Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004. (VI.16.) önkormányzati rendelete

Isaszeg *Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 2/2006. (II. 22.), 2/2007. (I.19.) sz. 13/2010.(IV.23.) rendeletekkel módosított 18/2004. (VI. 16.) sz. rendelete A lakásépítés, lakásvásárlás és lakáskorszerűsítés helyi támogatásáról

Hatályos: 2010. 04. 23- 2018. 12. 31

Isaszeg *Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. Törvény 16.§. (1) bekezdésében, továbbá a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I.31.) Kormány rendeletében foglalt felhatalmazás alapján a lakásépítés, lakásvásárlás és lakáskorszerűsítés helyi támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya


1. §


  1.          A rendelet személyi hatálya Isaszeg *Városban élő, állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra, állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt vagy a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre terjed ki.


  1. Ezen rendelet hatálya kiterjed  Isaszeg *Város területén lakóhellyel rendelkező Európai Unió tagállamainak állampolgáraira is.


  1. Ezen rendelet hatálya kizárólag Isaszeg *Város belterületén az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett ingatlanokra terjed ki.


  1. Helyi támogatás iránti kérelmet benyújthat az a más településen állandó lakóhellyel rendelkező személy akkor is, ha az építkezés vagy a vásárlás helye Isaszeg *Város belterületén van. Ebben az esetben csatolni kell az állandó lakóhely szerint illetékes Önkormányzat igazolását, hogy helyi támogatásban a kérelmező nem részesült.

Általános rendelkezések


2. §


(1)      Helyi támogatás adható:

      a.)     magánszemély tulajdonában álló lakás építéséhez, bővítéséhez,     valamint emeletráépítés, tetőtér beépítés útján és egyéb módon          történő létesítéséhez


* módosítva a 13/2010.(IV.23.) rendelettel

b.)     lakás tulajdonjogának magánszemély általi megszerzéséhez, ha arra          vásárlás és lakástulajdoni hányadának megszerzése útján kerül sor.


c.)     korszerűsítéshez,  a lakás komfortfokozatának növelése céljából


(2)      Korszerűsítés esetén az elbírálás során előnyt élvez az a kérelmező, aki a      támogatást életveszély elhárítási munkák elvégzésére, élet és      vagyonbiztonságot veszélyeztető műszaki állapot felszámolására kéri.

3. §


  1.  A helyi támogatás kamatmentes kölcsön formájában nyújtható.


(2) *  A helyi támogatás mértéke ezen rendelet 2.§.(1) bek. a/ és b/ pontja    esetén legfeljebb 500.000 forint, a 2.§.(1) bek. c/ pontja esetén         legfeljebb   250.000 forint.


(3)     A helyi támogatás a vételár, vagy az építkezés, felújítás költségének      maximálisan 20%-ig terjedhet. A vételár alapjául vásárlás esetén az       adásvételi szerződésben (előszerződésben) szereplő összeget kell     figyelembe venni. Minden egyéb esetben tervező vagy kivitelező által    készített tételes árazott költségvetésben meghatározott összeg vehető      figyelembe.


(4)      Helyi támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező és a vele egy     háztartásban élők és vele együtt költözők készpénz megtakarítása a (3)       bekezdés alapján meghatározott vételár, vagy a költségvetésben       meghatározott összeg 20 %-át eléri vagy meghaladja. Ezen megtakarítás    meglétét hitelt érdemlően (számlával) kell igazolni. Nem minősül       készpénz megtakarításnak alapítványi, állami, munkáltatói támogatás, a   fiatal házasok első lakáshoz jutása címén nyújtott vissza nem térítendő      támogatás, valamint a pénzintézet által nyújtott hitel.

4. §


(1)** a.)    A helyi támogatás visszafizetésének maximális időtartamát 4                          év 2 hónapban határozza meg, és a visszafizetés összege                         5.000.- Ft/hó.


  1. A hitel törlesztését a felvételt követő hónap 10. napján kell megkezdeni.


c./      A helyi támogatás egyösszegben is visszafizethető.


*    módosítva a 2/2006. (II. 22.) sz. rendelettel

** módosítva a 2/2007.(I.19.) sz. rendelettel

(2)     Isaszeg *Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Szociális       és Egészségügyi Bizottság javaslatára, a hiteltörlesztés   időtartama alatt   egy alkalommal rendkívüli méltányosságból maximum hat hónapig     terjedő fizetési halasztást engedélyezhet.

5. §


  1.      Isaszeg *Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi     kamatmentes támogatás iránti kérelmeket évente 2 alkalommal   tárgyalja. Első alkalommal a tárgyév március 1-ig beérkezett      kérelmeket, második alkalommal a tárgyév szeptember 1-ig beérkezett        kérelmeket tárgyalja.


(2)     A helyi támogatás iránti kérelmeket – a Szociális – és Egészségügyi       Bizottság javaslatára, – a Képviselő-testület bírálja el.


6. §


*(1)   Nem nyújtható helyi támogatás:

         a/ Ha a kérelmező a lakásigény alábbiakban megállapított felső         határát túllépi:

         egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három        lakószoba,

         három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél    lakószoba,

         négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.

  Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.

b/ akinek a kérelem benyújtását megelőző hat havi nettó igazolt átlagjövedelme alapján vélelmezhető, hogy a támogatás visszafizetésére nem képes, mivel az egy háztartásban élők egy főre jutó jövedelme a mindenkori nyugdíjminimum alatt van.

c/ ha a kérelmezővel közös háztartásban élők a kérelem benyújtását megelőző hat havi nettó egy főre jutó átlagjövedelme a nyugdíjminimum háromszorosát meghaladja.

d/ aki a támogatást kölcsön visszafizetésére kívánja felhasználni

e/ aki önkormányzati lakásban bérlő vagy bérlőtárs

      ­­*f/ aki a kérelem benyújtását megelőző 10 évben helyi támogatásban            részesült,


* módosítva a 13/2010.(IV.23.) rendelettel

g/ építkezés, vásárlás esetén abban az esetben, ha a kérelmező vagy a vele egy háztartásban élő és együtt költöző közeli hozzátartozó ingatlantulajdonnal rendelkezik. Kivételt képez, ha a tulajdonos az ingatlant az építkezés vagy vásárlás költségeinek részbeni fedezése érdekében értékesíteni kívánja. Ebben az esetben a helyi támogatás kifizetése csak az ingatlantulajdon értékesítését hitelt érdemlő okirat benyújtása után történhet meg.

*h/ aki a részére korábban nyújtott kamatmentes kölcsön összegét nem fizette meg, illetve ha a megfizetés érdekében bírósági eljárás kezdeményezésére került sor,

  i/ akinek a támogatás iránti kérelme benyújtásakor helyi adó tartozása van.

7. §


  1. A helyi támogatás csak ezen rendeletben megjelölt célra használható fel.


  1. Isaszeg *Város képviseletében a polgármester és a helyi támogatásban részesülő személy(ek) írásos szerződést köt(nek) a kölcsön visszafizetésének módjáról, a nem teljesítés következményeiről, a követelés biztosításáról.


  1. Isaszeg *Város Önkormányzat a kamatmentes kölcsönt pénzintézet (OTP Gödöllői Fiók) útján biztosítja.


  1. A helyi támogatás felhasználásával épített, vásárolt, felújított, korszerűsítésre kerülő ingatlanra, a tartozás teljes visszafizetéséig jelzálogjogot és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni.


8. §


(1)   A helyi támogatásban részesített köteles a helyi támogatás teljes összegét a törvényes kamatokkal együtt visszafizetni, ha

a.)  az igénylő a Képviselő-testület félrevezetésével, a valóságnak nem meg felelő adatok közlésével jutott a hitelhez


b.)  a helyi támogatás felhasználásával épített, vásárolt vagy felújított lakást önmaga részben vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy azt másnak lakás vagy nem lakás céljára átengedi vagy bérbe adja


 (2)    Amennyiben a helyi támogatásban részesített a részletfizetési kötelezettségét felszólítás ellenére három havi törlesztő részlet vonatkozásában nem teljesíti, abban az esetben a hátralévő teljes összeg azonnal esedékessé válik. A teljes összeg visszafizetéséig, az esedékessé vált törlesztő részleteket a törvényes kamat összegével növelve kell megfizetni.

Eljárási rendelkezések


9. §


  1. A támogatásra irányuló kérelmet ezen rendeletben meghatározott  határidőig a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján kell benyújtani. A határidő elmulasztása esetén a Képviselő-testület a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.


(2)      A kérelemhez mellékelni kell az alábbi iratokat:

a.)     A kérelmező és vele egy háztartásban élők és együtt költözők       visszamenőleges hat havi nettó átlagkeresetéről szóló jövedelemigazolást, egyéni vállalkozók esetében az APEH   adóigazolását.

b.)     a nem tanköteles korú, de tanuló gyermekek vonatkozásában       iskolalátogatási igazolást

c.)     építés, bővítés esetén a jogerős építési engedélyt és költségvetést

d.)     vásárlás esetén az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzésre     alkalmas adásvételi szerződést (előszerződést)

e.)     korszerűsítés esetén kivitelező által készített költségvetést

f.)       amennyiben a kérelmező a munkáltatótól, vagy pénzintézettől      kölcsönt kapott, annak igazolását

g.)     * törölve

h.)     30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot.

i.)       nyilatkozatot a 6. § (1) g/ pontja alapján az ott szereplő       személyektől.

Értelmező és záró rendelkezések


10. §


E rendelet alkalmazásában:


*(1) Lakószoba: legalább egy 2 méter széles - ajtó és ablak nélküli -   falfelülettel rendelkező helyiség, melynek hasznos alapterülete   meghaladja a 12 négyzetmétert, de - a meglévő, kialakult állapotot          kivéve - legfeljebb 30 négyzetméter, amennyiben ennél nagyobb, úgy   két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az      étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos          alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy -          egy          lakás esetén egy alkalommal - két szobaként kell figyelembe venni.


* módosítva a 13/2010.(IV.23.) rendelettel

(2)     Félszoba : hasznos alapterülete a 6 négyzetmétert meghaladja, de nem   haladja meg a 12 négyzetmétert.


*(3)   Korszerűsítés: a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-,      csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső   hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még   ilyen helyiség nincs, meglévő fürdőszoba korszerűsítése,         központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható   energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése,     beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső       nyílászárók energiatakarékosra történő cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése.


(4)      Nem számít ingatlantulajdonnak a haszonélvezeti joggal terhelt tulajdon,        vagy tulajdonrész, illetve az a tulajdon, melyet az elvált házastárs     jogszerűen kizárólagos jelleggel használ.

11. §


  1. E rendelet kihirdetése napján lép életbe, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.


  1. E rendelettel egyidejűleg hatályát veszti az Isaszeg Nagyközség Önkormányzatának a lakásépítés és vásárlás helyi támogatásáról szóló 9/1991.(V.10.) sz. helyi rendelete, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 16/2003.(IX.16.) sz. helyi rendelet 17.§-a.


Isaszeg, 2004. június 16.



                   dr. Molnár Éva s.k.                          dr. Kocsis László s.k.

                            jegyző                                           polgármester