Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1999. (IX.14.) önkormányzati rendelete

Isaszeg *Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1999. (IX. 14.) sz. rendelete a zajártalom ellenI védekezésrŐl

Hatályos: 2012. 04. 19

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1999. (IX.14.) önkormányzati rendelete

Isaszeg *Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/1999. (IX. 14.) sz. rendelete a zajártalom ellenI védekezésrŐl

2012.04.19.

(Egységes szerkezetben a 11/2012.(III.28.), a 27/2012.(VI.19.) rendelettel)

Isaszeg *Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosság nyugalmának fokozottabb védelme érdekében, az 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdése, az 1991. évi XX. tv. 85. § (1) bekezdése a zaj és rezgésvédelemről szóló 12/1983. (V. 12.) MT. sz. rendelet 27. §, valamint a 4/1984. (I. 23.) EÜM. rendelet alapján a zajártalom elleni védekezésről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Isaszeg *Város közigazgatási területének belterületére.

a. A kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységekben, közösségi létesítményekben, zenés szórakozóhelyeken történő zeneszolgáltatásra, hangosító berendezés üzemben tartására.
b. A lakásokban fenntartott rádió, televízió, magnetofon és egyéb hangosító berendezés üzemben tartásával kapcsolatos indokolatlan zajokozásra.
c. A gépjárművek (munkagépek, tehergépjárművek, személykocsik és motorkerékpárok) üzemben tartásával kapcsolatos zajkeltésre.
(2) A rendelet szabályait be kell tartani a létesítmények, c: berendezések rendszeres vagy alkalmi működtetésekor és a hangosító berendezések szabadban, vagy zárt térben való működtetésekor is.
(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya a *városi ünnepségek, rendezvények során alkalmazott hangosításra, a községi hangosbemondón történő hírközlésekre és hirdetésekre.
(4) Az üzemi létesítmények és berendezések létesítésének, felújításának és üzemben tartásának, a közlekedési utak és létesítmények létesítésének és korszerűsítésének, valamint az építkezés végzésének zaj - és rezgésvédelmi szabályaira a 12/1983. (V. 12.) MT. sz. rendelet előírásait kell alkalmazni.
* módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel

Fogalom meghatározás

2. § (1) E rendelet alkalmazásában veszélyes mértékű az a zaj, amely meghaladja más rendeletben 4/1984. (I. 23.) EÜM sz. rendelet megállapított zajterhelési és rezgésterhelési határértéket.

(2) Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre - jellegéből adódóan - határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan emberek nyugalmát jelentős mértékben zavarja.

(3) Indokolatlan zaj okozása: minden olyan nem szükségszerű zaj okozása, amely mértékénél és eredetinél fogva alkalmas mások nyugalmának zavarására.

(4) Tartós zaj: olyan zaj okozása, amely időtartamában és rendszerességben a lakók nyugalmát zavarja.

3. § (1) A rendelet alkalmazásában közösségi létesítmények:

a. művelődési ház, klub
b. bármely 20 személynél nagyobb befogadó képességű zenés, táncos szórakozóhely.
(2) Hangosító berendezés: folyamatos, ismétlődő hangkibocsátó eszköz emberi (élő) erő alkalmazásával, vagy gépi (technikai) - berendezés által.

4. § (1) A zajterhelés az 1. sz. mellékletben meghatározott értékű lehet.

(2) A területi funkció meghatározásánál a *városi rendezési terv előírásait és területi meghatározását kell alapul venni.

(3) A rendelet alkalmazásában a nappali időszak 06-22 óra, az éjszakai időszak 22-06 óra.

(4) A megállapított zajterhelési irányértékeknek, a lakó - vagy intézményépület zajtól védendő homlokzata előtt 2 méter távolságban kell teljesülnie.

(5) Alkalmi jelleggel működtetett hangosító berendezés - szabadtéri táncos rendezvény, sportrendezvény - esetén a zajterhelési érték a Polgármesteri Hivatal külön engedélye alapján nappal 10 dB (A), éjjel 5 dB (A) értékkel meghaladhatja az (1) bekezdés szerint számítható irányértéket.

* módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel
(6) Az eseti engedélyezés során is figyelembe kell venni a területi funkciót, a napszakot és mérlegelni kell a rendezvény jellegét.
(7) Abban az esetben, ha a zaj épületszerkezeteken keresztül terjed, irányértékként a MSZ 18. 151/182. sz. szabvány 1. táblázatának határértékei mérvadók.

