Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2004. (VI.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2012. 03. 28

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2004. (VI.16.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről

2012.03.28.

Isaszeg *Város Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 54. és 62/B. §-aiban szereplő felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek elidegenítéséről a következő rendeletet alkotja:

1. § A RENDELET HATÁLYA

(1) A rendelet hatály kiterjed Isaszeg *Város területén lévő önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésére.

(2) Az elidegenítésről a Képviselő-testület – kérelemre - határozatban dönt.

2. §

AZ ELŐVÁSÁRLÁSI JOG

Az önkormányzat tulajdonában álló lakás esetén más személyt megelőző elővásárlási jog illeti meg
a) a bérlőt;
b) a bérlőtársakat egyenlő arányban;
c) a társbérlőt az általa kizárólagosan használt lakóterület arányában;
d) az a)-c) pontban felsoroltak hozzájárulásával, azok egyenes ági rokonát, valamint örökbe fogadott gyermekét.
* módosítva a 11/2012.(III.28.) rendelettel

3. § társasházzá nyilvánítás

(1) Az adás-vételi szerződés megkötését megelőzően - az egylakásos, illetőleg az egy helyiségből (helyiségcsoportból) álló épület kivételével - az épületet társasházzá kell alakítani.

(2) A társasház alapító okirat tervezetének előkészítésébe a leendő tulajdonostársakat be kell vonni. Az alapító okirat tervezetének meg kell felelnie a leendő tulajdonostársak többségi akaratának.

4. § A lakás vételárának mértéke

(1) Az önkormányzati lakás vételárát - ha a lakást az arra jogosult vásárolja meg - a hasonló adottságú lakások helyi forgalmi értéke szerint, hivatalos értékbecslés alapján, az alábbiakat figyelembe véve kell megállapítani:

a) az épület településen belüli fekvése;

b) az épületben lévő lakások száma, az épülethez tartozó földterület, a közös használatra szolgáló helyiségek és a közös használatra szolgáló területek nagysága;

c) az épület felszereltsége, műszaki állapota, építése, a felújítás óta eltelt idő;

d) a lakás alapterülete és komfortfokozata;

e) a lakottság ténye.

(2) A vételár megállapításakor a forgalmi értékből le kell vonni a bérlőnek a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházásainak az értékét.

5. § a részletfizetés időtartama

Ha a lakást az arra jogosult vásárolja meg, részére - kérelmére - legalább 25 évi részletfizetési kedvezményt kell adni.

6. § A szerződés megkötésekor fizetendő vételárrészlet mértéke

(1) A szerződés megkötésekor a megállapított vételár legfeljebb 10%-ának egy összegben való megfizetése köthető ki. Az első vételárrészlet befizetése után fennmaradó hátralékra a havonta fizetendő részleteket egyenlő mértékben kell megállapítani.

(2) A vételár egy összegben való megfizetése, vagy az előírtnál rövidebb törlesztési idő vállalása esetén a vevőt árengedmény, illetőleg a vételárhátralékból engedmény illeti meg.

(3) Az eladó a szerződés megkötésekor a vételárhátralékra kamatot köthet ki.

7. § elővásárlás esetén az ajánlat tartalma és az ajánlati kötöttség ideje

(1) Amennyiben ezen rendelet 2. § a.) – c.) pontjaiban szereplő személyek élni kívánnak elővásárlási jogukkal és ezt írásbeli kérelemmel alátámasztják, a Képviselő-testület határozatban állapítja meg az önkormányzati lakás vételárát árát a 4. §-ban foglaltak szerint.

(2) Az ajánlati kötöttség ideje 30 nap, mely egy alkalommal írásbeli kérelemre további 30 nappal meghosszabbítható.

8. § Az önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek elidegenítésekor az önkormányzat tulajdonában lévő lakások elidegenítésének szabályait kell értelemszerűen alkalmazni.

9. § Záró rendelkezés

Jelen rendelet 2004. július 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is a alkalmazni kell.
Hatályba lépésével egyidejűleg hatályukat vesztik a 9/1994. (V. 16.) és a 10/1991. (VI. 12.) számú, azonos tárgykörben alkotott rendeletek.