Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016.(XI.28.) önkormányzati rendelete

A közterületek rendjéről szóló 14/2008. (XII. 04.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 12. 01- 2016. 12. 01

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendjéről szóló

14/2008. (12. 04.) önkormányzati rendelet módosításáról


Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletmódosítást fogadja el:


1. §

A közterületek rendjéről szóló 14/2008. (12. 04.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdés b) pontja az alábbiak szerint kiegészül:

(1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

b) figyelemmel a településképre jelen rendelet 2. sz. melléklete műszaki előírásainak megfelelő, az önkormányzat által szabványosított, szerelt és bérelhető hirdető berendezésen történő reklám, valamint molinó felület, reklámzászló és reklám céllal elhelyezett tárgyak elhelyezéséhez.

2. §

A Rendelet 12. § (1) bekezdése az alábbiak szerint kiegészül:

(1) A jelen rendeletben foglalt előírások megtartását a közterület felügyelet, a polgármesteri hivatal munkatársa a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizheti.

3. §

(1) A Rendelet 14. § (6) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(6) A község közigazgatási területén tilos a nyílt téri égetés, kivéve a kerti szárított zöldhulladék (fű, avar, gallyak stb.) szeptember 1-től május 31-ig minden hét keddjén 6.00 órától 20 óráig és szombatján 6 órától 12 óráig terjedő időszakban történő égetését, abban az esetben, ha nincs tűzgyújtási tilalom, országos tűzgyújtási tilalom elrendelve. Az égetést ezen időpontokon belül lehet megkezdeni és teljesen befejezni, azaz a füstöt is megszüntetni földtakarással, illetőleg vízlocsolással.

(2) A Rendelet 14. § (8) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(8) Tilos a közterületen történő parkolás, telepített növényzetre történő ráhajtás. Tilos a telepített növényzetre történő ráhajtás megakadályozása céljából a 3. § (1) bekezdés u. pontjában fel nem sorolt eszközök, anyagok a község közterületein történő elhelyezése.

(3) A Rendelet 14. § (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(11) Tilos az ingatlanról csapadékvizet, szennyvizet közterületre, annak műtárgyaiba és közművekbe vezetni (pl.: árok, szennyvízcsatorna).

(4) A Rendelet 14. §-a kiegészül (12) bekezdéssel:

(12) Tilos közterületen lévő közkútról gépjárművet mosni.


4. §

A Rendelet 18. §-a az alábbi fogalom meghatározásokkal kiegészül:

Cégtábla, címtábla: a tevékenység helyén általában a fal síkjával párhuzamosan elhelyezett, a cég jelképét, nevét, az ott folytatott tevékenységre utaló feliratot tartalmazó tábla.

Cégér: valamely tevékenységet szimbolizáló, a tevékenység helyét képező ingatlanon elhelyezett, általában a fal síkjából derékszögben kiemelkedő, kisméretű tárgy.

Jogcím nélküli közterület-használat: a közterület rendeltetéstől eltérő, olyan igénybevétele, amelynek során a használó a közterületet a tulajdonos hozzájárulása nélkül, erre vonatkozó, érvényes használati megállapodás nélkül használja.

Molinó felület: az épületeken, az épületek vagy közterületen lévő oszlopok között kifeszített textil vagy műanyag reklámhordozó.

Reklámzászló: olyan – rögzített egyedi méretű tartószerkezetre (zászlórúdra) szerelt, állandó tartalmú – textil vagy textil jellegű egyéb anyagból készült hirdető-felület, mely gazdasági-, kereskedelmi-, szolgáltató-, vendéglátó tevékenységet végzők megnevezéséről, tevékenységéről, telephelyéről, annak megközelítéséről ad információt.

Vendéglátó terasz: közterületen vendéglátás céljára kialakított kereskedelmi egységhez kapcsolódó szabadtéri vendégtér (kivéve a dohányzás céljára külön törvény előírásai szerint kialakított, 1 m2 területnagyságot meg nem haladó terület), amelynek része a hozzá kapcsolódó napernyő, árnyékolástechnika.

5. §

A Rendelet 1. mellékletének 5. a.1) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

a.1)

építési engedélyhez/bejelentéshez kötött építési munkálatokhoz szükséges építőanyagok közterületi tárolása az építkezés megkezdésének hatósági bejelentését követő három hónapig:

 negyedik hónaptól

ötödik hónaptól

hatodik hónaptól

Ft/m2/nap


díjmentes

30,-

50.-

100.-




6. §

(1) E rendelet 2016. december 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről – az SZMSZ-ben meghatározott módon – a jegyző gondoskodik.

Erdőkertes, 2016. november 14.


                        Dr. Pásztor László                                       Vargáné Rajna Ágnes

                              polgármester                                               címzetes főjegyző

Záradék:

A rendelet 2016. november 28. került kihirdetésre.

Erdőkertes, 2016. november 28.

           

                                                                                              Vargáné Rajna Ágnes

                                                                                                   címzetes főjegyző