Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A civil szervezetek önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 2021. 06. 13

Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 12.) önkormányzati rendelete

A civil szervezetek önkormányzati támogatásáról

2021.06.13.

Erdőkertes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Erdőkertes Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) e rendeletben állapítja meg a civil szervezetekkel kapcsolatos részletes feladatait és kötelezettségeit, valamint az Önkormányzat költségvetéséből támogatást nyújt a civil szervezetek részére, ezzel is elismerve a község közéletében betöltött szerepüket, az önkormányzati feladatok megvalósításában való részvételüket. A rendelet célja, hogy az Önkormányzat szabályozza az államháztartáson kívülre átadott pénzeszközökre vonatkozó eljárást.

(2) Az Önkormányzat támogatja a Magyarországon bírósági nyilvántartásba vett Erdőkertesi székhelyű, illetve országos, regionális, megyei szervezet Erdőkertesi szervezettel is rendelkező civil szervezeteit, valamint egyéb kizárólag Erdőkertesen működő önszerveződő, civil közösségek civil szervezeteket. Támogatja a kultúra, a közművelődés, az oktatás-nevelés, a szociális és karitatív tevékenység, a természet és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség, a hagyományápolás megteremtése és a sport terén végzett tevékenységet. A támogatás célja a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, azok helyi működéséhez és tevékenységéhez önkormányzati költségvetési vagy természetbeni támogatás biztosítása.

(3) Nem támogathatók a civil szervezetek azon tevékenységei, amelyek támogatását törvény vagy más jogszabály tiltja.

(4) E rendelet szabályait kell alkalmazni minden, az Önkormányzat által nyújtott támogatásra, függetlenül attól, hogy pályázat vagy pályázati rendszeren kívül, kérelemre, egyedi döntés alapján kerül megállapításra.

2. A rendelet hatálya, célja

2. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó támogatható civil szervezet a támogatásra irányuló kérelmének, illetve pályázatának benyújtása előtt legalább egy évvel jogerősen bírósági nyilvántartásba vett civil szervezet (Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület a párt, a szakszervezet és a kölcsönös biztosító egyesület kivételével; civil társaság; a közalapítvány és a pártalapítvány kivételével az alapítvány):

a) amely az Önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkezik és az Önkormányzat illetékességi területén működik,

b) amelynek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén működik,

feltéve, hogy az alapító okiratának (alapszabályának) megfelelő tevékenységet folytat.

(2) Azok az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek országos, regionális, megyei vagy helyi szervezete az Önkormányzat illetékességi területén nem működik csak kivételes esetben, elsősorban nemzeti vagy humanitárius érdekből támogathatók.

(3) Az Önkormányzat költségvetési lehetőségeitől függően az 1. § (2) bekezdésben megfogalmazott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek számára jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, pályázati úton, illetve kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít a működéshez, valamint rendezvényeikhez, pályázaton való részvételhez, eszközbeszerzéshez. Az Önkormányzat ezen túlmenően jelen rendelet keretei között, azonos feltételek mellett, kérelemre, egyedi döntés alapján pénzügyi támogatást biztosít az alapítványok, egyházak és a helyi önszerveződő közösségek részére a működéshez.

(4) A támogatás céljára felhasználható előirányzat összegét a Képviselő-testület évente, a költségvetési rendeletében keretösszegben állapítja meg.

3. A civil szervezetek támogatásának módjai

3. § (1) Az Önkormányzat a civil szervezetek pénzügyi támogatását költségvetésben megjelölt Civil Szervezetek Támogatása forrásból biztosíthatja.

(2) A természetbeni támogatás módja ingyenes vagy kedvezményes helyiséghasználat, illetve más, a működést segítő ingyenes, illetve kedvezményes szolgáltatás lehet.

(3) A támogatás folyósítása alapvetően egy összegben, utólagos elszámolás feltételével, előfinanszírozással a támogatásban részesülő fizetési számlájára történik. Szükség szerint a támogatás több részletben is folyósítható.

4. § (1) Az Önkormányzat költségvetésében e rendeletben meghatározott célokra nyújt támogatást. A támogatás felhasználására a képviselő-testület által létrehozott Pénzügyi Döntés-előkészítő és Vagyonnyilatkozat-vizsgáló Bizottság (továbbiakban: Pénzügyi Bizottság) tesz javaslatot.

