Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019.(VII.18.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2019. 07. 19

Erdőkertes Község Önkormányzatának

8/2019. (VII. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről



Erdőkertes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§ (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


Az önkormányzati rendelet célja


1. § E rendelet célja, hogy Erdőkertes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Önkormányzat) meghatározza a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembe vételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint a közművelődési tevékenységek körét, feladatait, azok ellátásának módját, szakmai és finanszírozási feltételeit, a közművelődés helyi irányításának szabályait, a művelődési intézmény és civil kapcsolatrendszerét, törekvéseit, megalapozva a fejlesztés lehetőségeit.


2. § Az Önkormányzat a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javítja, értékeket teremt, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények, színterek és szervezetek, adott esetben természetes személyek támogatását.


3. § Az Önkormányzat a település kulturális igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével kiemelten támogatja az alábbi célkitűzések megvalósítását:

a) a helyi hagyományok ápolása, tiszteletben tartása mellett lehetőséget teremt a közösségi művelődésre, különös tekintettel az együtt élő különböző nemzetiségek, kisebbségek, társadalmi rétegek szokásaira,

b) elősegíti a hatékony, pontos, gyors információáramlást, rendezvényeken, fórumokon, közös programok szervezésében ösztönzi a különböző csoportok információcseréjét,

c) támogatja a településen megszerezhető sokszínű tudás elérését.


Az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósításában

résztvevő szervezet, a feladatellátás formája, módja, szervezeti kerete, az intézmény típusa


4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési intézménye: Erdőkertesi Faluház és Könyvtár, székhelye: 2113 Erdőkertes, Fő út 112. (továbbiakban: Faluház). Az intézmény közművelődési feladatait szervezetileg önállóan látja el. Éves munkatervében rögzíti feladatait, annak költségtervezetét, melyet minden év január 31-ig elkészít, benyújtja a polgármesternek véleményezésre.

(2) Az Önkormányzat meghatározza a Faluház használati szabályait, működésének módját, feladatait. Kiadja az Alapító Okiratot, jóváhagyja a Szervezeti és Működési Szabályzatot, költségvetést, eleget tesz a mindenkori hatályos jogszabályi eljárásoknak.

(3) A Faluház munkájáról évente beszámol a fenntartónak. A szakmai beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt, erről írásban tájékoztatja az intézményt.


5. § (1) A Faluház feladata a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátása.

(2) A rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodás köthető intézményekkel és szervezetekkel.


6. § (1) A Faluház vezetésére jogszabályban meghatározott végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező személy alkalmazható.

(2) Az intézményvezető munkáját segítő, szervező közművelődési, kulturális szakemberek, illetve technikai alkalmazottak foglalkoztatása is szükséges, akik a feladatok függvényében részmunkaidőben, megbízási szerződéssel is alkalmazhatók.

(3) Az Önkormányzat a polgármester és a polgármesteri hivatal útján gondoskodik a települési közművelődési feladatok koordinálásáról.


7. § (1) Az Önkormányzat törvényből adódó kötelező alapfeladata a közművelődési intézmény fenntartása, működtetése, melyhez a tárgyi- technikai-személyi feltételek biztosításáról gondoskodik. Alapfeladatán túl olyan közművelődési tevékenységeket támogat, amelyek Erdőkertes sajátosságaira jellemzők.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenységek folyamatos megvalósíthatósága érdekében közösségi színteret, illetve közművelődési intézményt biztosit.

(3) A településen működő közművelődési intézmény típusa: művelődési ház.

(4) A Faluház nyitvatartási idejét az 1. melléklet tartalmazza.


