Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2003. (X.21.) önkormányzati rendelete

AZ ÉLETJÁRADÉKI SZERZŐDÉSEKRŐL

Hatályos: 2020. 02. 20- 2020. 11. 25

A Isaszeg 2Város Önkormányzat Képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:


2módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel

I. Fejezet


A rendelet hatálya


1. §


A rendelet alanyi hatálya Isaszeg Város3 Önkormányzat területén állandó bejelentett lakással és ingatlantulajdonnal rendelkező magyar állampolgárokra terjed ki.


3módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel


II. Fejezet



Általános rendelkezések


2. §


(1)    A Isaszeg Város4 Önkormányzat (továbbiakban kötelezett) és az e jogszabály rendelkezéseinek megfelelő jelentkező (továbbiakban jogosult) között életjáradéki szerződés köthető.


(2)    Az életjáradéki szerződés alapján a jogosultat ingatlana tulajdonjogának a kötelezettre történő átruházása fejében élete végéig rendszeres, havonta fizetendő pénzösszeg - továbbiakban életjáradék - illeti meg.


4módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel


3. §


(1)    Az életjáradék összege a járadék fejében a jogosult által felajánlott ingatlan szerződéskori üres beköltözhető forgalmi értékétől, továbbá a jogosult(ak) életkora és neme alapján az 1. melléklet szerint megállapítható várható élettartamától függ. A táblázat szerinti várható élettartam a tényleges életkor alapján matematikai súlyozással kerül megállapításra.


(2)    A fizetendő havi életjáradék összege úgy kerül megállapításra, hogy a jogosult által felajánlott ingatlan (1) bekezdés szerinti értékének 70 %- át elosztjuk a jogosult hónapokban számított várható élettartamával. A legrövidebb a számításnál figyelembe vehető élettartam nyolc év.


(3)    Több jogosult esetén a jogosultak közül a várható magasabb élettartamot kell figyelembe venni és az életjáradék a jogosultakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg, azonban a jogosultak száma kettőnél több nem lehet.


(4)    A jogosultak valamelyikének elhalálozása esetén a hátramaradottat a teljes életjáradék illeti meg.


(5)    Az (2) bekezdésben megállapított havi járadékot bruttó összegnek kell tekinteni, melyből a kötelezett által fizetendő adó levonásra kerül.

4. §


(1)    Az életjáradéki szerződés alapján a jogosult illő eltemettetésének költségeiről a kötelezett gondoskodik.


(2)    A megállapított életjáradék összege minden év április 1.-vel felülvizsgálatra kerül. A felülvizsgálat után az életjáradék összege a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre közölt infláció mértékével megemelkedik.

5. §


Amennyiben az életjáradék céljára felajánlott ingatlan teher alatt áll (jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom stb.), a tehermentesítésről a kötelezett gondoskodik, melynek valamennyi költsége a felajánlott ingatlan 3. § (2) bekezdés szerint megállapított értékéből levonásra kerül, és a fizetendő havi életjáradék az így korrigált érték alapján kerül kiszámításra.

III. Fejezet


Eljárási szabályok


6. §


(1)    Az életjáradéki szerződés megkötése iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal Igazgatási osztályán5 kell benyújtani.


(2)    A felajánlott ingatlan üres, beköltözhető forgalmi értékének megállapítása végett a Polgármesteri Hivatal ingatlanforgalmi szakértőt rendel ki, valamint tulajdoni lapot szerez be.


(3)6 A szerződéskötés tárgyában Pénzügyi, Jogi, Városfejlesztési   Bizottság véleményének kikérése mellett Képviselő-testület dönt, a vonatkozó szerződést a polgármester írja alá.


(4)    Az életjáradék összege minden hónap 5.-ig kerül kifizetésre.


5módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 02. 20-tól

6módosította a 9/2020. (II.20.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2020. 02. 20-tól


Értelmező és záró rendelkezések


7. §


Illő eltemettetésen a jogosult(ak) halálakor urnás vagy elhantolásos eltemettetés költségének viselése értendő.

8. §


Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba.



Isaszeg, 2003. október 22.





      Dr. Molnár Éva s.k.                                           Dr. Kocsis László s.k.

             jegyző                                                                   polgármester