Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(IX.13.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól

Hatályos: 2020. 10. 23- 2021. 06. 12

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2017.(IX.13.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól

2020.10.23.

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 2010. évi I. törvény 19. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Erdőkertes település közigazgatási területén történő házasságkötésekre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) anyakönyvi esemény: házasságkötés;

b) anyakönyvi esemény hivatali helyisége (továbbiakban: hivatali helyiség): Erdőkertesi Polgármesteri Hivatal székhelyén lévő tanácsterem és kisterem, az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár épületében lévő színházterem és galéria;

c)hivatali munkaidő: Erdőkertesi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott általános munkaidő;
d) alapszolgáltatás: hivatali munkaidőben, a hivatali helyiségben lévő, az anyakönyvi esemény céljára alkalmas helyiség biztosítása és az anyakönyvvezető jogszabály szerinti hivatalos működése;

A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi események engedélyezése

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény, illetve egyéb anyakönyvi esemény engedélyezési eljárása kérelemre indul, melyet a jegyzőnek címezve az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(2) Nem engedélyezhető az anyakönyvi esemény lebonyolítása, ha a felek által kérelmezett időpont, a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi események időpontjával ütközik, ide értve a másik hivatali helyiségben, vagy hivatali helyiségen kívül tartandó szertartás helyszínére történő oda- és visszautazás idejét is.

A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi események engedélyezése

4. § (1) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény, illetve egyéb anyakönyvi esemény lebonyolításának engedélyezési eljárása kérelemre indul, melyet a jegyzőnek címezve az anyakönyvvezetőnél kell benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell a helyszínnel rendelkezésre jogosult hozzájárulását.

(3) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény esetén a kérelmezőknek kell gondoskodniuk a külső helyszínnek az anyakönyvi esemény megtartására alkalmas keretéről. A hivatali helyiségen kívüli helyszín akkor alkalmas az anyakönyvi esemény megtartására, ha az anyakönyvi iratok és kellékek sérülés és szennyeződésmentes elhelyezését biztosító asztal rendelkezésre áll.

Az anyakönyvi eseményen igénybevett szolgáltatások ellentételezése

5. §1 (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény hivatali helyiségben történő lebonyolításának díja bruttó 10.000 Ft + áfa.

(2) A hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja bruttó 40.000 Ft + áfa.

(3) A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetében az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá az érintettek valamelyikének lakásán lebonyolításra kerülő anyakönyvi esemény térítésmentes.

Az anyakönyvi eseményen közreműködők ellentételezése

6. §2 A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény, illetve egyéb anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett házasságkötésenként bruttó 15.000 Ft díjazás illeti meg.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól szóló 9/2017. (VI. 21.) önkormányzati rendelet.

1

Módosította: 11/2020. (X. 22.) önk. rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. október 23-tól.

2

Módosította: 11/2020. (X. 22.) önk. rendelet 2. §-a. Hatályos: 2020. október 23-tól.