Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A települési sportról

Hatályos: 2021. 06. 13

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A települési sportról

2021.06.13.

Erdőkertes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy megalapozza és létrehozza Erdőkertes Község Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) sportkoncepciójának megvalósításához szükséges feltételrendszert, s meghatározza a helyi sporttevékenység finanszírozásának módját.

2. § A rendelet hatálya kiterjed:

a) az önkormányzat közigazgatási területén a helyi sporttevékenységben résztvevő magánszemélyekre, sportolókra;

b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, testnevelési és sporttevékenységet végző önkormányzati költségvetési szervekre.

2. Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

3. § Az önkormányzat sportfeladatai keretében:

a) biztosítja az óvodások számára szervezett, az életkori sajátosságoknak megfelelő mindennapos játékos mozgás, sportfoglalkozás feltételeit, az óvodai testnevelés személyi, eszköz- és létesítmény feltételeit,

b) közreműködik a lakossági szabadidős sport feltételrendszerének kialakításában és folyamatos fejlesztésében a lakosság részére rendelkezésre álló sportlétesítmények (szabadidőpark, játszóterek) kialakításában,

c) támogatja a diáksportot, az utánpótlás-nevelését,

d) segíti a sportszervezetek működési feltételeit, támogatja a sporttal kapcsolatos tevékenységet végző civil szervezeteket,

e) közreműködik a helyi sportrendezvények szervezésében, lebonyolításában,

f) részt vesz a sport népszerűsítésében,

g) elősegíti az egészséges és mozgásgazdag életmóddal kapcsolatos felvilágosító tevékenységet,

h) a meglévő sportlétesítmények többfunkciós használatának biztosítása,

i) a tradicionális települési sportágak stabil és eredményes működésének segítése.

3. Az önkormányzati sportfeladatok ellátásának struktúrája

4. § (1) Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.

(2) Az általa fenntartott sportlétesítmények használatának feltétel rendszerét biztosítja. A sportegyesülettel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodásokat köt.

(3) A közterületek és a közterületeken lévő önkormányzati tulajdonú kiszolgáló létesítmények, műszaki berendezések sport célú használatát biztosítja.

5. § Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához, indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.

6. § (1) A nevelési intézmény testnevelési alapfeladataik ellátásán túl az önkormányzat részt vesz a települési sportegyesületnek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait.

(2) Az oktatási intézmény és a településen önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezet együttműködnek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

4. Az önkormányzat önként vállalt sportfeladatai

7. § Az önkormányzat ciklusprogramjának megfelelően dönt az önkormányzati tulajdonban álló sportlétesítmények és tevékenységek fejlesztéséről a mindenkori éves költségvetésében. A fejlesztéseknél előnyben kell részesíteni azokat a fejlesztési programokat, amelyek multifunkcionális létesítményeknek minősülnek.

8. § Az önkormányzat az egészségmegőrzés, a fizikai fittség fokozása, az egészséges, mozgásban gazdag életmód iránti igény további felkeltése érdekében szerepet vállal a szabadidősport feltételeinek fejlesztésében.

9. § (1) Az önkormányzat támogatja a gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelést, a nők és a családok sportját, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportját, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolítását.

(2) A gyermek- és ifjúsági sportot, az utánpótlás-nevelési tevékenységet segíti.

(3) Az önkormányzat vállalja:

a) a szabadtéri sportlétesítmények fejlesztését;

b) játszóterek fejlesztését;

c) a településen működő sportszervezetben az amatőr versenyző utánpótlás nevelésének támogatását;

d) az úszás oktatásának támogatását.

(4) A tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának keretében az önkormányzat a visszatérő hagyományos sporteseményeket és rendezvényeket támogatja.

5. Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei

10. § (1) Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn és működteti:

a) települési labdarúgó és edző pálya

b) települési nyári tábori oktató medence

c) az önkormányzat intézményeiben lévő tornatermek, sportpályák.

(2) A felsorolt létesítmények feladatait Erdőkertes Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala, valamint az intézmények alapító okiratai és szervezeti működési szabályzatai tartalmazzák. Törvényességi ellenőrzésüket, felügyeletüket a jogszabályban meghatározott rend szerint végzik az arra jogosult szervezetek.

6. A sporttevékenység irányítása

11. § Külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja. A Képviselő-testület meghatározza a települési sportkoncepciót és elvégzi önkormányzati ciklusonként történő felülvizsgálatát.

7. A sporttevékenység finanszírozása

12. § (1) Az önkormányzat éves költségvetési koncepciójának elfogadása előtt az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezet tájékoztatása alapján, a következő évi terveik ismeretében alakítja ki a költségvetés sporttámogatási koncepcióját.

(2) Az önkormányzat az éves költségvetési beszámolója előtt a támogatott szervezetektől tájékoztatót kér az előző évi szakmai és gazdálkodási munkájukról.

(3) Az önkormányzat a sportcélú támogatások összegéről az éves költségvetési rendeletében dönt. E döntés szerint legalább az éves költségvetés működési kiadásainak 1,2%-át sportcélú támogatásra kell fordítani. A támogatás forrásai a sporttörvény alapján az állam által biztosított normatív támogatás, valamint az önkormányzat saját bevételei.

8. A sporttörvény végrehajtásával kapcsolatos helyi feladatok

13. § (1) A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényeket.

(3) Közterületeken rendezvények a közterületek használatáról szóló rendeletnek megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat (képviselőjének vagy megbízottjának) előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati megállapodás szükséges.

(4) Az önkormányzat tulajdonában vagy az önkormányzati intézmények tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket, eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani.

(5) Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai és az önkormányzattal kötött megállapodások szerint tevékenykedni; a törvényi előírások vagy a vállalat kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával, valamint az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat.

9. Vegyes és záró rendelkezések

14. § (1) Az önkormányzat a település sportéletének fejlesztését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat a vonatkozó helyi önkormányzati rendelet szerint kitüntetésben részesíti.

(2) A településhez kötődő országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknak az intézmények, közterületek elnevezésekor méltó emléket állíthat.

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszi Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési sportról szóló 7/2009. (IV. 21.) önkormányzati rendelete.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Dr. Pásztor László polgármester Fehér Ágota jegyző