(2) A támogatás az alábbi célokra adható:

a) civil szervezetek közhasznú tevékenységének támogatása;

b) civil szervezeteket érintő évfordulók, fesztiválok, hazai és határon túli rendezvények támogatása;

c) hazai és határon túli rendezvényeken, fesztiválokon történő részvétel támogatása, európai integrációt elősegítő civil programok támogatása;

d) civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő tevékenységek támogatása;

e) civil szférát bemutató kiadványok, elektronikus és írott szakmai sajtó támogatása;

f) civil szervezetek pályázati önrészének támogatása;

g) civil érdekképviseleti tevékenységek támogatása;

h) egyéb, a költségvetési rendeletben meghatározott községpolitikai célok érdekében végzett tevékenység támogatása,

i) a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás támogatása,

j) civil hálózatépítő tevékenység, illetve abban (tevékenység szerinti szakmai szervezetekben, szövetségekben stb.) való részvétel támogatása.

5. § (1) A támogatás e rendeletben foglaltaknak megfelelően pályázati úton vagy – kivételes esetekben - egyedi kérelemmel igényelhető. A pályázatot a Képviselő-testület a mindenkori költségvetési rendelete elfogadásával egy időben írja ki.

(2) A támogatás összege esetenként maximum 100.000.- Ft-ig terjedhet szervezetenként.

(3) A pályázatok befogadására, elutasítására a támogatási összeg meghatározására a Pénzügyi Bizottság tesz javaslatot, a támogatásról a Polgármester dönt. A Pénzügyi Bizottság a támogatásra vonatkozó javaslatát a havonta tartott ülésein hozza.

(4) A Polgármester a javaslatot megvizsgálva, szükség szerint konzultálva a pályázóval 8 napon belül hoz döntést.

(5) A pályázat elutasítása esetén a pályázó írásban 15 napon belül beadvánnyal élhet a Képviselő-testület felé. A beadványt a Polgármester a beadást követő képviselő-testületi ülésen napirendre tűzi és a képviselő-testület az ügyben érdemi döntést hoz. A Pénzügyi Bizottsági véleménytől eltérő polgármesteri döntésről a polgármester a soron következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(6) A képviselő-testület döntése ellen további jogorvoslati lehetőség nincs.

4. A pályázati felhívás, pályázatok benyújtása

6. § (1) A támogatás elnyerésére kiírt pályázati felhívást közzé kell tenni Erdőkertes Község hivatalos internetes honlapján, és az Erdőkertesi Napló c. önkormányzati lapban.

(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell a pályázat célját, a támogatás feltételeit, az odaítélhető támogatás összegére vagy kereteire vonatkozó rendelkezést, a támogatás felhasználásának és a beszámolás, elszámolás rendjének alapvető szabályait, a pályázati dokumentáció benyújtásának határidejét, helyét és módját, az elbírálás rendjét, határidejét és az eredményről történő értesítés módját.

(3) A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell e rendelet 1. Mellékletében foglalt adatokon kívül:

a) a civil szervezet képviselője által tett nyilatkozatot, hogy az Önkormányzat által kiírt más pályázaton ugyanarra a célra nem kapott támogatást;

b) írásbeli hozzájárulást a pályázatban foglalt közérdekű adatok kezeléséhez és Erdőkertes Község hivatalos internetes honlapján való közzétételéhez.

(4) A pályázatot a pályázati kiírásban megjelölt határidőben és módon, az átvételt igazoltatva a Polgármesternek címezve kell benyújtani

(5) A Polgármester a pályázókat egy esetben 5 napos határidő kitűzésével felhívhatja a hiányosan beadott pályázat kiegészítésére.

(6) A pályázatok benyújtásának határideje egész évben folyamatos azzal, hogy a megvalósítandó rendezvényt, eseményt megelőző naptári hónap a beadási határidő a konkrét pályázat esetén.

(7) Utólagosan már megtörtént projektekre pályázat nem nyújtható be.

7. § (1) Pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor.

(2) A pályázat benyújtási határideje folyamatos, de legkésőbb tárgyév december 10. napjáig be kell érkeznie a pályázati kiírásban megjelölt címre.

(3) A pályázatokat a megadott feltételeknek megfelelően kell benyújtani.

