzetet kell telepíteni.

(5) A gyepmesteri feladattal megbízott személy a gazdátlan, kóbor állatot a közterületen befogja és elszállítja az állatok átmeneti őrzésére kijelölt telepre, ahol a befogott állatot tulajdonosa 14 napon belül kiválthatja a felmerült költségek befizetése ellenében. A 14 nap elteltét követően a befogott állat a gyepmesteri telepre kerül elszállításra.

(3) A R. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az elhullott állatok tetemének elszállításáról, ártalmatlanná tételéről saját költségen a külön jogszabályban előírt módon a tulajdonos köteles gondoskodni.

(2) A közterületen talált állati hulla elszállításáról – ha annak tulajdonosa ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodik – az Önkormányzat gondoskodik. A tulajdonos ismertté válása után az elszállítással, valamint az ártalmatlanítással járó költségeket a tulajdonos köteles az Önkormányzat számára megtéríteni.

2. §

(1) E rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről – az SZMSZ-ben meghatározott módon – a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a R. 3. § (1) és (3) bekezdése, a 4. §-a, az 5. § (1) és (2) bekezdése, a 8. § (1) és (2) bekezdése, a 9. § (2) hatályát veszti.

Erdőkertes, 2015. január 22.



                            Dr. Pásztor László                                                  Vargáné Rajna Ágnes

                               polgármester                                                          címzetes főjegyző

Záradék:

A rendelet 2015. január 29-én került kihirdetésre.

Erdőkertes, 2015. január 29.

                                                                                                           Vargáné Rajna Ágnes

                                                                                                              címzetes főjegyző