Hangosító berendezés üzemeltetése kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekben, közösségi létesítményekben

5. § Kereskedelmi és vendéglátó-ipari egységekben, közösségi létesítményekben zenét szolgáltatni, hangosító berendezést üzembe helyezni és üzemben tartani az e rendeletben foglalt zajvédelmi előírások megtartásával szabad.

6. § (1) Kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységekben, közösségi létesítményekben hangosító berendezést telepíteni és üzemben tartani zajvédelmi engedélyezés alapján lehet.

(2) A zajvédelmi engedély iránti kérelmet a hangosító berendezés telepítését és alkalmazását megelőzően kell benyújtani.

(3) Visszatérően rendszeresen üzemeltetett hangosító berendezés engedélyezése iránti kérelemhez csatolni kell az akusztikai szakértő véleményét.

(4) Nem visszatérően, rendszeresen üzemeltetett, alkalmi üzemelésű hangosító berendezés engedélyezése iránti kérelemnél elegendő, ha a kérelmező nyilatkozik az irányérték teljesüléséről.

7. § (1) Hangosító berendezést üzemeltető kereskedelmi, vendéglátó-ipari egységet, közösségi létesítményt (továbbiakban: létesítmény) létesíteni, használatba venni csak a zajvédelmi előírások megtartása mellett szabad.

(2) Új létesítmény telepítése előtt az építtető tulajdonos köteles az akusztikai szakvéleményt beszerezni.

(3) Az engedély iránti kérelemben a 6. §. (2) bekezdésében meghatározott kérelemben is meg kel jelölni a zajos tevékenység napi kezdésének és befejezésének időpontját, valamint a zajkeltés módját.

(4) A zajvédelmi engedély iránti kérelmet az építési engedély iránti kérelemmel egyidejűleg kell benyújtani.' Az építési engedélyben rögzíteni kell az akusztikai szakvéleményben (7. §. (2) bekezdés.) előírt működési feltételeket és korlátozásokat.

(5) A létesítmény használatbavételi engedélye csak zajvédelmi engedély alapján adható ki.

(6) Új létesítmények esetén az akusztikai szakvélemény személyes r\ nyilatkozattal nem pótolható.

Gépjárművek üzemeltetésének zajvédelmi előírásai

8. § E rendelet l. sz. mellékletében meghatározott területeken - az átmenő forgalom és szükségszerűen közlekedési cél kivételével - gépjárművet üzemeltetni csak e rendelet 2. §. (2) bekezdésében meghatározott, veszélyes zajártalom elkerülésével szabad.

9. § Kereskedelmi egység, közösségi létesítmény, vendéglátó-ipari egység zajvédelmi engedélyezésénél figyelembe kell venni a forgalmához valószínűsíthetően hozzá tartozó gépjárművek zaj-kibocsátását.

Lakásokban, lakóterületeken alkalmazandó zajvédelmi előírások l

10. § (1) Lakásokban (társasházi és családi házas épületekben) hangosító berendezést (rádió, televízió, magnetofon, lemezjátszó,...stb.) üzemeltetni úgy szabad, hogy a zajokozás ne haladja meg az e rendelet 4. §. (1) és (7) bekezdéseiben meghatározott határértéket és az e rendelet 2. §. (2) bekezdésében meghatározott veszélyes zaj okozásával a környező lakók nyugalmát ne zavarja.

(2) Tilos a hangosító berendezéseknek társasházi lakásokban való, nyitott ablak melletti - az éjszakai irányértéket meghaladó - üzemeltetése.

(3) Tilos az éjszakai időszakban kéziszerszám gépesített változata, motoros fűnyíró használata.

Hatásköri szabá1yok

11. § A zajvédelmi előírásokkal kapcsolatos hatósági tevékenységet a Polgármesteri Hivatal

- engedélyezi a hangosító berendezések üzembe helyezését; - a kiadott engedélyekről nyilvántartást vezet;
- engedélyezi a rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezések működését;
- indokolt esetben megvonja az engedélyt;

Szabá1ysértési rende1kezések

12. § (1) * hatályát vesztette

(2) * hatályát vesztette

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Isaszeg, 1999. szeptember 13.
Dr. Papolczy Antal s. k. Dr. Tóthné Pacs Vera s. k.
jegyző polgármester
* hatályát vesztette a 27/2012.(VI.19.) rendelettel

1. melléklet a 21/1999. (IX. 14.) önkormányzati rendelethez

Sorszám Terület funkció Az egyenértékű A - hang
nyomásszint irányértéke
DB
nappal éjszaka

1. Lakó-és intézmény terület laza beépítéssel 50 40

2. Lakó-és intézmény terület tömör, városias beépítéssel 55 45