(4) A pályázónak pályázati díjat nem kell fizetni.

5. A pályázat elbírálása

8. § (1) Költségvetési támogatásban csak az a pályázó részesülhet, aki a pályázati kiírásnak megfelelő pályázatot nyújtott be és a szükséges mellékletet csatolta a pályázatához.

(2) Ha a pályázó a befogadott pályázatot hibásan, hiányosan nyújtotta be, és a hibák, hiányosságok olyan jellegűek, hogy azok a hiánypótlás során pótolhatók, akkor hiánypótlásra lehetőség van. A benyújtott pályázatok hiánypótlására az erről szóló értesítést követő 3 napon belül van lehetőség.

(3) Ha a pályázó a hiánypótlást is hibásan, hiányosan teljesíti, a hiányosságokat nem pótolja a megadott határidőn belül, a hibás, hiányos pályázat további vizsgálat nélkül elutasítható.

9. § (1) Nem részesülhet 1 éven keresztül támogatásban, illetve a már folyósított támogatás visszafizetésére kötelezhető – a tudomásszerzéstől számított két éven belül – az a civil szervezet, amely

a) az Alaphoz benyújtott korábbi pályázati dokumentációjában megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott;

b) az Alapból kapott támogatást a vonatkozó támogatási szerződésben megjelölt céltól részben vagy egészben eltérően használta fel;

c) szerződésben vállalt kötelezettségét nem vagy nem határidőben teljesítette.

(2) A kizárt szervezetekről a polgármesteri hivatalban nyilvántartást kell vezetni.

6. Egyedi kérelem

10. § (1) Egyedi kérelem alapján támogatás nyújtható egyesületeknek, alapítványoknak és egyházaknak, valamint helyi önszerveződő közösségeknek.

(2) Egyedi kérelem írásban nyújtható be, melyben meg kell jelölni a felhasználás célját, illetve az igényelt támogatás összegét.

(3) Az egyedi kérelemről a Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt. A támogatási keretösszeget a tárgyévi költségvetés határozza meg.

(4) Alapítvány által benyújtott egyedi kérelem elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, melyről a Képviselő-testület a soron következő ülésén dönt.

7. A támogatási szerződés

11. § (1) E rendelet 3. §-ában meghatározott forrásokból támogatásban részesített szervezettel az Önkormányzat támogatási szerződést köt.

(2) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. r. 76. §-ában foglaltakat.

(3) A támogatási szerződést az Önkormányzat képviseletében a polgármester és a támogatásban részesülő szerv képviselője írja alá.

(4) Ha a támogatásban részesülő mulasztásából adódóan a döntés meghozatalát követő 30 napon belül nem kerül sor a támogatási szerződés megkötésére, akkor a támogatási döntés hatályát veszti. Ha a pályázó mulasztása az Önkormányzat megítélése szerint méltányolható okból származik, a szerződéskötésre az elmulasztott határnapot követő 20 napon belül van lehetőség.

(5) A támogatás csak a döntésben és a döntés alapján kötött támogatási szerződésben megjelölt célra használható fel.

12. § (1) A támogatások folyósítására egy összegben vagy a támogató által meghatározott részletekben kerül sor, utólagos elszámolási kötelezettség mellett.

(2) A kedvezményezettek a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni.

(3) A támogatott civil szervezet a szerződés teljesítéséről pénzügyi elszámolást köteles a szerződésben megjelölt határidőben és módon a polgármesternek címezve benyújtani.

(4) Az előző évi elszámolások elfogadásáról a szervezetek szakmai beszámolójának elfogadásáról a Képviselő-testület éves munkatervében meghatározottak szerint dönt.

(5) Az Önkormányzat által nyújtott támogatások kedvezményezetteinek neve, valamint a támogatási összeg Erdőkertes Község hivatalos internetes honlapján, és az Erdőkertesi Napló c. önkormányzati lapban közzétételre kerül.

13. § (1) A Képviselő-testület által a költségvetés elfogadásakor megállapított pénzügyi támogatás kifizetéséről a döntést követően a polgármesteri hivatal gondoskodik a támogatottal kötött éves támogatási szerződés alapján.

(2) A kedvezményezettek a támogatás felhasználásáról az Önkormányzattal kötött megállapodás, az éves támogatási szerződés, valamint a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni.