Az ellátandó helyi közművelődési alapszolgáltatások


8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

a) iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamokat szervez, életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségeket biztosít,

b) a helyi lakosság élet- és munkalehetőségeinek javítása érdekében rendezvényeket szervez,

c) helyi értékeket védő, gazdagító összefogásokat ösztönző bemutatókat, találkozókat szervez, hagyományőrző és hagyományteremtő közösségek munkáját segíti, bemutatókat, irodalmi eseteket, baráti köröket szervez,

d) méltón megemlékezik nemzeti ünnepeinkről,

e) amatőr művészeti csoportok, alkotó műhelyek, kiemelkedő helyi alkotók közismertté tétele érdekében kiállításokat, bemutatókat, nyári táborokat szervez,

f) a közművelődés elősegítése érdekében esztétikus, célszerű, korszerű faluházat működtet megfelelő szakemberekkel,

g) gyűjti az információkat, segíti a tájékoztatást a nevelési-oktatási intézmények, egyházak, egyesületek által kínált művelődési lehetőségekről, teleház segítségével regionális közművelődési szerepet vállal,

h) a könyvtár szolgáltatásait fenntartja és bővíti, gyűjteményét és szolgáltatásait a helyi igényeknek és a kor elvárásainak megfelelően alakítja,

i) gondoskodik a kölcsönözhető és helyben olvasható könyvtári állomány bővítéséről, könyvtárközi kapcsolatok, kölcsönzés lehetőségének biztosításáról,

j) elősegíti helyismereti dokumentumok és tárgyak összegyűjtését.

(2) A közösségi színtér, közművelődési intézmény használati szabályait a 3. melléklet tartalmazza.


A helyi közművelődés finanszírozása


9. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetési rendeletében meghatározottak szerint finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív támogatás, önkormányzati saját költségvetési támogatás, a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás, pályázati önrész biztosítása.

(2) A Faluház működési költségei kiterjednek az alapvető fenntartási kiadásokra, az alapfeladatban meghatározott tevékenység ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges közalkalmazottak személyi kiadásaira, valamint az alapfeladatok ellátásához szükséges, részletes programmal alátámasztott szakmai programok költségvetésére.

(3) A Faluház által nyújtott térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások megnevezését és díjtételeit a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) A Faluház működési költségének felülvizsgálata minden évben megtörténik az adott alaptevékenységnek megfelelően, és azzal összhangban az önkormányzat mindenkori költségvetésében kerül meghatározásra.

(5) Az Önkormányzat éves költségvetésében pályázati alapot képez a településen működő civil szerveződések, egyesületek, csoportok támogatására. A közösségek az általuk végzett tevékenységükhöz – külön rendeletben meghatározott módon – pályázati úton pénzügyi támogatást nyerhetnek.


A helyi közművelődési tevékenység ellenőrzése


10. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény és az önkormányzati rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartási felügyeletet és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


A közművelődés helyi képviselete


11. § (1) A helyi közművelődési igények megjelenítésére, a kulturális érdekérvényesítésnek és a közművelődési tevékenységek összhangjának önkéntes elősegítésére a helyi, kulturális célú társadalmi szervezetek Közművelődési Tanácsot alapíthatnak, működtethetnek. A szervezet civil kulturális fórum.

(2) A Tanács megalakulását elhatározó szándéknyilatkozatokat a település jegyzőjéhez kell benyújtani, aki azokat helyben szokásos módon (hirdető, újság) kihirdeti.

(3) A kihirdetéstől számított 30 napon belül csatlakozhatnak egyéb, kulturális helyi szervezetek is.

(4) A Közművelődési Tanács megalakulása esetén:

a) véleményt nyilváníthat, illetőleg javaslatot tehet a település közművelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben,

b) az önkormányzat által közművelődési célra biztosított pénzügyi támogatás felhasználását és a vagyoni eszközök célszerű használatát a vonatkozó döntések, illetve az éves önkormányzati költségvetési tervezet és a zárszámadás alapján figyelemmel kíséri, véleményezi,

c) elősegíti a különböző közművelődési szervezetek együttműködését.


Záró rendelkezések


12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közművelődésről szóló 15/2008. (12. 04.) és 1/2008. (01. 31.) önkormányzati rendeletekkel módosított 4/2003. (04. 11.) önkormányzati rendelet.


Erdőkertes, 2019. július 15.





                      Dr. Pásztor László                                                  Fehér Ágota

                           polgármester                                                          jegyző


Záradék!

A rendelet 2019. július 18-án kihirdetve.

Erdőkertes, 2019. július 18.




                                                                                                       Fehér Ágota

                                                                                                            jegyző