(3) Pályázat útján nyújtott támogatás esetén a támogatás felhasználásáról szóló beszámolónak a 2. mellékletben meghatározott tartalmú szakmai és pénzügyi beszámolót kell tartalmaznia. Az egyedi kérelem alapján nyújtott támogatás esetén a 2. melléklet 3. pontjában meghatározottak szerint történik az elszámolás.

(4) A támogatott civil szervezet a szerződés teljesítéséről szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást köteles a szerződésben megjelölt határidőben, de legkésőbb a tárgyévet követő február hó 5. napjáig benyújtani. A támogatás felhasználásáról készített elszámolást a kedvezményezettek a polgármesternek címezve kötelesek benyújtani.

(5) A támogatás felhasználásáról szóló beszámolót a Képviselő-testület tárgyalja.

(6) A beszámolási kötelezettség elmulasztása esetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. Törvény 53. §-a, a jogosulatlan vagy nem rendeltetésszerű felhasználás esetén az 53/A. §-a az irányadó.

14. § (1) Természetbeni támogatás keretében tartós és kizárólagos ingyenes helyiséghasználatban a képviselő-testület által jóváhagyott haszonkölcsön szerződés alapján, az önkormányzati feladatot átvállaló szervezetek részesülhetnek.

(2) Egyéb civil szervezet kedvezményes bérleti díjban legfeljebb 50% erejéig részesülhet. Ingyenes és rendszeres helyiséghasználatot csak kivételesen, indokolt esetben kaphatnak képviselő-testületi döntés alapján.

8. Záró rendelkezés

15. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16. § (1) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Erdőkertes Község Önkormányzat Képviselő-testületének a civil szervezetek önkormányzati támogatásáról szóló 3/2009. (03. 05.) önkormányzati rendelete.

2. melléklet

1. Útmutató a támogatásban részesülő számára nyújtott költségvetési támogatásról szóló szakmai és pénzügyi beszámoló elkészítéséhez

2. a költségvetésből nyújtott támogatásokról szóló szakmai és pénzügyi beszámoló követelményei: A támogatási szerződésben rögzített cél szerinti felhasználást szakmai beszámolóval kell igazolni, melynek összhangban kell lennie a támogatási igény benyújtásakor beadott dokumentumokkal (pályázat, programleírás, árajánlat, részletes költségvetés stb.).

3. A szakmai beszámoló tartalmi követelményei: rövid szöveges beszámoló, mely tartalmazza a pályázó adatain kívül a támogatott cél

a) pontos leírását,

b) a program időpontját, helyszínét, résztvevők számát,

c) a beszerzett eszköz megnevezését, használata szükségességének bemutatását,

d) az elnyert pályázattal megvalósuló tevékenységet,

e) az esetlegesen együttműködő szervezetek listáját.

4. A pénzügyi beszámoló tartalma, elkészítésének követelményei:

a) a támogatás összegének felhasználásáról szóló és a támogatásban részesülő nevére kiállított számlák, bizonylatok, hitelesített másolatainak az Erdőkertes Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához történő benyújtása. Az eredeti számlára fel kell tüntetni, hogy a kapott összeg melyik támogatás elszámolására került benyújtásra. A támogatás felhasználásához kapcsolódó számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „Az erdőkertesi önkormányzattól kapott …… évi ………. Ft összegű működési/felhalmozási célú támogatás elszámolása keretében felhasználva”, majd el kell látni a képviselő aláírásával és dátummal. Ezt követően kell a hitelesített másolatot elkészíteni. A hitelesített számlamásolathoz csatolni szükséges a számla kifizetését igazoló dokumentum másolatát.

b) kizárólag a támogatásban részesülő nevére és címére kiállított számla nyújtható be,

c) a támogatásban részesülő kizárólag a támogatott tevékenység időtartama alatt felmerült költségeket szerepeltetheti a beszámolóban,

d) működési célú támogatás esetén az államháztartásról szóló törvény 2011. évi CXCV. törvény 6. § (5) bekezdésében a működési kiadások körében meghatározott kiadások számolhatók el,

e) a támogatásban részesülő a számlákat és a bizonylatokat köteles a támogatás évét követő év december 31. napjáig megőrizni.